Restvärme blir fjärrvärme
Om några år ska restvärme från industrin värma hem och arbetsplatser i Gällivare. Projektet har nyligen beviljats fyra miljoner från EU.
Satsningen i Gällivare handlar om att ta vara på restvärmen från fossilfri stålproduktion. Det är Gällivare Energi som vill uppdatera systemet för fjärrvärme så att det är klart när produktionen av det fossilfria stålet kommer igång.
– Att kunna cirkulera och återanvända energi är en viktig pusselbit när vi bygger framtidens klimatsmartare Norrbotten, säger Helena Ölund, ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
För att utnyttja en del av potentialen i spillvärmen, som finns i olika temperaturspann, har kommunen slutit ett första avtal med det Malmöbaserade företaget WA3RM, som är ledande på att utveckla cirkulära, biobaserade verksamheter i industriell skala för återvinning av restströmmar. Avtalet med WA3RM syftar till att möjliggöra storskalig livsmedelsproduktion i Gällivare och kommer att kunna resultera i många nya arbetstillfällen inom områden som tidigare inte varit aktuella.
– Vår omställning mot järnsvamp kommer att generera koldioxidfri spillvärme. LKAB:s strävan är alltid att använda så lite energi som möjligt. Men hur bra vi än gör detta nu så kommer det att uppstå ett visst värmespill som vi i första hand kommer att nyttja fullt ut inom vårt industriområde och i andra hand utreda lösningar för att värma samhällets fjärrvärmenät. Den del som blir över måste vi antingen kyla bort eller hitta nya avsättningar för. Det gläder mig att det finns aktörer i näringslivet som ser dessa möjligheter och som har både kunskapen och drivkrafterna att utreda om vår spillvärme kan bidra till nya hållbara värdekedjor, säger Roger Karlsson, teknikchef på LKAB.
Källa: Region Norrbotten