Tema: Framtidens byggnader | 18 apr 2024

Regler hindrar labblösningar

Regelverk, boendes beteenden och ekonomiska faktorer är hinder för att de testade lösningarna på HSB Living Lab ska användas i vanliga bostadshus. Efter åtta år med forskning i byggnaden ingår ännu få system i HSB:s bostadsbyggande.

Regler hindrar labblösningar
I HSB Living Lab finns ett lokalt gråvattenreningsverk. Andreas Fränne och Susanne Rodin inspekterar anläggningen. Foto: Kristin Lidell

HSB Living Lab på Chalmersområdet i Göteborg är en byggnad, ett boende och samtidigt ett laboratorium. Huset är sedan 2016 en arena för forskning om framtidens boende. Med cirka 2 000 sensorer går det att mäta och ta ut data, till exempel om värme, energianvändning och koldioxidhalter i inomhusluften. Kombinationen av labb och verkliga bostäder gör det även möjligt att få synpunkter från de boende.

Återvinning av gråvatten samt värmeåtervinning från spillvatten hör till det som testats i huset i olika projekt. HSB Living Lab har lokal gråvattenåtervinning med en lösning från det svenska företaget Graytec. Ett separat avloppssystem för vattnet från duschar och tvättställ har installerats och leder det till ett reningssystem som tar bort föroreningar, bakterier och virus.

Orbitalduschen återvinner och renar duschvattnet.
Foto: Kristin Lidell

I HSB Living Lab testades först själva reningstekniken och sedan att återföra vattnet. Projektet har verifierat att den lokala reningen fungerar för flerbostadshus och test i HSB Living Lab har visat på möjlig besparing på 50–55 procent för vatten och energi.

– Rent tekniskt sett fungerar lösningen, men det finns utmaningar kring regelverk för hur den skulle kunna användas, förklarar Andreas Fränne, senior konsult inom energi på Bengt Dahlgren, som har drivit egna forskningsprojekt i huset samt stöttat HSB:s projekt där.

I dagsläget finns bara ett regelverk för vattenkvalitet och det gäller dricksvatten, Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten.

– Men frågan är om det är nödvändigt att rena hela vägen till dricksvattennivå med ett sådant här cirkulerande system. Egentligen skulle det vara tillräckligt med en typ av tekniskt vatten. Det är säkert att duscha i, köra tvättmaskinen och vattna blommor med, men inte för att laga mat med, säger Andreas Fränne.

Fakta

Samarbetspartner

  • HSB Living Lab drivs av 13 samarbetspartner: HSB, Chalmers och Johanneberg Science Park, som är de tre huvudsamarbetspartnerna, samt Vedum, Peab, Akademiska Hus, Göteborg Energi, White Arkitekter, Climate-KIC, Electrolux Professional, Bengt Dahlgren, Tietoevry och Elfa.

Med dricksvattenkvalitet blir kostnaden onödigt hög för systemet.

– När det inte finns något regelverk för olika nivåer av vattenkvalitet blir det svårare att designa bra lösningar, säger Andreas Fränne.

En annan aspekt som har lyfts fram i projektet är reglerna för utformning av tappvattensystem för att förhindra legionella.

– En lösning som åtgärdar legionella utan att höja vattentemperaturen tillräckligt mycket är i dag inte okej. Regelverket behöver kanske komp­letteras så att en lösning som ger tillräckligt låga legionellanivåer är tillåten även om temperaturen inte hålls, säger Andreas Fränne.

Gråvattenreningsanläggningen från Graytec. I experimenthus som HSB Living Lab går det enkelt att bygga om och testa olika lösningar som inte skulle vara möjligt i ett vanligt flerbostadshus. Foto: Kristin Lidell

I HSB Living Lab har även gråvattenåtervinning i mindre skala testats i duschar och tvättmaskiner.

– Båda lösningarna fungerar tekniskt och det finns inga regelmässiga hinder. I de fallen gäller det mer att hitta rätt applikationer och att kostnaden blir rimlig, säger Andreas Fränne.

Med duscharna från Orbital Systems renas och cirkuleras vattnet. Enligt Orbital Systems blir vattenbesparingen upp till 90 procent och energibesparingen 80 procent jämfört med en vanlig dusch och en duschtid på 15 minuter.

Hur folks beteende förändras med en sådan dusch har inte undersökts i HSB Living Lab.

– Men vi kunde notera att en del boende började duscha längre. Det blev en tävling om vem som hade sparat mest för det kan man se på en display. Att duscha längre är kanske inte ett beteende som ska uppmuntras, säger Andreas Fränne.

