DIGITALISERING | 23 jan 2017

Omfattande digitaliseringsprojekt räddar byggforskning

Göteborgs universitetsbibliotek har i ett samarbete med Lunds tekniska högskola digitaliserat och tillgängliggjort 2 500 rapporter från Byggforskningsrådet (BRF). Digitaliseringen har gjorts för att rädda många års kunskap inom byggnadsområdet.

Byggforskningsrådet (1944−2000) finansierade forskning inom byggande och samhällsplanering, men hade även som uppgift att informera om forskningsresultaten. Totalt publicerades drygt 4 500 rapporter där i stort sätt alla tänkbara ämnen inom byggande och samhälle behandlades.

När den största databasen för svensk byggforskning, Byggdok, och dess bibliotek avvecklades 2004 fick bibliotekarien Helena Klein, då vid Lunds tekniska högskola uppdraget att ta hand om rapporterna, som annars skulle kasseras. Efter ett antal år föddes idén att de kunde digitaliseras istället för att förvaras i biblioteksmagasin.

− Det viktigaste var att rapporterna skulle synas i Libris nationella bibliotekskatalog, därför var samarbete med ett annat bibliotek en förutsättning för projektet, säger Helena Klein.

Göteborgs universitet ställde sig positiv till idén och universitetsbiblioteket har under 2016 arbetat med att digitalisera 2 500 av byggforskningsrapporterna från åren 1970−1994, där inga upphovsrättsliga hinder fanns.

− Vi har skannat, texttolkat, publicerat och länkat upp de digitaliserade pdf:erna från rapportserien i Libris nationella bibliotekskatalog. Vi har också långtidsarkiverat bildfilerna som ingår i samlingen, säger Lennart Stark, digitaliseringskoordinator på Göteborgs universitetsbibliotek.

Litteratur som tidigare fanns i databasen Byggdok var sällan ämnesklassificerad i bibliotekskatalogerna. Därför underlättar digitaliseringsprojektet för både forskare, studenter och företagare att hitta relevant litteratur inom byggforskning. 

−Inom byggrelaterande ämnen blir många skrifter inte lika lätt föråldrade Men det är fortfarande viktigt att kunna göra historiska återblickar och veta hur man tänkte förr kring samhällsbyggnad, arkitektur med mera, inte minst när det gäller äldre byggnader, säger Helena Klein. 

Här är länk till rapporterna: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/38763

Källa: Göteborgs universitet

Publicerad 23 januari 2017

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.