Tema: Framtidens byggnader | 21 maj

Platsbyggd vav i charkfabriken

I kvarteret Fatburssjön i Stockholm har man konstruerat ett eget vav-system.
– Det här är ett hemmabygge, konstaterar Björn Malm, på AMF Fastigheter.

Platsbyggd vav i charkfabriken
– Ventilationssystemet är väldigt servicevänligt med gallerdurk på varje plan i ventilationsutrymmena. Med Modbus i ställdonet, kan det ge ett larm om ställdonet kanske fastnat, en funktion som inte fanns tidigare, säger Johan Jergelin. Foto: Mark Kretz

Det han hänvisar till är en platsbyggd styrning av ett stort ventilationssystem i Stockholm. Han har varit projektledare på AMF Fastigheter för energieffektiviseringen i fastigheten Fatburen på Söder i Stockholm, som är ett kontorshus med 46 158 kvadratmeter lokalarea.

Kvarteret Fatburssjön i Stockholm. Foto: Jens Lasthein

Där har man skapat ett eget vav-system för att kontrollera ventilationen med hjälp av koldioxidgivare i kontorsutrymmena som styr öppningen på spjällen.

Björn Malm, AMF Fastigheter. Foto: Jens Lasthein

Björn Malm:

– Vi hade från början en ambition att sänka energianvändningen i fastigheten med styr och övervakning och baslastvärmepumpar. Vi visste samtidigt att det gick en stor luftmängd hela tiden i kontoren även när det inte behövdes.

Med hjälp av Johan Jergelin, på vvs-konsultföretaget Engi, testade man i början ett av schakten.

– Skulle man göra ett tårtdiagram över värmeanvändningen i det här huset, så skulle en väldigt stor del av tårtan vara ventilationsförluster, konstaterar Johan Jergelin.

När huset gjordes om från charku­terifabrik till kontor i början av 2000-talet skulle alla tjänstemän sitta på jobbet och då behövdes myc­ket luft hela tiden. Då krävdes ingen styrning av luften.

– I dag använder man kontoret på ett annat sätt, vilket såklart påverkar ventilationen, säger Björn Malm.

I huset har det genomförts flera åtgärder för energibesparing, vilket minskat köpt energi med 60 procent.

– Mycket gjorde vi bara i driftoptimering i början, konstaterar Björn Malm.

Ventilationsaggregat. Foto: Mark Kretz

Johan Jergelin:

– Det unika med det här är att vi gått på en billigare lösning. Vi hade kunnat kosta på oss tio gånger mer i form av fabrikstillverkade vav-lösningar. Med detta har vi kommit ganska långt, kanske inte 100 procent som om vi använt fabrikstillverkad vav. Vi har behållit 99 procent av injusteringsspjällen, samt bytt några irisspjäll.

– Alla koldioxidgivare är sparade samt kopplade till den zon injusteringsspjällen betjänar. Befintliga givare har använts för att styra de nya spjällen. Sedan har vi fasta lägen för att inte använda dyra, mätande vav-spjäll, utan de fungerar i tre lägen. Det är central frånluft.

Ventilationsspjällen är numera styrda av koldioxidgivare. Foto: Mark Kretz

Den nya lösningen är att man satt ställdon på befintliga injusteringsspjäll i anslutningskanalerna på de vertikala ventilationsschakten. Motorerna har Modbusstyrning i tre lägen: avstängd, ekonomi och normal, baserade på koldioxidhalt från givare som sitter i kontorsutrymmena. I det gamla styrsystemet kunde man bara köra hög- och lågfart på hela aggregatet, beroende på hur många som arbetade i kontorsutrymmena. Med det nya systemet kan man också använda tidkanaler.

– Det här systemet går att göra i andra hus, beroende på kanalsystemen och spjällen. Ju större spjällen är desto billigare, menar Johan Jergelin.

Enligt Johan Jergelin blev det enklare att göra detta tillskott eftersom det var långa fina schakt, stora kanaler och större spjäll i huset.

– Ventilationssystemet är väldigt servicevänligt med gallerdurk på varje plan i ventilationsutrymmena. Med Modbus i ställdonet kan det ge ett larm om ställdonet kanske fastnat, vilket inte fanns tidigare, säger Johan Jergelin.

Här syns resultatet – minskningen av tilluften i Fatburen tack vare det hemgjorda vav-systemet.

– Budgeten för det här projektet är omkring tio procent av kostnaden om vi byggt ett fabrikstillverkat vav-system. Bygger man nytt vill man ha flera mätpunkter och optimera systemet med de vanliga systemen. När man ska bygga ut ett nytt hus bör man använda vav.

Under det år som man använt systemet har man minskat ventilationsflödet med cirka 20 procent totalt.

– Det här är den enkla vav-delen som naturligtvis inte sparar lika mycket som ett fabrikstillverkat vav-­system. Men vi har inte haft klago­mål på det här systemet från de som jobbar i huset, säger Björn Malm.

Enligt Johan Jergelin är det viktigaste i projektet att komma överens om ekonomiflödet, som är cirka 30 procent lägre än maxflödet baserat på koldioxidgivare. Att använda temperaturmätning tar längre tid.

Publicerad 21 maj 2024

På nytt jobb

Fredrik Engdahl är ny vd för Beulco Holding i Helsingborg. Han kommer från Assemblin ventilation där han var affärsutvecklingschef.
Peter Sedvall är ny vd för Fastighetsautomation & VVS Projektering i Stockholm. Han kommer från den egna verksamheten PSE i samma stad.
Christian Wingård är ny regionchef Mitt på Francks kylindustri. Han kommer från WSP där han var marknads- och försäljningschef.
Magnus Hårde är ny OEM försäljningschef för Sverige på Geberit. Han kommer från Dahl där han senast var tillförordnad divisionschef vvs.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.