Passivhus i Lund med fjärrvärmda vitvaror

Lunds kommunala  fastighetsbolag, LKF,  ska uppföra tre hus som uppfyller kraven för passivhus, med bland annat fjärrvärmda vitvaror.

LKF har under ett flertal år byggt lågenergihus men nu tar vi byggandet till en högre nivå. De tre nya husen, med totalt 60 lägenheter, i kvarteret Oden i stadsdelen Linero blir de första i LKF:s produktion som uppfyller kraven för passivhus. Husen ska också uppnå Miljöklassad Byggnad Silver. Energianvändningen blir mindre än hälften av Boverkets nya gränsvärde för energianvändning i flerfamiljshus, som skärptes vid senaste årsskiftet.

– Mycket god isolering av exempelvis väggar och fönster, hög lufttäthet och effektiv värmeåtervinning i ventilationen har gjort det möjligt att pressa ner energianvändningen för uppvärmning med 70-80 procent jämfört med konventionell teknik, säger energidesignern Karin Adalberth.

Hon har varit LKFs konsult i byggprojektet.

När uppvärmning ändå krävs används fjärrvärme, som också värmer varmvattnet.

– Vi tycker att det är viktigt att använda fjärrvärme så mycket som möjligt där det går, i synnerhet eftersom Lund i framtiden kommer att få ett överskott av fjärrvärme från ESS och Max IV, säger Håkan Nilsson. Med spillvärme och värme från värmekraftverket i Örtofta kommer fjärrvärmen klassas som koldioxidneutral.

Som ett av de första fastighetsbolagen i Sverige kommer LKF att installera fjärrvärmedrivna vitvaror i en del av sin nyproduktion. I de tre husen i kvarteret Oden installeras fjärrvärmedrivna tvättmaskiner och torktumlare och i kvarteret Diakonissan i nya stadsdelen Råbylund södra får 19 radhus liknande tvättutrustning och dessutom fjärrvärmedrivna diskmaskiner.

De fjärrvärmedrivna maskinerna har värmeväxlare där disk- och tvättvatten respektive torkluft värms av fjärrvärmevatten, som alltså ersätter el som energikälla. Med fjärrvärmedrivna tvättmaskiner och torktumlare sparar varje hushåll cirka 400 kWh el per år.

– Installationerna i kvarteret Oden är ett pilotprojekt i samarbete mellan LKF, Lunds Energi och leverantören av maskinerna, Asko, berättar Håkan Nilsson, projektledare hos LKF.

– De fjärrvärmedrivna maskinerna ska testas tillsammans med elvärmda maskiner med hög effektivitet för att se vilka som drar minst energi och är miljöriktigast. Om de fjärrvärmedrivna maskinerna visar sig mest effektiva kan det bli aktuellt att prova dem även i äldre bebyggelse.

Källa: LKF

Publicerad 14 december 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.