Omtalat snickeri får ny övervakning
Om man går till Nya verandan och Nordic Spa & Fitness på Grand Hôtel i Stockholm kan man se snickerier från ett snickeriföretag i Burträsk, Lappvattnets snickeri. Snickeriet finns i norra Västerbotten, men låg från början i byn Lappvattnet, därav namnet som man behållit. I huvudsak tillverkar man köks- och badrumsinredningar.

I byggnaden, som inte är så stor, krävs det vissa speciella vvs-åtgärder, som nu ska uppdateras via ny styr- och övervakningsutrustning och en drygt 16 kubikmeter stor värmeackumulator.

I varje ände av huset finns ett måleri, där man måste ha korrekt temperatur och fukt. I målerierna finns ett ventilationsaggregat. I mitten av huset finns värmeproduktion i form av eldning av egenproducerad flis i en 250 kW stor flispanna och elvärme som topp och som framöver ska användas nattetid då elen är billigare.
Till detta ska det installeras ackumulatortankar vars värme också ska distribueras i en kanske inte så isoleringstät byggnad.
– Egentligen är problemet hur man ska styra värmetransporten med pannor i mitten, ackumulatortankar 55 meter bort och ventilationsaggregat med hög effekt i varje ände på byggnaden, konstaterar Johan Stenlund, Leosol, som tagit fram och bygger energilösningen.
I framtiden ska det finnas nio ackumulatortankar som sammanlagt ska ha 16,2 kubikmeter. Laddning, urladdning och funktionen huvudpump sker via två huvudpumpar, en (P1) och en vid ackumulatortankarna (P2).
– Om P1 pumpar på utan att P2 tar emot allt, går vattnet till ackumulatortankarna som ett delflöde.
Vattnet till tankarna sker på toppen och tilloppstemperaturen är 80 grader, men utloppet på undre sidan är 60 grader. Ett mål över tid är att sänka returtemperaturen vilket ger större energiinnehåll i tankarna.
– Om man ska ladda ur den 80-gradiga värmen ur tanken sugs vattnet ut via toppen av pump P2 och används till ventilationsanläggningen i måleriet. Den 80-gradiga värmen skickas idag till den andra sidan av huset där en annan ventilationsanläggning finns.
Att skicka värmen från ackumulatortankarna till den ventilationsanläggning som står längst bort är ett problem.
– De båda pumparna sköter hur mycket som ska laddas ur eller i ackumulatortanken, och samtidigt som det ska pumpas. Båda måste skicka effekt i systemet.
En ny funktion är att med hjälp av en så kallad blödarventil se till att 80-gradig värme från flispannan inte ska gå runt hela huset till ett av ventilationsaggregaten som inte styrs idag.
Enligt Johan Stenlund finns det ett stort antal driftfall.
– Det är ganska lätt med två funktioner men blir det tre kan det bli tjorvigt. Därför tänker vi sätta en tryckgivare efter blödarventilen så kan vi få nolltryck som referens.
Behovet är också vad styrventilerna i ventilationen vill ha. När styrventilen exempelvis drar ned till 98 procent då har man nog flöde för ventilationen
Den ”enklare” ventilationsanläggningen som ska få vatten via blödarventilen är inte datoriserad och lever ”sitt eget liv” och det som går att mäta är temperaturen på värmebatteriet och returtemperaturen. Däremot kommer man att förbättra fukthanteringen något genom att sätta dit en tilluftstemperaturgivare. Det andra ventilationsaggregatet är dock mer modernt.
– I den andra kan man via styrsystemet se hur den mår på flera sätt.
Hittills finns fyra rumstemperaturgivare utsatta i lokalen (en i kontoret och tre i fabriken), plus att det går att läsa vissa uppgifter av det gamla styrsystemet via BAC-net.
– Behovet är också vad styrventilerna i ventilationen vill ha. När styrventilen exempelvis drar ned till 98 procent då har man nog flöde för ventilationen.
I det ”moderna” måleriutrymmet finns i måleriaggregaten åtta sektionsavfrostningsaggregat, som kan frysa av en del i taget. I lackeringen ska det vara 23 grader året runt. I övrigt kan temperaturen variera något.
– Vi kan tänka oss att huset kan vara en buffert och temperaturen får falla 0,7 grader. När flisen inte orkar får det bli sämre. Man kan programmera och kontrollera den lägsta temperaturen under tiden vi jobbar där. Det ska vara väldigt exakt på måleriet och sedan sätter vi en lägre gräns på kontoret och fabriken.