Riksdag med sväng

BildspelEMTF RiksdagenEMTF-riksdagen

Den första EMTF-riksdagen innehöll debatter, föredrag, rockmusik och en nästan äkta domstolsförhandling om Boverkets roll med tanke på målen för energieffektivisering av byggnader. Dessutom ett antal omröstningar och en kretsloppstänkande EMTF-rookie från Ramböll.

 

– Detta är ingen vanlig seminariedag. Här är alla viktiga för resultatet!

Så inledde EMTF:s generalsekreterare Signhild Gehlin premiären för den nya, årliga konferensen EMTF-Riksdagen. Mötet ska vara en nationell samlingsplats för föreningens medlemmar, där det ska debatteras och ske ett kunskapsutbyte. För att sätta fart på publiken användes bland annat röstkort, paneler och gruppdiskussioner. Publiken var inte svårflörtad utan kastade sig genast in i debatterna. Temat för första dagen, onsdag 9 november, var byggprocessen från tidiga skeden till renovering och avslutades med att tre eminenta rockband från EMTF:s medlemskår rev av rockklassiker i EMTF:s Rockbandstävling. Under publikens jubel framträdde i turordning Finanskrisen (Camfil), Shuntgruppen (Bengt Dahlgren) och P-bandet (Nordomatic m fl). Riksdagens ledamöter röstade i baren och priset – en statyett i form av en elgitarr – gick till P-bandet.

Dagen därpå var en inspirationsdag, tyvärr med färre deltagare än första dagen. Den fiktiva domstolsförhandlingen där bygg- och fastighetsbranschen företräddes av ”åklagare” Roland Jonsson, HSB, och Boverket av ”advokat” Per Lilliehorn (Lilliehorn Konsult) lockade många skratt och funderingar ur publiken/juryn. Domare var Olof Johnson, VVS Företagen, som klokt överlät beslutet om Boverkets eventuella nedläggning till juryn. Resultatet av omröstningen möttes med skratt av juryn själv, att Boverket skulle ersättas med Energimyndigheten och en ”minimyndighet” under Socialdepartementet för övriga byggregler känns kanske inte så lockande trots allt. Men debatten satte på ett effektivt sätt sökarljuset på Boverkets regleringsbrev och uppdrag.

Årets EMTF-rookie, Benny Välitalo från Ramböll, berättade om sina drivkrafter och tankar kring kretsloppsanpassat byggande. Han fick många goda råd från publiken, bland annat att ta för sig, jobba hårt och behålla sitt fräscha sätt att se på branschen genom hela yrkeslivet.

Slutligen föreläste Mikael Genberg om hur det mest omöjliga av projekt, att placera en röd liten stuga på månen, kanske faktiskt kan bli verklighet. Envishet, nätverksarbete och goda idéer kan utföra underverk, var budskapet som EMTF-riksdagens deltagare tar med sig till nästa år. Och om en konstnär från Västerås kan sitta i möte med Nasa-höjdare om att transportera en svensk stuga ut i rymden bör det inte vara omöjligt att öka samverkan i byggprojekten och öka intresset för installationskonsultyrket?

Ingar Lindholm

För dig som vill se bilder från evenmanget, klicka på Bildspel strax intill bilden ovan  

Publicerad 10 november 2011

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.