Rymdteknik ska rena luften

Rymdteknik ska rena luften

Material och produkter för rymdfarten hittar ner på jorden, och till fastighetssektorn. På gång är aerogelbaserade filter för ventilation, som snart ska testas i Humlegårdens fastigheter. Man ska även pröva fasförändrande material, som kan kyla och värma en byggnad.

Aerogel är ett material som uppfanns på 1930-talet. Till att börja med var det mycket dyrt, så det användes och utvecklades främst av den amerikanska rymdmyndigheten Nasa. Ämnet är mycket poröst och har extremt låg densitet, och lämpar sig då bland annat för isolering i rymden.
Bolaget Svenska Aerogel har dock kunnat pressa kostnaderna genom en ny tillverkningsmetod av aerogel. Bolaget är nu inne på att kommersialisera materialet Quartzene i olika tillämpningar; främst inom isolering, färg och beläggning och filtrering, i samarbete med utvalda partners. Här kommer Humlegården Fastigheter in, som en partner för att praktiskt testa och utvärdera aerogelbaserade luftfilter i byggnadsventilation.
Att det just blev Humlegården beror på ett samarbete med företaget Umbilical Design som driver projekt för att öka tekniköverföringen från rymdsektorn till svensk industri.

Foto: Åke E:Son Lindman

Läs mer i Energi & miljö nr 3-4!

Publicerad 22 mars 2018

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.