Solvärme | 24 aug 2022

Ökande intresse för solvärme från multinationella bolag

Antalet multinationella bolag som vill investera i solvärmeanläggningar ökar. Det svenska solenergiföretaget Absolicon rapporterar om flera bolag som har köpt eller står i begrepp att köpa förstudier för att kartlägga potentialen av solvärmeanläggningar.

Ökande intresse för solvärme från multinationella bolag
Absolicon får allt fler ordrar om att göra förstudier för att kartlägga potentialen för solvärme. Främst är det dryckes- och livsmedelsindustrin som är intresserade. Foto: Absolicon

Absolicon påbörjar under hösten förstudier vid anläggningar i bland annat Sydafrika, USA, Spanien och Turkiet. Anläggningarna som studeras hanterar främst livsmedelsbearbetning och bryggeriverksamhet och i flera av uppdragen ingår ett flertal anläggningar i samma land, ägda av samma företag.

En förstudie kartlägger förutsättningarna och kalkylerar vinsterna av en solvärmeinstallation vid anläggningen. Förstudierna syftar till att ta fram ett underlag för implementering av Absolicons solvärme vid den specifika anläggningen. Den patenterade tekniken i solfångaren Absolicon T160, med en driftstemperatur på upp till 160° C värme och 8 bar ånga, är framtagen för att matcha värmeenergibehovet i anläggningar av den typen som studeras, och skapa oberoende av andra bränslen för processerna som drivs med solvärme.

– Det är tydligt att intresset för Absolicons installationer har ökat markant med tanke på antalet ordrar av förstudier som kommer in. Antalet förfrågningar har varit stort under ett par år och vi kan nu se att antalet konkreta beställningar ökar, konstaterar Carlo Semeraro, säljchef på Absolicon.

Intresset är spritt över hela världen och det är fortsatt dryckes- och livsmedelsbranschen som fortsätter vara mest intresserade av företagets solvärmelösningar.

Absolicon är ett börsnoterat svenskt solenergiföretag, specialiserat på koncentrerad solvärme.

– Det stora intresset för att beställa förstudier är ett resultat av vår marknadsföring. Vår förhoppning är att en majoritet av dessa förstudier också ska leda till installationer som tar oss vidare mot Absolicons mål: att vår unika solfångarteknologi konkurrerar ut fossila bränslen och att våra massproducerade solfångare med tiden finns i alla jordens länder, säger Joakim Byström, vd på Absolicon.

Publicerad 24 augusti 2022

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.