En annan lösning som har testats i huset är Mimbox som sparar vatten och energi i tvättmaskiner samt samlar upp mikroplaster. Boxen monteras i anslutning till tvättmaskinen och mäter vattenkvaliteten i det använda vattnet. Om vattnet är tillräckligt rent återanvänds det i nästa tvätt. En normaltvätt sparar ungefär 50 procent av vattenmängden enligt tillverkaren.

I HSB Living Lab används dock tvättmaskinerna för sällan för att vattenbesparingen skulle bli tillräckligt stor.

– Är det för lång tid mellan att tvättmaskinen används kan du inte använda vattnet igen. Det bygger på att man har en tvättstuga som används mycket och regelbundet, säger Andreas Fränne.

Susanne Rodin och Andreas Fränne ser en stor nytta med att kunna prova olika tekniska lösningar innan de används i vanliga bostadshus. Foto: Kristin Lidell

En lärdom som han har dragit från HSB Living Lab är hur samspelet mellan teknik, beteende och återkoppling påverkar vilka tillämpningar som är lämpliga för lösningarna. Detsamma gäller för om kostnaderna blir rimliga.

– Det är inte självklart att lösningarna som vi har testat ska sättas in i nya bostäder även om de fun­gerar i begränsad skala, på duschnivå och i tvättstugan. Kopplingen mellan beteende och teknik är spännande och intressant, säger Andreas Fränne.

Ibland blir resultaten överraskande som i ett projekt där vattenbesparande blandare testades.

– Rent tekniskt stryps flödet i kranen, men när vi mätte ökade vattenanvändningen under testperioden. Exakt varför det blev så vet vi inte men det är en fråga om beteende, säger Andreas Fränne.

– Sambandet mellan teknik, beteende och återkoppling är komplext. Det är mycket lättare att förutse resultat med åtgärder som till exempel värmeisolering eller att energieffektivisera ventilationssystem där boendes beteende och användning har liten eller ingen påverkan.

Forskarna Jesper Knutsson, Chalmers, och Jörgen Wallin, KTH, har i HSB Living Lab undersökt energiförlusten i avloppsflöden. Studien visade att det försvann 30 megawattimmar ut med det i genomsnitt 27-gradiga avloppsvattnet. Ett flerbostadshus, som tar vara på värmen i avloppsvattnet, skulle kunna minska sin energianvändning med ungefär 836 kilowattimmar per lägenhet.

Det saknas oberoende långtidstester av de här produkterna. Fungerar de över tid även om de boende inte rensar ut håret ur silfiltret?

– Ungefär 40 procent av energin i ett nytt flerbostadshus skickas ut i avloppet. Så det är klart att man vill titta på energiåtervinning från spillvatten, säger Andreas Fränne.

I HSB Living Lab testades två enkla duschvärme­växlare som monteras nära värmekällan, exempelvis under duschkabinen, och förvärmer det inkommande tappvattnet. Med dagens energipriser och den uppmätta kapaciteten på produkterna var det inte ekonomiskt lönsamt att installera dem i flerbostadshus.

De uppmätta och beräknade verkningsgraderna i studierna var generellt betydligt lägre än vad som angetts av leverantörerna. Hur underhållet påverkar funktionen är en viktig aspekt, påpekar Andreas Fränne.

– Det saknas oberoende långtidstester av de här produkterna. Fungerar de över tid även om de boende inte rensar ut håret ur silfiltret?

En annan produkt som har testats i huset är Enduce golvbrunn som återvinner värme i duschvattnet. Analyserna av den var inte klara vid pressläggningen för det här numret av Energi & Miljö.

Enduces golvbrunn återvinner energin från duschvattnet. Foto: Kristin Lidell

I HSB Living Lab finns systemet HSB FTX som är en vidareutveckling av ett vanligt FTX-system. Uteluften förvärms eller -kyls med hjälp av passiva borrhål (utan värmepump). Förvärmningen bidrar till att minska energianvändningen för uppvärmningen av ventilationsluften och minskar även behovet av avfrostning i aggregaten. Lösningen reducerar framförallt effekttoppar vilket är positivt ur ett miljö- och kostnadsperspektiv.

– En svårighet med passiva borrhål är att det inte går att styra effektuttaget, det blir lite att du får det du får. Det innebär en utmaning för projektering och att det är svårt att säga exakt hur systemet kommer fungera i drift och vilken besparing det kan ge, säger Andreas Fränne.

Inkopplingen från gråvattenreningsanläggningen till duscharna i ett lägenhetskluster. Foto: Kristin Lidell

HSB FTX är ett exempel på en lösning som har testats i HSB Living Lab och som används i HSB:s bostadsbyggande.

