pandemi | 8 sep 2022

Pandemis utveckling kan förutspås i avloppsvatten

Virusövervakning i avloppsvatten kan förutsäga utvecklingen hos en pandemi och hur den belastar olika delar av vården. Det slås fast i en studie från Göteborgs universitet.

Pandemis utveckling kan förutspås i avloppsvatten
Under pandemin har forskare på Götebrogs universitet genom att analysera avloppsvatten kunnat påvisa förändringar i virushalterna, som direkt kan relateras till antalet smittade i Göteborg. Foto: Pixabay

Virusövervakningen i Göteborg startade i februari 2020 och blev snabbt en indikator som kunde förutsäga belastningstoppar i vården. Höga halter sars-cov-2 i avloppsvattnet följdes av att fler personer med covid-19 behövde sjukhusvård.

– Studien visar att virusövervakning i avloppsvatten kan förutsäga utvecklingen av en pandemi och dess börda på flera olika delar av hälsosystemet, säger Hao Wang, postdoktor på avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, och studiens förstaförfattare.

Var och en av de fyra pandemivågorna åren 2020-2022 uppvisar ett mönster där toppnoteringarna för sars-cov-2 i avloppsvattnet inom ett par veckor följdes av toppnoteringar för nyintagna patienter med covid-19 på sjukhus. Alla smittade hade dock virus i urin och avföring, även vid milda symtom, och smittan detekterades i avloppsvattnet via virusets genetiska material RNA. Veckorapporterna grundade sig på samlade dagsprover av avloppsvatten från det kommunala vattenreningsbolaget Gryaab i Göteborg.

Heléne Norder, forskningsledare på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och studiens sistaförfattare, ser resultaten som ett kvitto på samhällsnyttan med virusövervakning under pandemin.

– Den metod vi använder i Göteborg möjliggör även övervakning av andra virus vilket ger oss unika möjligheter att snabbt påvisa pågående utbrott. Utöver sars-cov-2 kunde vi i Göteborg även påvisa förekomst av virus som sprids via föda eller vatten och utsöndras med avföringen, varav vissa orsakade utbrott, som vinterkräksjuka och astrovirus bland barn under pandemin.

– Under pandemin har vi kunnat påvisa förändringar i virushalterna, som direkt kan relateras till antalet smittade i Göteborg, fortsätter Heléne Norder. Vår forskningsgrupp avser att fortsätta med analyser av olika virus i avloppsvattnet så länge vi har forskningsmedel för detta.

I planeringen finns även en vidareutveckling av tekniken så att den ska kunna utföras på samtliga laboratorier som vill ha kontinuerlig virusövervakning.

– Detta skulle kunna leda till att fler virus övervakas i fler regioner för snabb identifiering av kommande utbrott och en effektiv och proaktiv nationell övervakning av pågående utbrott, säger Heléne Norder.

Källa: Göteborgs universitet

Publicerad 8 september 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.