Så påverkar PFAS i dricksvatten hälsan
Ronneby PFAS Research Program (RPRP) har under tio år undersökt hälsoeffekter efter att invånare i kommunen under lång tid fått i sig PFAS-förorenat dricksvatten. Nu konstaterar forskarna bland annat att fler drabbats av njurcancer och förhöjt kolesterol.
Forskarna konstaterar att de som har bott i områden med förorenat dricksvatten i Ronneby har blivit mycket kraftigt exponerade för PFOS och PFHxS. Det är ämnen som är signaturer för PFAS-förorening via brandskum av typen AFFF. Halterna är bland de högsta som någonsin har rapporterats från en allmänbefolkning.
De som bott i Ronneby, men inte i områden med förorenat dricksvatten, har mycket lägre PFAS-halter i kroppen, men är ändå klart förhöjda jämfört med personer från Karlshamn, där dricksvattnet inte var förorenat.
Det tar flera år innan PFAS-halten i blodet sjunker till hälften efter avslutad exponering och skillnad är stor mellan olika PFAS-ämnen och olika individer. Det är även klarlagt att PFAS överförs till barn under graviditet och amning. Nu bekräftar de nya forskningsresultaten tidigare indikationer på att sjukdomar som förhöjda kolesterolnivåer och njurcancer ökar med PFAS-exponering.
Kristina Jakobsson, specialistläkare och professor i klinisk miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, står bakom de aktuella forskningsresultaten, tillsammans med kollegor på Lunds universitet och London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Andra sjukdomar, som tidigare misstänkts ha samband med PFAS-exponering, kan forskarna konstatera att det inte finns någon ökad risk, såsom sköldkörtelsjukdomar, bröstcancer och prostatacancer. Högexponerade vuxna, som vaccinerades mot Covid-19, fick inte försämrat vaccinationssvar.
Forskargruppen vill nu gå vidare bland annat genom att utöka studien till att omfatta hela Blekinges befolkning, inte bara de som bott i Ronneby. Det kan ge kunskap om även måttligt förhöjd PFAS-exponering har negativa hälsoeffekter, det vill säga påverkan hos personer som har bott i Ronneby utan att ha fått förorenat dricksvatten i hemmet.
Källa: Göteborgs universitet