Ny bok | 25 nov 2022

Sådan är byggvärlden inifrån

”Det första huset” är en bok som skildrar byggvärlden inifrån. Simone Kreutzer Wesslund tar med läsaren på resan till färdigt hus och visar på problem som står i vägen för klimatsmart byggande.

Sådan är byggvärlden inifrån
Idén att skriva en bok har Simone Kreutzer haft länge. Nu finns ”Det första huset” ute på marknaden. Boken skildrar byggvärlden inifrån. Läsaren tas med på resan till färdigt hus och visar på problem som står i vägen för klimatsmart byggande. Foto: Privat

I romanen ”Det första huset” konfronteras fyra helt olika personer med varandra i en byggprocess. Vi får följa dem när de samarbetar om att bygga förskolan Kantarellen. Det är Simone Kreutzer Wesslunds debut som författare och hon har god kännedom om den verksamhet hon skildrar. Som passivhusexpert har hon länge verkat i vad hon själv ser som en konservativ och trögrörlig bransch.

– Byggbranschen är konventionell och det är andra saker som styr än att bygga energieffektivt. Med perspektiven från de fyra personerna vill jag skildra problematiken och varför vi inte bygger mer klimatsmarta hus än vi gör i dag trots att lösningarna finns.

Den kommunala beställaren Stefans, arkitekten Maries, snickaren Johans och energisamordnaren Monas tankar och hur de beter sig mot varandra skildras i jagform, med inblickar i bagaget de bär med sig och privatlivets bekymmer.

– Jag visar upp fyra olika perspektiv från personer som har en ganska typisk bakgrund för de olika yrkesgrupperna. Under berättelsens och byggprocessens gång får läsaren följa hur de utvecklas som personer och yrkesmänniskor, säger Simone Kreutzer Wesslund.

Idén att skriva en bok har hon haft länge men det har inte varit lätt att hitta utrymme i en vardag som redan är fylld av familj och arbete.

Simone Kreutzer Wesslund visar i sin berättelse också på vikten av jämlikhet och jämställdhet inom byggbranschen. För att en byggprocess ska fungera väl behöver man, enligt författaren, öppna sig för andra yrkesrollers perspektiv och respektera dem. Arkitekten ska inte ställas på ett podium utan det är viktigt att man hittar en lösning som fungerar för alla.

– I boken tror huvudpersonerna först att de ska jobba som de brukar. Sedan utvecklar det sig på ett annat sätt. Arkitekten Marie hamnar till exempel ute på byggarbetsplatsen och får följa processen där. Det är det normala i många andra länder men inte i Sverige, säger Simone Kreutzer Wesslund.

Författaren vill också underhålla och roa sina läsare. Många situationer på kontor och byggen kan locka till skratt. Nätterna som hon tillbringade i sitt visningshus/kontor har inte avskräckt henne från författarlivet. Hon planerar fler böcker och ”Det första huset” är första delen i en trilogi.

Text: Lena Frändberg

Publicerad 25 november 2022

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.