Plaströr läcker till dricksvatten
Plaströr kan läcka många fler ämnen till dricksvatten än vad som tidigare varit känt. Det visar en amerikansk litteraturstudie av nästan 200 vetenskapliga artiklar och rapporter.
HÄLSA Professor Kenneth M Persson vid Lunds universitet har uppmärksammat studien som genomförts av bland andra amerikanska forskarna Whelton och Nguyen. De 180 vetenskapliga rapporterna handlar om läckage av olika ämnen från plaströr till dricksvatten.
– Det är plaströr som finns överallt från vattenverken och in i fastigheterna. Rören är gjorda av exempelvis polypropen, polyeten och glasfiberarmerad polymer, berättar Kenneth M Persson för Energi & Miljö.
Forskarna har identifierat mer än 150 föroreningar som migrerat från plaströren till dricksvattnet. De flesta föreningarna är oreglerade och många har kända eller misstänkta hormonstörande effekter. Bara fjorton föroreningar har existerande eller föreslagna amerikanska gränsvärden för dricksvatten. Det motsvarar mindre än tio procent av de ämnen som dokumenterats kunna läcka från ledningar.
Enligt Kenneth M Persson är det här ett lika stort problem i Sverige som i USA.
– Vi behöver reglera det här bättre även i Sverige. I dag finns inga riktvärden eller regler för vad som är olämpligt att använda, säger han.
Forskarna varnar för att bristen på regler till exempel kan leda till att redan lagda, formellt certifierade plaströr, måste bytas ut på grund av för stora läckage av föroreningar. Alternativt kan det bli nödvändigt för ledningsnätsägare att spola vattenledningarna. Vissa nätägare i USA har redan sådana spolplaner på grund av att en del certifierade PVC-rör visat sig läcka för mycket monomer (vinylkloridmonomer, VCM) till dricksvatten.
– Det krävs driftåtgärder också i Sverige, men först måste vi undersöka vad vi har för läckage. Det finns mycket kvar att göra! säger Kenneth M Persson.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 10 2013 sidan 10