Positiva energidistrikt | 9 jan

Så ska missgynnade områden bli positiva energidistrikt

Forskare i tre länder, däribland Sverige, har fått 12 miljoner kronor från Driving Urban Transition Partnership under Horizon Europé för utveckla nya planeringsprocesser för att omvandla stadsområden, särskilt missgynnade områden, till positiva energidistrikt (PED).

Så ska missgynnade områden bli positiva energidistrikt
I ett nytt forskningsprojekt i tre länder ska nya planeringsprocesser för att omvandla stadsområden, särskilt missgynnade områden, till positiva energidistrikt (PED) utvecklas. Foto: Shutterstock

PED är självförsörjande stadsområden som inte bara uppfyller sina energibehov utan också genererar överskott av energi genom innovativa förnybara energikällor och energisparande teknik.

Studier visar att befintliga politiska incitament för utfasning av fossila bränslen ofta bortser från missgynnade områden, vilket riskerar att försena framsteg och förvärra sociala ojämlikheter. Forskningsprojektet tar itu med detta genom att ge invånare i fyra områden i Sverige, Nederländerna och Norge möjlighet att bli föregångare i den urbana energiomställningen.

I Sverige kommer projektet att fokusera på Vivalla i Örebro och Hällefors. Vivalla är en stadsdel i Örebro som erkänns som särskilt utsatt. Målet är att integrera energipositiva initiativ som inte bara minskar det ekologiska fotavtrycket utan också tar itu med områdets socioekonomiska utmaningar, så som hög arbetslöshet. Genom ett aktivt lokalt engagemang och skräddarsydda lösningar kan Vivalla bli ett ledande exempel på hållbar stadsutveckling.

I Hällefors kommer Just Pepp-projektet konfrontera de dubbla problemen med ekonomisk nedgång och energiineffektivitet. Staden, med sin rika industriella historia, står nu inför avfolkning och höga nivåer av barnfattigdom. Projektets syfte är att vitalisera Hällefors genom att förbättra energieffektiviteten och främja ekonomiska möjligheter för att vända utvecklingen.

Projektets målsättning är att ta itu med den dubbla utmaningen – hållbar och rättvis stadsutveckling. Målet är alltså inte bara att avkarbonisera städer utan också att förbättra välbefinnandet och inkluderingen av alla invånare.

I projektet deltar Utrecht University, Inland Norway University of Applied Science och Climate Alliance och projektledare Örebro universitet.

Källa: Örebro universitet

Publicerad 9 januari 2024

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.