Rymdteknik ska rena luften
Material och produkter för rymdfarten hittar ner på jorden, och till fastighetssektorn. På gång är aerogelbaserade filter för ventilation, som snart ska testas i Humlegårdens fastigheter. Man ska även pröva fasförändrande material, som kan kyla och värma en byggnad.
Aerogel är ett material som uppfanns på 1930-talet. Till att börja med var det mycket dyrt, så det användes och utvecklades främst av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Ämnet är mycket poröst och har extremt låg densitet, och lämpar sig då bland annat för isolering i rymden.
Bolaget Svenska Aerogel har dock kunnat pressa kostnaderna genom en ny tillverkningsmetod av aerogel. Bolaget är nu inne på att kommersialisera materialet Quartzene i olika tillämpningar; främst inom isolering, färg och beläggning och filtrering, i samarbete med utvalda partners. Här kommer Humlegården Fastigheter in, som en partner för att praktiskt testa och utvärdera aerogelbaserade luftfilter i byggnadsventilation.
Att det just blev Humlegården beror på ett samarbete med företaget Umbilical Design som driver projekt för att öka tekniköverföringen från rymdsektorn till svensk industri.
Foto: Åke E:Son Lindman
Läs mer i Energi & miljö nr 3-4!