Så har Kils kommun sänkt energianvändningen
Kils kommun har som många andra kommuner och myndigheter arbetat för att sänka sin energianvändning till följd av de höga energipriserna. När arbetet påbörjades under 2022 var målet att sänka förbrukningen med åtminstone 10 procent jämfört med året innan.


– Verksamheterna och den arbetsgrupp vi satt ihop har gjort ett jättebra jobb och vi har redan sänkt energiförbrukningen i kommunen med 15 procent. Det tycker jag är imponerade, säger Anders Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kils kommun.
Ett beslut som gett snabb effekt var att släcka delar av gatubelysningen och nu fortsätter kommunen att byta till LED-lampor, ett arbetet som pågått sedan 2021 då 400 lampor byttes ut. Under 2022 byttes ytterligare 400 och lika många ska bytas under 2023.
Några fler exempel där Kils kommun sänkt energiförbrukningen är:
- sänkt temperatur i lokaler där det sällan vistas personal (förråd etcetera)
- optimering av de större fastigheternas ventilationsaggregat
- effektivisering av körtider och processer för pumpar i reningsverk
- tidsstyrning på fastigheters fasadbelysning.

– Under december installerade vi en ny anläggning med solpaneler. Vi har påbörjat en utredning av vilka fler fastigheter vi ska installera solpaneler i. Den ska vara klar innan sommaren. Kopplingen egentillverkad energi och laddning av våra elfordon är självklar, så det ingår också i utredningen, säger Ola Mossberg, kommundirektör i Kils kommun.
Kommunfullmäktige har satt upp ett tydligt mål att till och med 2026 ska tillskapa solcellsproducerad el som motsvarar 6 megawatt och att de fordon som kommunen byter till ska vara fossilfria.
Källa: Kils kommun