Rökgasrening minskar energianvändningen för fjärrvärmeproducent
Rökgasskrubbrar med följande rökgaskondensering minskar drastiskt utsläppen och drar ner energianvändningen för Hässleholm miljös fjärrvärmeanläggning.
Den tredje december i år träder nya lagkrav i kraft för Hässleholm Miljös avfallspanna från 2002. Redan under hösten 2021 började Hässleholm Miljö utreda hur den befintliga anläggningen skulle klara kommande lagändringar.
– Vi får ut 20 procent mer energi av bränslet. Det blir värmeenergi som vi kör ut i fjärrvärmenätet vilket ger en bättre ekonomi i den här affären, säger Per Haker på Hässleholm Miljö.
Utvärderingen visade tidigt att anläggningen trots förbättringar av bland annat oljebrännarna inte kunde minska utsläppen tillräckligt för att ge en trygg marginal till de nya lagkraven.
– Plan B var då, när vi såg att det inte räckte att trimma, att bygga nytt slangfilter eller förbättra anläggningen med kompletterande rökgasrening. Vi gick på det senare och har alltså hela den befintliga reningen kvar före den nya. Av de emissioner som låg i riskzonen plockar vi tack vare den nya rökgasreningen bort ytterligare 90 procent av det som kommer ut från befintliga reningsanläggningen. Det som tidigare gick ut till luften, det tar vi hand om nu. Så det är bara 10 procent kvar, berättar Per Haker, projektledare på Hässleholm Miljö.
Kraftvärmepannan, som producerar 20 MW, eldar upp industriavfall och restavfall från hushåll. Efter pannan renas rökgasen med hjälp av textilfilter, aktivt kol och kalk. Till den har det nu tillkommit ytterligare en rening som renar de rökgaser som tidigare gick ut i luften, främst svaveldioxid, ammoniak och saltsyra, men även små mängder tungmetaller.
Med rökgaskondenseringen minskar bränsleförbrukningen med 20 procent. Rökgaserna på 150°C som tidigare gick rakt ut genom skorstenen kyls nu istället ner till runt 50°C, och vattenångan i rökgaserna kondenseras. På så sätt får man ut 20 procent mer energi ur bränslet. Värmeenergin som genereras i processen körs ut i fjärrvärmenätet. På sikt hoppas Per Haker att moderniseringen kan innebära ett lägre fjärrvärmepris, då bränsleförbrukningen minskar, utsläppen sjunker och transporterna blir färre.
Istället för att regnvattnet leds ut till recipient så tar vi hand om det här och kan ersätta ännu mer dricksvatten
Rökgaskondensering har också bieffekten att den för varje MWh energi kondenserar vattenånga till 1 kubikmeter vatten. Därför genomfördes en vattenbalans med syfte att ta reda på hur anläggningen bäst skulle kunna dra fördel av det kondenserade vattnet, som på grund av att det kommer från en avfallsanläggning inte får släppas ut med nuvarande tillstånd.
– Vi har påbörjat ett arbete med att bygga upp ett internt vattennät för att kunna ersätta dricksvatten som används i processen med kondensat. Vår vision är att gå vidare och återanvända vårt dagvatten, regnvattnet, som hamnar på tomten. Istället för att regnvattnet leds ut till recipient så tar vi hand om det här och kan ersätta ännu mer dricksvatten. Får man då ett utsläpp, ja men då hamnar det på de här hårdgjorda ytorna. Då kan vi hantera det på området. Så det är många fördelar, säger Per som själv besökt anläggningar i bland annat Danmark där liknande lösningar redan implementerats.
Källa: Driftklart