Riktlinjer för presentation av verkningsgrad

Värmeväxlares verkningsgrad ska anges på samma sätt oavsett tillverkare. Det vill Svensk Ventilation.

Inom Svensk Ventilation har ett projekt startats som syftar till att få aggregatleverantörerna att presentera verkningsgrad på värmeväxlare på ett standardiserat sätt.
– Ibland förekommer det att fabrikanter av aggregat påstår att deras värmeväxlare har en verkningsgrad på nära 100 procent. Det som är förvirrande är att man så att säga blandar ihop våt och torr verkningsgrad, då får man helt olika siffror, förklarar Erik Österlund, teknik- och miljöchef hos Svensk Ventilation.

De ledande tillverkarna har nu kommit överens om att alltid använda den ”torra” verkningsgraden enligt standarden EN 308. Sedan är det självfallet fritt att presentera resultat också för andra fukt- och temperaturtillstånd.

I slutet av februari kommer Svensk Ventilation att ha ytterligare en träff, där man i detalj lägger fast vad som ska ingå i riktlinjerna. Till det mötet ska enligt planerna också värmeväxlarleverantörerna inom Svensk Ventilation att bjudas in.
 

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 2/12 sid 9
 

Publicerad 15 februari 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.