omställning | 22 sep 2022

Rekordmånga har sökt stöd för grön omställning

Naturvårdsverket har fått in rekordmånga ansökningar till Klimatklivet som delfinansierar investeringar för grön omställning. I september har företag och organisationer lämnat in ansökningar till Klimatklivet om stöd för investeringar på 10,2 miljarder kronor.

Rekordmånga har sökt stöd för grön omställning
Rekordmånga har sökt finansiering genom Klimatklivet under september. Bild: Pixabay

Stöd från Klimatklivet ges till de fysiska investeringar som ger störst, varaktig minskning av växthusgasutsläpp per investerad krona. Ansökningarna tävlar mot varandra.

– Förutom att de här projekten minskar utsläppen av växthusgaser så bidrar de också till ökad försörjningstrygghet. Vi får flest ansökningar inom energikonvertering, biogas och energieffektivisering, åtgärder som gör att beroendet av olja och gas minskar. Ökade energipriser och det förändrade säkerhetsläget ger nya motiv för att ställa om, även om effekten för klimatet är densamma, säger Carl Mikael Strauss, chef för industrienheten på Klimatklivet.

Företagens efterfrågan på investeringsstöd från Klimatklivet har ökat sedan Klimatklivet startade 2015. De senaste åren har särskilt storleken på sökt stödbelopp ökat. Mellan 2021 och 2022 har ansökt stöd i genomsnitt nära fördubblats, från 5 miljoner kronor per ansökan till 9,9 miljoner kronor per ansökan.

– Vi ser allt fler stora ansökningar till Klimatklivet. Många av investeringarna handlar om att ställa om hela processer eller introducera nya tekniker inom industrin för att skapa en fossilfri verksamhet. Drygt 80 procent av stödet går till företag. Det är väldigt glädjande att se denna vilja att ställa om, det visar att klimatomställningen är på riktigt nu. Tyvärr har vi inte möjlighet att bevilja alla bra projekt då konkurrensen är hård, säger Carl Mikael Strauss.

Källa: Naturvårdsverket

Publicerad 22 september 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Niklas Kedbrant är ny vd för Milen Ventilation i Gävle. Han var tidigare affärsområdeschef för teknik och underhåll på Furuviksparken.
Gustav Thuresson är ny uppdragsansvarig energi och miljö på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Han kommer från WSP där han också var uppdragsansvarig. Johanna Nordblom är ny vvs-ingenjör. Hon kommer från Ringhals AB där hon var utvecklingsingenjör HVAC.
Michael Wellert är ny vvs-ingenjör/uppdragsledare på Rekonik i Västerås. Han kommer från Afry i samma stad där han var vvs-ingenjör.
Magnus Gerstel Würzl är ny arbetschef ventilation på Windefalk Ventilation & Energi i Stockholm. Han kommer från GK Sverige i samma stad där han var entreprenadchef ventilation.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.