INNEKLIMAT | 17 aug 2021

Stora inneklimatpriset: ”Viktigt öka intresset”

Stora inneklimatpriset: ”Viktigt öka intresset”
Stora inneklimatpriset. Foto: Peter Olofsson

Stora inneklimatpriset fyller 20 år i år. Det instiftades 2001 av Energi- och Miljötekniska Föreningen, Slussen Building Services, Svensk ventilation och Svenska kyltekniska föreningen. Energi & Miljö har frågat föreningarnas företrädare om priset och vad det fyller för funktion i dag.

Utan tvekan har det en stor betydelse. Det visar inte minst det stora antalet anmälningar och nomineringar som kommer in till juryn.

Britta Permats, vd för Svensk ventilation. Foto: Svensk ventilation

Varför instiftades priset?
– Framförallt för att öka intresset för inneklimatteknik, stärka dess ställning och uppmärksamma teknik som främjar ett sunt inomhusklimat i energieffektiva byggnader.

Vilken betydelse har priset haft?
– Det har uppmärksammat företag eller organisation inom inneklimat, energi och vvs, som har utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta. De som har uppmärksammats har fått indirekt marknadsföringshjälp av den nya ”produkten, tjänsten eller metodiken”.

Är det någon pristagare som du speciellt vill lyfta fram?
– Nej, alla vinnare är speciella.

Robert Thell, ordförande för Svenska kyltekniska föreningen. Foto: Privat

Varför instiftades priset?
– Då jag är ny i rollerna både som ordförande i Svenska kyltekniska föreningen och som jurymedlem i Stora inneklimatpriset har jag inte varit med så länge, men jag har förstått att syftet med priset är att lyfta vikten av gott inneklimat, vilket jag tycker är bra. Där får ju komfortkylan också en allt större betydelse i och med det varmare klimatet.

Vilken betydelse har priset haft?
– Med tanke på all uppmärksamhet priset fått, bland annat i media, under sina 20 år känns det som det uppfyllt sitt syfte med att lyfta inneklimatets betydelse.

Är det någon pristagare som du speciellt vill lyfta fram?
– Då det är mitt första år i juryn får jag lyfta fram årets pristagare, Sisab, och deras AI-lösning. Sedan hoppas vi på många spännande vinnare framöver, gärna med kylkoppling, då kyltekniken så klart ligger mig varmt om hjärtat.

Mikael Ekberg, vd för Slussen Building Services. Foto: Stefan Tell

Varför instiftades priset?
– För att främja sunt inneklimat genom att uppmärksamma tekniken som skapar den. Vi samlade en jury, med en representant från varje teknikområde. Flera enskilda teknikområden har egna sätt att uppmuntra sina deltagare, men vi enar hela branschen. Syftet har hela tiden varit att lyfta den till en högre nivå. Branschen behöver marknadsföring som syns utöver våra traditionella medier.

Vilken betydelse har priset haft?
– Genom uppmärksamheten vid prisutdelningen, där vi flera gånger haft ministrar och generaldirektörer som utdelare. Jag tycker vi har lyckats lyfta vikten av gott inneklimat och nu kan man till och med läsa om priset på Wikipedia. Arbetet med Stora inneklimatpriset medför att vi får en övergripande insikt i vad som händer och vad som är nytt på marknaden och kan redovisa vad branschen åstadkommer från år till år. Genom arbetet med priset sammanför vi
också effektivt utbildningssektorn och näringslivet.

Är det någon pristagare som du speciellt vill lyfta fram?
– Vi har hittills haft 20 vinnare, men vi har också haft 80 nominerade företag/organisationer, som alla borde känna sig oerhört stolta. Jag tycker det är intressant med blandningen av vinnare. Allt ifrån fastighetsbolag, organisationer, installatörer, konsulter till fabrikanter. Som entreprenör bultar mitt hjärta lite extra för de mindre företagen som vunnit och fått en skjuts i marknadsföringen.

Jaana Petherbielke, vd för Energi- och Miljötekniska Föreningen. Foto: Ingar Lindholm

Varför instiftades priset?
– Intresset är lika stort nu som 2001. Det tyder på att vi var rätt ute då vi ville visa på vikten av inneklimatteknik och tekniken bakom. Priset är en stor grej i branschen och då vi har kunnat så har vi marknadsfört priset och vinnaren på mässan Nordbygg, vilket har varit mycket bra.

Vilken betydelse har priset haft?
– Utan tvekan har det en stor betydelse. Det visar inte minst det stora antalet anmälningar och nomineringar som kommer in till juryn. Jag vet att vår representant i juryn, Roland Jonsson som är seniorkonsult inom energi och effekt på WSP, är mäkta imponerad över det stora intresset och den utmanande teknik som juryn går igenom varje år. Det är viktigt att synas och det gör vi verkligen genom att lyfta viktig teknik.

Är det någon pristagare som du speciellt vill lyfta fram?
– Alla vinnare och alla nominerade är på sitt sätt vinnare i den här tävlingen. Det är alltid spännande teknik där vi ju måste välja ut en vinnare. Jag hade faktiskt satsat en slant på att Sisab skulle vinna i år för jag tycker det är en mycket intressant teknik de håller på med. AI-lösningen Solida blir intressant att följa.

Publicerad 17 augusti 2021

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.