Örebros nya högskolebyggnad sticker ut
Den nya handelshögskolan på Örebro campus är inte bara en byggnad som sticker ut visuellt. Huset ska klara max 80 kWh/kvm, år trots glasfasad och form.
I augusti började inflyttningen i den 9 400 kvadratmeter stora byggnaden, och i mitten av oktober invigs den nya aulan med plats för 550 personer. Här ska fortsättningsvis till exempel universitetets årshögtid hållas.
Nova heter Örebros handelshögskolas nya hus. Glaspartiet utförs i energiglas för att byggnaden ska klara Miljöbyggnad silver. Illustration: Örebroporten
– Universitetet utvecklas hela tiden och växer ur sina lokaler. Det drar också till sig många företag, så det är en viktig motor för staden, säger Ulf Wennlöf, projektledare hos kommunala fastighetsbolaget Örebroporten.
En stor del av den nya handelshögskolans fasad är av glas, och på ena sidan sticker en del av aulan ut över marken som ett överhäng i ett berg. Innanför den stora glasväggen finns entréhallen till aulan, kafé och läsplatser för handelshögskolans studenter.
De stora glaspartierna har, inte oväntat, varit den största installationstekniska utmaningen. Det industriglas som ursprungligen föreslogs av de danska arkitekterna Juul Frost har under projektets gång bytts ut mot svenskt energiglas. Allt för att byggnaden ska klara det uppsatta målet Miljöbyggnad silver och max 80 kWh/kvm, år.
För att hålla ett bra inomhusklimat används ett VAV-system styrt av närvaro, temperatur och koldioxidhalt. Det finns också möjlighet till forcerad ventilation i de 135 kontorsrummen och fyra seminarierummen.
Byggnaden värms av fjärrvärme och återvunnen värme från ventilationen via de roterande värmeväxlarna. Huvudsakligen sprids värmen i radiatorer och konvektorer, men i aulan är den luftburen.
– Vi valde fjärrvärme eftersom det redan fanns i området. Värmepumpar som drar el var inte aktuella. På sikt ska vi även koppla in fjärrkyla, men just nu har vi en tillfällig kylmaskin, berättar Ulf Wennlöf.
På handelshögskolans tak finns solceller med totala effekten 42 kW. Elproduktionen från solcellsanläggningen motsvarar fastighetselen sommartid.
Genom hela projektet, som startade 2011, har BIM använts, något som Ulf Wennlöf är väldigt nöjd med.
– Alla arbetar med samma underlag och man får kollisionskontroller. Det gör att det återbetalar sig ganska snabbt i ett så här speciellt hus, säger han.
Invid handelshögskolan planeras ytterligare tre hus, som ska byggas runt ett nytt torg. Längst i processen har det cirka 15 våningar höga Science Park-huset kommit – även det drygt 9 000 kvadratmeter lokaler och kontor. Så småningom byggs också ett hus med 47 studentlägenheter och ett med 56 forskarbostäder.
Marie Granmar, Energi & Miljö nr 9/2015 sidan 24
Vi valde fjärrvärme eftersom det redan fanns i området. Värmepumpar som drar el var inte aktuella. På sikt ska vi även koppla in fjärrkyla, men just nu har vi en til