Omredning fixar ny inredning

Riva ut rubbet och sätta in nytt kan snart vara ett förlegat arbetssätt. För fastighetsägare som vill renovera hållbart finns numera ett alternativ kallat omredning. Först i Sverige med att använda metoden i stor skala är Riksbyggens huvudkontor.

Rader av vita stolar längs svarta bord, och svarta stolar längs vita bord, erbjuder rejält med matplatser för personalen i det stora fikarummet på plan 8 hos Riksbyggen i Stockholm. Det är lätt att tro att möblerna specialbeställts för ändamålet, men så är det inte.
När kulturhistorikern och numera omredaren Sofia Meurk skulle komplettera kontorsinredningen på Kungsbron 21 hittade hon mängder av överflödiga, nyinköpta stolar på ett annat våningsplan. Stolarna flyttades ner till fikarummet och plötsligt blev inredningen som ny.

Begagnat har ett värde
De äldre stolar som fanns i rummet såldes till ett företag som säljer begagnade kontorsmöbler. Även andra äldre överblivna möbler från de fem våningsplanen såldes, och vinsten från försäljningen gick till Riksbyggens biståndsarbete.
– Många tänker kanske inte på att det går att göra så här, utan tittar bara på nyinköp. Men renovering och energieffektivisering behöver inte betyda att man byter ut en massa saker, utan det är lika viktigt att flytta om och komplettera, säger Sofia Meurk.
Den idén genomsyrar hela upprustningen av Riksbyggens huvudkontor. Bara det som var slitet eller inte stämde med designprofilen har bytts ut. Förstörda träbänkskivor och trägolv i köken har ersatts med slitstarka stenskivor och klinker. Allt annat är kvar, men har i vissa fall fått en ny och bättre placering. Omredningen gäller även VVS-installationerna. Takarmaturer som legat i förråd sedan tidigare inköpstillfällen, eller som blivit över då något rum gjorts om, har kommit till användning igen. Det har inte heller införts några nya typer av armaturer. Ett pågående arbete är att se till att styrningen av belysning blir lika i alla rum.

Ny lösning med gamla don
I ett av de små kontorslandskapen såg innertaket tidigare ut som en trappa i olika nivåer, som ett resultat av många tidigare renoveringar. Behovet av nya kylbafflar i taket gjorde att nivåskillnaderna kunde minskas till två. Utmaningen var då att återanvända de stora ventilationsdonen. Till slut fann Sofia Meurk och hennes medarbetare en lösning där donen kunde kopplas på från endast marginellt ändrade placeringar. Elstolparna flyttades också för att bättre passa placeringen av arbetsplatserna.
– Under mitt arbete upptäckte jag också Riksbyggens konstsamling i ett rum. Bland annat en undanställd tavla av Uno Vallman som visade sig ha helt rätt färgaccent för en vägg i ett av fikarummen, berättar Sofia Meurk.
Riksbyggens färgkoder har varit vägledande genom hela omredningsarbetet. Skåp, klädhängare och sittdynor är klarröda, och möblerna mestadels vita eller svarta. Här och där finns inslag av grått. Det ska vara enhetligt och man ska känna igen sig när man åker från ett våningsplan till ett annat.

I ett annat projekt hos Riksbyggen i Linköping har Sofia Meurk gjort en inventering inför renoveringen av fastigheter byggda 1966 och -67. Bland annat behöver köken rustas upp.
– Det är vanligt att kök renoveras slentrianmässigt genom att man slänger ut allt och sätter in nytt. Men att bevara originalinredning kan höja lägenhetens värde på sikt. Dessutom sparar man in på transporter, och därmed även energi och miljö, säger Sofia Meurk.
– Många miljonprogramsområden har också fina planlösningar och andra kvaliteter som är värda att lyfta fram. Då är det vansinne att bara slänga ut allt!

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 9/2013 sidan 36-37

 

Publicerad 17 september 2013

På nytt jobb

Peder Bylund har anställts som vd för Sandbäckens rör i Sundsvall AB. Han kommer från Radiator vvs.
Lisa Greder har utsetts till marknadsansvarig hos Inventair AB, Stockholm. Hon kommer från annan bransch.
Dag Klevby har utsetts till vd för Intec projektstyrning. Han kommer från Afry.
Mattias Björn har anställts som handläggande konsult/uppdragsledare på Bengt Dahlgren Stockholm geo AB, med placering i Gävle. Han kommer från Energy Machines.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.