Hotade | 29 jun

Perfekt inneklimat för en sköldpadda

Stiftelsen Nordens ark har byggt en ny anläggning – en sköldpaddsark – som nyligen invigdes. Regin, som arbetar med automationsteknik för klimatstyrning i byggnader, är huvudsponsor i projektet och har tillsammans med Vesam syd levererat en komplett trådlös lösning för mätning av temperatur och luftkvalitet.

Perfekt inneklimat för en sköldpadda
Sköldpaddsarken är en unik byggnad och en viktig bit i arbetet för att rädda sköldpaddorna, menar Jimmy Helgesson på Nordens ark. De tekniska lösningarna är ett bra exempel på hur temperaturmätning kan bidra till ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald. Foto: Nordens Ark

Sköldpaddor är en av världens mest hotade djurgrupper och har funnits på jorden i över 200 miljoner år. Den internationella naturvårdsunionen IUCN’s Tortoise and Freshwater Turtle Specialist Group menar att över 60 procent av världens sköldpaddsarter hotas av utrotning. Det är människans framfart som orsakat sköldpaddornas tillbakagång. Skogar och vattendrag dammsugs i sökandet efter sköldpaddor att sälja som husdjur eller som delikatess på matbordet.

Sköldpaddsarken är en unik byggnad och en viktig bit i arbetet för att rädda sköldpaddorna och utan samarbeten som det vi har med Regin hade inte Sköldpaddsarken varit möjlig att bygga

Numera har alltså vissa sköldpaddor hittat en fristad hos Nordens ark i Hunnebo­strand i Sotenäs kommun, ungefär en mil norr om Kungshamn. Regin är huvudsponsor för det nya projektet med en sköldpaddsark, och har tillsammans med Vesam syd – ett företag i Löddeköpinge, specialiserat på modern fastighetsautomation, styr-, regler- och övervakningssystem – levererat en lösning för mätning av temperatur och luftkvalitet.

Regins vision är människors välbefinnande i en hållbar framtid. Nu får alltså företaget chansen att också arbeta för sköldpaddornas väl och ve.

Henrik Odén, försäljningsingenjör på Regin. Foto: Peter Olofsson

– Vi är stolta över att kunna bidra till Nordens arks viktiga och unika arbete. Att främja biologisk mångfald och ekologisk hållbarhet går väl i linje med vår vision. Förhoppningen är att vår insats ska bidra till att vända trenden och säkra djurens överlevnad inför framtiden, berättar Henrik Odén, försäljningsingenjör på Regin.

Växelvarma djur som ormar, ödlor, krokodiler och sköldpaddor tillhör dem som hotas mest av klimatförändringarna. De har ingen egen jämn kroppstemperatur som däggdjur och fåglar; de styrs istället av temperaturen i omgivningen. Genom att logga separata temperaturkurvor efter säsong blir det nu möjligt att optimera avelsarbetet och skapa goda förutsättningar för djurens fortlevnad. Det nya systemet ger dessutom djurvårdarna en enkel och säker översikt i det dagliga arbetet, då all mätning och loggning sker med automatik.

– Sköldpaddsarken är en unik byggnad och en viktig bit i arbetet för att rädda sköldpaddorna och utan samarbeten som det vi har med Regin hade inte Sköldpaddsarken varit möjlig att bygga, säger Jimmy Helgesson, ansvarig djurvårdare för sköldpaddorna på Nordens ark.

Jimmy Helgesson, ansvarig djurvårdare för sköldpaddorna på Nordens ark. Foto: Nordens Ark

Ytterligare tre akut hotade sköldpaddsarter har nu flyttat in i Sköldpaddsarken. För några veckor sedan anlände de från Singapore, och 8 juni invigde kronprinsessan Victoria arken och dess arbete för att rädda några av världens mest hotade sköldpaddsarter.

De tekniska lösningarna är ett bra exempel på hur temperaturmätning kan bidra till ekologisk hållbarhet och biologisk mångfald. Bland annat mäts vatten- och lufttemperatur trådlöst och Nordens ark kommer att logga temperaturen 120 gånger per dygn för att säkerställa en trygg miljö för djuren.

Den trådlösa anläggningen består av väl beprövad teknik. Mottagaren kallas RCW-M32 på Reginspråk, och det är TG-R6EW som är benämningen på givarna. Det finns 128 mätvärden per givare med ungefär 60 givare på plats. Alla händelser loggas i Scadasystemet. Om det är något som avviker i miljön hos sköldpaddorna får djurvårdarna reda på det genom sms till jourtelefonerna.

– Det är intressant att ha sköldpaddorna som ett första projekt hos Nordens ark. Visserligen är inte den trådlösa tekniken ny, den har vi jobbat med sedan 2016, men det är första gången vi arbetar med den i det här sammanhanget. Vi kommer nu att fortsätta med andra spännande delar av Nordens ark, slutar Henrik Odén.

Publicerad 29 juni 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.