Möt Veronica Eade – ny generalsekreterare för EMTF

Att se till helheten är viktigt för Veronica Eade, snart ny vd och generalsekreterare för Energi- och Miljötekniska Föreningen. Installationsbranschen måste också bli intressant för ungdomar, och då gäller det att våga synas och höras.

Ett brett leende möter den som hälsar på Veronica Eade. Hon skrattar och pratar mycket, säger hon själv och bekräftar det genast med ett skratt. Snart blir hon ny vd och generalsekreterare för Energi- och Miljötekniska Föreningen, EMTF, som bland annat ger ut tidningen du just nu läser.
– Jag brinner för föreningens frågor och ska röra om i grytan varsamt, säger Veronica Eade.
Exempel på frågor som hon tycker är extra intressanta är inneklimat och energieffektivitet. Båda är lika viktiga och bör ägnas lika stor uppmärksamhet.
– Energieffektivisering har varit en hype länge och det är bra, det behövs. Men det finns risk att innemiljöfrågan drunknar i energieffektiviseringen. Det kan behöva kosta en del energi för att vi ska må bra. Det handlar inte heller bara om luft och vatten, utan även om buller, ljus, elektromagnetism med mera, säger Veronica Eade.

Exjobb om energisystem
Att se till helheten är något hon har med sig från utbildningsåren i Gävle. Parallellt med studierna i energisystem läste hon in nästan hela utbildningen till inneklimatingenjör. När det började närma sig examen frågade professorn vad det var hon ville bli? Det kunde bara stå en titel på diplomet.
Veronica Eade hade lite svårt att välja, men bestämde sig till slut för energisystem. Professorn var nöjd. I bakfickan hade han nämligen ett examensarbete som innebar att göra en energisystemanalys av Norrsundets massabruk (nedlagt 2008). I arbetet ingick bland annat att undersöka hur spillvärmen från bruket kunde användas för att värma samhället i närheten. Tillsammans med Gävle Energi gjordes analyser av behov och tillgång till energi, enkäter med boende med mera.
– Det var ett stort och ambitiöst jobb och vi lärde oss massor, säger Veronica Eade som även arbetade en tid hos Gävle Energi efter exjobbet.

Född i USA
Professorn på högskolan ville att Veronica Eade skulle doktorera. För att kunna göra det läste hon in magisterkurser på KTH och Linköpings universitet, och blev sedan industridoktorand hos Astra Zeneca i Södertälje. Hon var anställd som energiingenjör i ett projekt för att spara energi i anläggningarna. Det fanns massor att göra. Samtidigt skulle hon skriva forskningsartiklar. Det blev till slut för mycket på en gång och efter fyra år fick Veronica Eade ge upp doktorsplanerna.
– Det var en stor prestigeförlust att lägga ner det, men erfarenheterna har jag ju ändå med mig och de är jättebra att ha i bagaget, säger hon.
Att vända ett nederlag till något positivt är vanligare i USA än i Sverige. Kanske har Veronica Eade fått med sig den egenskapen från sina första levnadsår som var i det stora landet ”over there”. Hon föddes nämligen i USA och bodde tills hon var sju år i Charleston i South Carolina. Hennes pappa kommer därifrån, medan mamma är svensk.

Från Ödeshög till Väsby
Även i Sverige blev det en del flyttar. Efter fem år i Stockholm flyttade familjen till Ödeshög, nära Vättern. När det var dags att flytta hemifrån slog sig Veronica Eade ned några år i Huskvarna där hon arbetade med att montera symaskiner. Så småningom träffade hon en man som var från Gävle som sedan blev hennes hemort under många år. Nu är det Stockholm och Upplands Väsby som är hemadressen, men det är egentligen inte så viktigt, tycker Veronica Eade.
– Jag bryr mig inte så mycket om var jag bor, utan har tryggheten i mig själv, säger hon.
En röd tråd som går genom Veronica Eades karriär är att hon varit med i många pionjärprojekt. Till exempel var hon som energiexpert på Boverket med och drog igång myndighetens informationsarbete kring energideklarationer. Redan i januari 2008 började Veronica Eade resa landet runt för att informera fastighetsägare, mäklare och brukare om energideklarationerna. Det var ett nytt grepp, och en ny erfarenhet för myndigheten.
– Att vända sig direkt till brukarna var nytt för Boverket. Från början riktades informationen inte till rätt målgrupp, men det håller på att ändras nu, säger hon.

Vill se mer information
Veronica Eade tror också att mer information och utbildning är det som krävs för att engagera fler i arbetet med energideklarationer. Särskilt bostadsrättsföreningar behöver hjälp.
Hon har inte själv varit inblandad i Boverkets arbete med nära-nollenergibyggnader, utan sällar sig till skaran som förvånas över de låga kraven på nybyggda hus.
– Jag har svårt att förstå kostnadsargumentet – att det skulle bli för dyrt att bygga bostadshus med lägre energianvändning än 90 kWh per kvm. Byggbranschen bygger ju redan mer energisnålt. Det skulle vara intressant att se en större utvärdering av konsekvenserna om kraven sätts till 50 procent av nuvarande BBR:s regler, säger Veronica Eade.
Att ge Boverket möjlighet till egen forskning tror hon skulle vara ett bra sätt att utveckla myndigheten. Som det ser ut i dag finns ett glapp mellan kulturerna på Boverket och Energimyndigheten som kan försvåra samarbetet. Det gäller att passa på att ta chansen till förändring nu när det är ett stort generationsskifte på gång.

Ska satsa på ungdomen
Generationsskiften engagerar också Veronica Eade när det gäller EMTF:s verksamhet. Hur ska installationsbranschen bli intressant för ungdomar?
– Jag tror det handlar om att koppla ihop installationerna med det som ungdomar tycker är viktigt – som miljö och det sociala, hur de kan förändra världen. Ungdomar vill synas och höras. Det ska EMTF också. Alla nya ingenjörer ska veta vilka vi är!

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 2/2013 sidan 24-25

 

  • FAKTA:Veronica Eade
    Aktuell: Ny vd och generalsekreterare i Energi- och Miljötekniska Föreningen, EMTF
    Bakgrund: Informatör och redaktör hos Svensk Byggtjänst, produktansvarig för Svanenmärkta flerbostadshus hos Miljömärkning Sverige, energiexpert hos Boverket, industridoktorand hos Astra Zeneca och högskoleingenjör i energisystem vid högskolan i Gävle
    Ålder: 47 år
    Hobby: Tränar på gym och umgås med familjen, kör motorcykel och dyker när det finns tid
    Familj: 20-årig dotter och särbo
    Bor: Upplands Väsby norr om Stockholm.

 

Publicerad 22 februari 2013

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.