100-lista | 10 maj 2023

Öppet labb och agrovoltaisk park på IVA:s 100-lista

Ett öppet labb där allmänheten kan testa energieffektiviserande åtgärder har tagits fram på Umeå universitet och listas nu på IVA:s 100-lista över aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. På listan finns även utvärderingen av det första agrovoltaiska systemet i Sverige.

Öppet labb och agrovoltaisk park på IVA:s 100-lista
På Kärrbo prästgård ligger Sveriges första agrovoltaiska solcellspark som utvärderas av Mälardalens högskola och nu finns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens 100-lista. Foto: Solkompaniet

IVA, Kungliga IngenjörsVetenskapsAkademien, presenterar varje år sin 100-lista, som sätter ljuset på aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. På årets 100-lista, som är den femte i ordningen, lyfter IVA särskilt fram forskningsprojekt inom klimatomställning, energiförsörjning, välfärdsteknologi, cybersäkerhet och krisberedskap.

Ett av projekten som lyfts fram är Umeå universitets öppna labb, som är tillgängligt för allmänheten och tillhandahåller möjligheter att testa energieffektiviserande ombyggnadsåtgärder. Experiment kommer att genomföras för att undersöka människors anpassningsförmåga som en funktion av klimatförändringsscenarier och aktuella byggnader. Många förslag på ombyggnadsåtgärder begränsas till att betrakta problemet som enbart tekniskt, i stället för att innefatta en strukturerad förståelse för hur dessa åtgärder kommer att påverka människors beteende och i nästa steg hur de förändringarna av beteendet i sin tur kommer att påverka de förväntade energibesparingarna.

Förhoppningen är att labbet på ett effektivt sätt ska engagera allmänheten för en hållbar omvandling och att stärka resiliensen mot klimatförändringar.

På listan finns även utvärderingen av Sveriges första agrovolatiska system, som drivs av Mälardalens högskola. Projektet ska bedöma den tekniska och ekonomiska genomförbarheten av agrivoltaiska solcellssystem i Sverige genom att utveckla en unik modell som kan simulera sambandet mellan elproduktion och skördeavkastning.

 

 

Källa: IVA

Publicerad 10 maj 2023

På nytt jobb

Fredrik Aspe partner på Ebab, har axlat rollen som  vd för Ebab i Stockholm.
Pär Snickar har utsetts till nyckelkundsansvarig för Ouman AB, Göteborg. Han kommer från Regin.
Peter Nöjd har anställts som teknisk säljare på Voltair AB:s Stockholmskontor. Han kommer från Bevent Rasch.
Christian Björkman har utnämnts till försäljningschef för Hansgrohe AB. Han var tidigare projektledare på företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.