NOLLENERGIHUS | 12 jun 2017

Pris till nollenergihus

Rättspsykiatriskt Centrum i Trelleborg, som är uppfört som ett nollenergihus, har fått pris för sitt vackra fasadtegel. Den vann nyligen ”Årets bygge 2017”. Huset har också blivit godkänd som certifierat nollenergihus.
Förutom att klara de stränga passivhuskriterierna för att säkra ett lågt energibehov, så produceras minst lika mycket el på fastigheten via solceller och egen vindkraft.

Rättspsykiatriskt centrum är en ny anläggning för högspecialiserad rättspsykiatrisk vård, forskning och utbildning i Trelleborg och har byggts på uppdrag av Region Skåne. Byggnaden har plats för 51 patienter, 150 medarbetare, samt studenter.
 
Kvarteret består av sammanhängande byggnadsdelar med en innergård. Uppvärmning och komfortkylning i byggnaden görs genom geoenergiteknik. Ventilationen återvinner värmen effektivt och har behovsstyrda luftflöden. Tillsammans med en god isolering erhålls mycket låga värmebehov. Detta i kombination med ett golvvärmesystem ger en hög värmefaktor på den värmepump som utvinner geotermisk värme. Sommartid produceras egen kyla också den från det geotermiska energilagret.
 
Det beräknade energianvändningsresultatet ligger 60 % lägre än det krav som föreslås av Boverket för en ”nära nollenergibyggnad” och ”isoleringstalet” ligger 70 % lägre.
Därtill kommer energiproduktionen med egna solfångare som täcker varmvattenbehovet mellan april och september, egen el genom ett vindkraftverk på 25 kW och 1 280 m2 solceller på taket. På årsbasis balanseras därmed eget energibehov.
  
 
– Detta projekt belyser vikten av att kommuner och landsting går före och driver på mot hållbar utveckling så länge statens byggregler är så pass uddlösa, säger Eje Sandberg på Sveriges Centrum för Nollenergihus, den organisation som ligger bakom energikriterierna FEBY12 för passivhus och nollenergihus och som projektet nu uppfyllt.

Mer information i Energi & Miljö 10/2015
 

Fakta

FAKTA: RPC i Trelleborg

Inflyttning: september 2016

Byggherre: Region Skåne

Arkitekt: BSK Arkitekter

Energikonsult: Prime Project

Generalentreprenör: MVB Syd

Konstruktör: Structor

Projektör ventilation: ÅF

Projektör el: Grontmij

Projektör VS: Sweco

Total budget: 480 miljoner kronor

 

FAKTA:  Både passiv- och plusenergihus

Den 12 700 kvm stora byggnaden blir enligt beräkningarna både ett passivhus och ett plusenergihus. Det blir möjligt tack vare:

  • Solceller (monokristallina): 1 280 kvm som ger 230 000 kWh/år
  • Solfångare (plana): 130 kvm som ger 50 000 kWh/år
  • Eget vindkraftverk: 25 kW som ger 60 000 kWh/år
  • Fem borrhål och värmepumpar: 1 kWh el ger 5 kWh värme eller 10 kWh kyla
  • PIR-isolering som bidrar till u-värde i väggar på 0,1
  • Fönster med u-värde under 0,8
  • Lufttäthet i byggnaden under 0,2 l/s
  • Ventilationsflödet är variabelt mellan 15 och 40 l/s

Byggnaden uppfyller Feby12-kraven för passivhuslokaler

Utan egen elproduktion och varmvatten förväntas energianvändningen bli 22 kWh/kvm, år

Totalberäkningen visar att huset kommer att ge ett överskott om cirka 2 kWh/kvm, år sett över året.

Publicerad 12 juni 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.