Grönt | 4 mar

Odla jordlöst i källaren – det vinner klimatet på

Gemensamma odlingar blir allt vanligare. Hydroponi är tekniken som möjliggör jordlös odling i vatten – inomhus, året om. I forskningsarenan HSB Living Lab har man visat att denna typ av odling ger både ekonomiska och klimatmässiga fördelar – och minskar ensamheten.

Odla jordlöst i källaren – det vinner klimatet på
I en hydroponisk odling växer grödorna i ett slutet vattensystem. Foto: Istockphoto

Du går ned i källaren och kommer upp med allt grönt du behöver till middagen: gurka, tomat, sallad och några blommor för dekoration. Så kan verkligheten se ut för boende i flerbostadshus där man satsat på hydroponisk odling, en typ av odling som varken behöver jord eller solljus och som ger upp till 20 skördar per år.

Emma Sarin, HSB Living Lab. Foto: HSB

Tillsammans med Growpipes har HSB Living Lab utvecklat en egen odlingsvagn speciellt anpassad för gemensamt ägande i flerbostadshus.

Projektet med en gemensam hydroponisk odling startade i HSB Living Lab i Göteborg, och testades sedan i bostadsföreningar i Jönköping och Lund. Det visade sig snabbt att en gemensam odling kan få mer än bara grödor att växa – det kan så ett frö till ny vänskap.

– En gemensam hydroponisk odling är smart. Man delar på kostnader och sysslor, säger Emma Sarin, projektchef på HSB Living Lab.

Fakta

Hydroponisk odling

  • HSB Living Lab, som är lika delar boende och forskningslabb, har undersökt vilka sociala, klimatmässiga och ekonomiska vinster som finns att göra när man odlar tillsammans.
  • I en hydroponisk odling växer grödorna utan jord och naturligt ljus. De växer i ett slutet vattensystem som förses med näring och med hjälp av växtbelysning.
  • Det går att få upp till 20 skördar per år.

Källa: HSB Living Lab

Publicerad 4 mars 2024

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.