Regnet öser ner – men spola inte ansökan
– Jag har satsat på detta för att visa vägen för andra. Det är en bra miljöinsats som många uppskattat, konstaterar gotländske Magnus Larsson som samlar takvatten till toaletterna på sin restaurang.
Intresset för att använda regnvatten eller annat externt vatten till att spola toaletter och andra vattenbesparande lösningar har ökat. Restaurangägaren Magnus Larsson i Visby är en av dem som hakat på trenden.
På Gotland får man gärna spola med regnvatten eller annat externt vatten i toan – men man måste ansöka hos regionen först. Fixar man det, ja, då går det alltså alldeles utmärkt för Region Gotlands vatten- och avloppsabonnenter att göra ändringar som att exempelvis spola vattenklosetten med regnvatten eller annat externt vatten istället för dricksvatten.
Mycket vatten kan samlas via tak. Enligt regionen kan ett tak på Gotland som är 100 kvadratmeter samla in mer än 50 kubikmeter vatten genomsnittligt per år. Detta vatten kan användas till mycket. Magnus Larsson har gjort allt enligt konstens alla regler när det gäller att installera och använda regnvatten till toaspolningen. Han konsulterade Region Gotland och sedan anlitade han ett auktoriserat företag.
Innan omkopplingen sker måste en extra vattenmätare installeras. Det måste även säkerställas att vattensystemet är brutet så att det inte finns risk för att regnvattnet eller annat externt vatten kan blandas ihop med det kommunala vattnet.
– Restaurangens tak är på 300 kvadrat så det samlar in mycket vatten. Själva installationen är inte så komplicerad, berättar Magnus Larsson och tillägger:
– Jag har fått god hjälp av regionen i allt det här. Man behöver alltså skicka in en ansökan till Region Gotland, vatten- och avloppsavdelningen om ändrad användning eller nybyggnation tillsammans med en redovisning/planskiss för installation.
Krav för installation
- Extra mätare för inkommande regnvatten eller annat externt vatten (samt eventuellt extra mätare om man fyller på regnvattentank med dricksvatten vid behov)
- Brutet vatten (luftgap på minst 30 centimeter mellan kommunalt vatten och regnvatten/externt vatten för att säkerhetsställa att regnvatten/externt vatten aldrig ska kunna komma in och kontaminera det kommunala vattnet)
- I övrigt ska samma krav ställas på användandet som på ordinarie spillvatten i enlighet med ABVA (Allmänna bestämmelser va)
- Ansökan ska skickas till Region Gotland om ändrad användning eller nybyggnation tillsammans med en redovisning/planskiss för installation
- Platsbesök ska göras hos abonnenten av vattenmätartekniker som granskar att installationen överensstämmer med systemskissen och uppsatta krav för anslutning
Källa: Region Gotland
Efter inskickad ansökan ska även ett platsbesök göras hos abonnenten av en vattenmätartekniker från regionen som granskar att installationen överensstämmer med systemskissen och uppsatta krav för anslutning. Genom att sätta upp en extra mätare debiteras abonnenten för korrekt spillvattenförbrukning.
Det är alltså fullt möjligt att en fastighetsägare använder uppsamlat regnvatten till inte bara bevattning utan även toalettspolning, dusch, diskmaskin eller tvättmaskin.
– Vi måste alla hjälpas åt på olika sätt att lösa vattenbristen. Det här är ett sätt. Vattnet från taket är gratis och samlas i en stor tank och behöver inte ens renas innan det används till toaspolningen, även om vi har filter som tar bort större och mindre partiklar, slutar Magnus Larsson.