PFAS | 4 jul 2023

Så påverkar PFAS i dricksvatten hälsan

Ronneby PFAS Research Program (RPRP) har under tio år undersökt hälsoeffekter efter att invånare i kommunen under lång tid fått i sig PFAS-förorenat dricksvatten. Nu konstaterar forskarna bland annat att fler drabbats av njurcancer och förhöjt kolesterol.

Så påverkar PFAS i dricksvatten hälsan
Forskare i Göteborg har kartlagt hälsoeffekter av att utsättas för PFAS via dricksvattnet. Foto: Getty Images

Forskarna konstaterar att de som har bott i områden med förorenat dricksvatten i Ronneby har blivit mycket kraftigt exponerade för PFOS och PFHxS. Det är ämnen som är signaturer för PFAS-förorening via brandskum av typen AFFF. Halterna är bland de högsta som någonsin har rapporterats från en allmänbefolkning.

De som bott i Ronneby, men inte i områden med förorenat dricksvatten, har mycket lägre PFAS-halter i kroppen, men är ändå klart förhöjda jämfört med personer från Karlshamn, där dricksvattnet inte var förorenat.

Kristina Jakobsson, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Foto: Göteborgs universitet

Det tar flera år innan PFAS-halten i blodet sjunker till hälften efter avslutad exponering och skillnad är stor mellan olika PFAS-ämnen och olika individer. Det är även klarlagt att PFAS överförs till barn under graviditet och amning. Nu bekräftar de nya forskningsresultaten tidigare indikationer på att sjukdomar som förhöjda kolesterolnivåer och njurcancer ökar med PFAS-exponering.

Kristina Jakobsson, specialistläkare och professor i klinisk miljömedicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, står bakom de aktuella forskningsresultaten, tillsammans med kollegor på Lunds universitet och London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Andra sjukdomar, som tidigare misstänkts ha samband med PFAS-exponering, kan forskarna konstatera att det inte finns någon ökad risk, såsom sköldkörtelsjukdomar, bröstcancer och prostatacancer. Högexponerade vuxna, som vaccinerades mot Covid-19, fick inte försämrat vaccinationssvar.

Forskargruppen vill nu gå vidare bland annat genom att utöka studien till att omfatta hela Blekinges befolkning, inte bara de som bott i Ronneby. Det kan ge kunskap om även måttligt förhöjd PFAS-exponering har negativa hälsoeffekter, det vill säga påverkan hos personer som har bott i Ronneby utan att ha fått förorenat dricksvatten i hemmet.

Källa: Göteborgs universitet

Publicerad 4 juli 2023

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.