Plusvillan kan följas av plusenergiskola
Ett plusenergihus som invigdes år 2009 har väckt intresse bland grannarna i danska Sönderborg. Det följs nu av en plusenergiskola i området.
Plusenergihuset i danska Sönderborg levererade verkligen plus det första året, om än bara 31 kilowattimmar. Solcellerna på taket gav hela 5 160 kWh trots två snöiga månader. De ska ge 850 kWh/kW, räknat på danska förhållanden och söderläge.
Sedan följde två mycket stränga vintrar och överskottet av energi uteblev. Jordvärmepumparna krävde mer el än tidigare år och de 46 kvadratmetrarna solceller räckte inte för det sammanlagda elbehovet som räknas ut på årsbasis.
Huset utgår från en passivkonstruktion med 60 centimeter tjocka väggar där insidan är av tegel, som är bra på att lagra värme. De står på en extra kraftig betongplatta. Alla köldbryggor har byggts bort. Enligt beräkningarna ska det klara sig på max 6 000 kilowattimmar per år. För familjen med tre barn som bor där och äger huset räcker det dock med dryga 5 000 kWh. Då har huset ändå två teveapparater och två ugnar. Familjen tvättar dessutom lika ofta som den alltid gjort och har en torktumlare. Boytan är på 180 kvadratmeter.
-Det handlar inte om stenåldersstandard precis, berättar Christian Eriksen, projektledare inom Project Zero som samordnade alla organisationer som stod bakom bygget.
Bra innemiljö
Han berättar att inomhusluften är bra, eftersom huset har mekanisk till- och frånluft. Värmeåtervinning finns också förstås. På sommaren används jordvärmepumparna för att kyla huset.
Huset har golvvärme, eftersom det gör det möjligt att låta jordvärmepumparna leverera värme vid en lägre temperatur än för vanliga radiatorer. Om värmen tillförs nära golvytan, räcker det med 23 till 27 graders temperatur. Värmesystemet femton minuter ställer det om på 15 minuter till ändrade krav.
Fasaden är utformad för att ta till vara solvärmen via fönstren på bästa möjliga sätt. När solen står lågt på vintern gäller det att fånga in så mycket som möjligt. Därför är fönstren i söderläge stora.
De stora fönstren skulle kunna ge problem med stora värmelaster på sommaren . Men taket över söderfönstren går ut extra långt och skärmar av strålarna vilket gör att behovet av luftkonditionering minskar varma dagar.
Prisfall på solceller
En nog så viktig fråga är om det blir ett plus ekonomiskt också med tanke på all den dyra utrustningen. Frågan är om merkostnaden för solceller med mera täcks av besparingen i energinotan. För just det här huset stod några av företagen som deltog i projektet för en del av kostnaderna, bland andra energibolagen Syd Energi och Dong, eftersom de såg det som ett demonstrationsprojekt, trots att det faktiskt ägs av familjen som bor i det. Men efter det har förhållandena ändrats för liknande hus.
– Sedan dess har priset för solceller fallit kraftigt. De som bygger plusenergihus nu säger att den extra kostnaden går att få igen väldigt snabbt genom besparingar på energinotan, berättar Christian Eriksen.
Fler liknande byggen
Huset har väckt stort intresse och inspirerat fler byggen i trakten. Nu byggs till exempel en skola enligt samma tankebanor. Om det verkligen blir en plusskola är dock osäkert. Blir det så, blir den en av de första i världen.
– Det blir plus eller i alla fall ett gränsfall till det, säger Christian Eriksen.
Bakgrunden är kommunens satsning på klimatanpassning. Till år 2029 ska hela Sönderborg bli koldioxidneutralt. Just nu pågår en kraftig utbyggnad av fjärrvärmenätet. Under marken har staden en bra resurs i form av hetvattenkällor.
I kommunens resursbas ingår även ett kunskapskluster. Här finns företag som Danfoss, som levererat en del av utrustningen till plushuset, och som specialiserat sig på energieffektivisering, samt ett helt centrum för clean-techindustrin.
– Project Zero är initiativ från industrins sida, säger Christian Eriksen.
Han berättar att familjen som köpt huset bett att få slippa fler intervjuer. De har blivit nerringda av personer som är intresserade av huset och nu vill de få ägna sig åt att bo i det i godan ro.
Kerstin Lundell, Energi & Miljö nr 3/12 sid 50-51