Passivhuspionjärer premierade
Forskarna Bo Adamson (Sverige) och Wolfgang Feist (Tyskland) har utsettst till Årets innovatörer av juryn för Årets Framtidsbyggare samtidigt som Ing-Marie Odegren, VD för Alingsåshem, utsetts till Årets opinionsbildare. Alla tre belönas för sitt arbete med utveckling och byggande av så kallade passivhus.
Bo Adamson och Wolfgang Feist delar på utmärkelsen Årets innovatör och 750 000 kronor för sitt långsiktiga arbete med utveckling av så kallade passivhus, hus med låg energianvändning. Årets Framtidsbyggare delas årligen ut av Stiftelsen för energieffektivt byggande. Vinnarna har utsetts av en jury bestående av bland andra Maria Wetterstrand, tidigare språkrör för Miljöpartiet och Thomas B Johansson, professor emeritus vid Internationella miljöinstitutet vid Lunds universitet. Representanter från Svenska Hus och MVB har också ingått i juryn. Juryns motivering lyder:
Bo Adamson har visat stor förmåga att med innovativa idéer skapa förutsättningar att uppföra byggnader med mycket låg energianvändning (så kallade passivhus), vilket visat sig både välfungerande och marknadskraftigt. Wolfgang Feist har med stor framgång utvecklat konceptet vidare. Samarbetet mellan Adamson och Feist har varit lyckosamt genom Feists noggranna studier och förmåga att driva utvecklingen vidare från idé till verklighet. Arbetet påbörjades på 70-talet, men utvecklas ständigt och är nu högaktuellt både inom EU och globalt som ett instrument för hållbar utveckling.
Ing-Marie Odegren, VD för Alingsåshem, belönas med 250 000 kronor för att ha varit pådrivande i arbetet med att bygga om slitna miljonprogamshus till energieffektiva passivhus. Juryns motivering lyder:
Ing-Marie Odegren har lett förvandlingen av de gamla miljonprogramshusen Brogården i Alingsås, som första kommunala bostadsbolag som omvandlat bostäder till passivhus. Hon är en pionjär som vågat tänka utanför de vanliga ramarna. Förutom bättre inomhusklimat har renoveringen inneburit att energianvändning för uppvärmning har minskat med 80 procent. Med sin insats har Ing-Marie satt fokus på en fråga av central betydelse inför den förestående renoveringen av miljonprogrammets byggnader.
Om Stiftelsen för utveckling av energieffektivt byggande strävar mot ett större samhällsansvar med fokus på att integrera innovation och entreprenöriellt beteende liksom hållbar utveckling. Bakom stiftelsen står Familjen Eliassons stiftelse för utveckling av god byggnadskultur, som är en av delägarna i koncernen AB Gullringsbo Egendomar.
Källa: http://aretsframtidsbyggare.se/