TEXT+FILM | 12 mar 2015

Renoverat styrsystem ska lyfta Landvetter

Renoverat styrsystem ska lyfta Landvetter

På Landvetters flygplats i Göteborg ska det ombyggda styrsystemet leda till bättre kontroll av både energianvändningen och inneklimatet.

Framme vid metalldetektorn är det bara att ta av sig ytterkläder, kavaj och skärp. Allt läggs i en plastlåda som körs genom en scanner. Sedan räcker det med att kliva genom bågen för att bevisa att inga förbjudna metallföremål följer med.

 

Vi ska inte resa till någon främmande ort där det serveras långdrinkar med små paraplyer och sol, utan målet är ett installationsutrymme inne på flygplatsen. Platsen är därför inte incheckningen utan en mer oansenlig byggnad vid Göteborg Landvetter Airport strax utanför Göteborg. Metalldetektorn är så att säga den gräns där besökare ombeds förevisa alla metallföremål innan man anträder airside (flygplatsens behörighetsområde).

– Sånt här gör jag flera gånger om dagen, konstaterar Magnus Tullock, vvs-ansvarig för Swedavia på Landvetter, när vi kommer ut ur den lilla kontrollbyggnaden.

Landvetter är i slutfasen i en utbytesprocess, där det 30 år gamla styrsystemet och alla dataundercentraler (ducar) ska ersättas med helt ny utrustning. Orsaken är nya miljökrav och krav på ökade mängder information kring inomhusklimat och energianvändning.

Med ökade krav på inneklimatet följer naturligtvis ökade krav på bättre styrning och därmed på styr- och övervakningssystemet.

Alla dessa krav har gjort att de befintliga dataundercentralerna har nått kapacitetstaket. Efter renoveringen ska systemet ha en överkapacitet på mellan 10 och 15 procent, jämfört med före ombyggnaden. Totalt finns 3500 I/O:s i systemet på Landvetter, varav 1 600 i terminalbyggnaden.

Text Mark Kretz Foto Kristin Lidell, Energi & Miljö nr 3/2015 sid 28-31

Detta är en kortad version av artikeln. Läs hela reportaget i Energi & Miljö nr 3 2015, digitalt eller på papper. Tidningen får du som är medlem i Energi- och Miljötekniska Föreningen, eller prenumerant på Energi & Miljö.

Fakta

Fakta Terminalen

Byggår: 1977 Area: Atemp 51 309 kvadratmeter Antal starter och landningar: cirka 60 000 (2013) Passagerare (2013): Totalt 5 004 093

Publicerad 12 mars 2015

På nytt jobb

Pål Warolin har utsetts till ny vd på Uniwater AB, Göteborg. Han kommer från annan bransch.
 Peter Nyberg har anställts som energistrateg på Specialfastigheter Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Aktea.
Leo Olsson har anställts som energingenjör hos Aktea AB, Stockholm. Han kommer från TUC. Jules Hanley har anställts som energiingenjör i Malmö. Hon kommer från Lunds tekniska högskola. Riccardo Maggioni har anställts som energispecialist i Göteborg. Han kommer från KYH.
Jonas Brandstedt har anställts som projektledare på Ventpartner i Västmanland AB, Västerås.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.