– Det finns i ett antal projekt, men vi har inga siffror på vad det exakt har gett. I ett av projekten hade det inte behövts avfrostning eftersom utelufttemperaturen var tillräckligt hög, säger Susanne Rodin, som är installationssamordnare för nyproduktion på HSB Göteborg.

Det lokala klimatet påverkar också om systemet är lämpligt.

– En viktig förutsättning för att få ekonomi i projekt med HSB FTX är att fläktrummen är placerade långt ned i huset. En annan är att det inte finns för många ventilationsaggregat så att det krävs fler än ett borrhål. Ekonomiskt sett är det också en fördel om fjärrvärmetaxan är baserad på en effektavgift, säger Susanne Rodin.

Komfortgolvvärme är vanligt i HSB:s bostäders badrum och har också testats i HSB Living Lab.

– Komfortgolvvärme kan vara svårt att få ihop utifrån dagens krav på energianvändning. Det handlar om att hitta balansen mellan komforten för de boende och att inte överdriva energianvändningen, säger Andreas Fränne.

Fakta

Komfortgolvvärme

  • Ett tidsstyrt isolerat komfortgolvvärmesystem kan ge en energibesparing på 15–30 procent jämfört med ett oisolerat med konstant drift.
  • I kombination med en reducering av den uppvärmda golvytan med cirka 50 procent kan energianvändningen minska ytterligare till 30–50 procent. (Komfortgolvvärme–Systemlösningar för förbättrad energiprestanda, SBUF-rapport 13654)

Studierna i HSB Living Lab resulterade i fyra rekommendationer för att minska energianvändningen med komfortgolvvärme. Dessa är mindre uppvärmd yta, exempelvis inte under tvättmaskin eller wc, isolering av värmeslingorna, begränsad maxtemperatur till cirka 26 °C och tidsstyrning till när badrummet används. Rekommendationerna bekräftades senare av en större SBUF-studie.

HSB tillämpar rekommendationerna för komfortgolvvärme i nybyggnadsprojekten.

– Vi lägger det bara på själva gåytan och med tidsinställning, antingen får det användas fyra eller sex timmar om dygnet. I ett nytt projekt har vi mätare så att det går att följa upp hur mycket golvvärmen används och hur stor energianvändningen blir, säger Susanne Rodin.

– Det enda av rekommendationerna som vi hittills inte har lyckats få med är den extra isoleringen. Vi har försökt i några projekt men det har byggtekniskt blivit för svårt och för dyrt, säger Susanne Rodin.

Orbitals display visar hur mycket vatten och energi som används. Foto: Kristin Lidell

Sammantaget är det ännu få tekniska lösningar som har testats i HSB Living som används i HSB:s bostadsbyggande.

– Vi har varit försiktiga med att ta det steget. En anledning är att vi främst bygger för bostadsrättsföreningar och överlämnar driftansvaret till dem när huset är färdigbyggt. I dagsläget är det också väldigt tufft att få ihop de ekonomiska kalkylerna i nybyggnadsprojekten. Då är det väldigt bra att labbet finns så att man faktiskt kan se hur det fungerar här, säger Susanne Rodin.

HSB Living Lab är en av demonstrationsanläggningarna för EU-projektet I-Greta. Förutom Sverige deltar även Tyskland, Österrike och Rumänien. Syftet är att testa tekniska lösningar som får användarna att använda el på ett smartare sätt utan att tumma på komforten. En viktig del är även studier av användarbeteendet.

I projektet studeras lokala energigemenskaper tillsammans med de andra demonstrationsplatserna där det simuleras att byggnaderna ligger intill varandra.

Om det finns problem med elnätet på en av platserna skickas automatiskt en signal till de andra. De får då en förfrågan om att ändra sin elförbrukning för att hantera problemet och inte överbelasta elnätet mot en ekonomisk ersättning.

David Steen, Chalmers, forskar på smarta energilösningar. Foto: Kristin Lidell

– Mycket handlar om att testa styralgoritmerna och hur man hanterar osäkerheter i modellerna, exempelvis hur mycket el som solcellerna kommer att producera, säger David Steen, forskare på Chalmers.

Även värmeförsörjningen ingår i projektet som pågår under våren. HSB Living Lab har både fjärrvärme och värmepumpar samt ackumulatortankar. Det går att växla mellan fjärrvärme och värmepumpar beroende på om belastningen är hög i fjärrvärme- eller elnätet. Med hjälp av ackumulatortankarna kan värmebehovet klaras under en viss tid utan att använda både fjärrvärme och värmepumpar.

– Det går även att använda byggnaden eller byggnadsstommen som ett termiskt lager. Om man stänger av värmen under någon timme påverkas inte inomhustemperaturen så mycket. Det kommer vi också att testa, säger David Steen.

Publicerad 18 april 2024

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.