Öbo tar betalt för tvättstugeel

Betala för elanvändningen i tvättstugan. Det håller på att bli verklighet för närmare 500 lägenhetsinnehavare i Örebro, som snart får en ny post på hyresavin.

– Vi ska införa det här så långt vi orkar i alla våra tvättstugor, men främst i de stora områdena där det är hög belastning, säger Jonas Tannerstad, teknikansvarig hos Öbo.
Mätningen av elanvändningen aktiveras när någon använder sin nyckel-tag och går in i tvättstugan. När den boende har tvättat och torkat klart stoppas mätningen automatiskt. Kostnaden för elanvändningen, som beräknas utifrån ett genomsnittligt elpris, kommer sedan på hyresavin. Samtidigt får de boende sänkt hyra där sänkningen beror av ett schablonvärde för kostnaden per tvätt och antal kvadratmeter i lägenheten. Systemet bygger på att ingen annan än den som bokat tiden har tillträde till tvättstugan.
– Det blir inte 100 procent rättvist, men ändå betydligt bättre än tidigare.

Stor elanvändning
Beslutet om att ta betalt för elanvändningen i tvättstugorna växte fram efter att Öbo under ett halvår mätte elåtgången för alla maskiner och de boendes beteende i 68 tvättstugor. Resultatet blev överraskande. Under en månad användes tvättstugorna vid 18 000 bokningar. Av de boende som hade möjlighet att tvätta var 30 procent aldrig där. Några andra å sin sida använde tvättstugan väldigt mycket, en del så mycket som åtta timmar om dagen. Dessutom visade det sig att tvättstugorna stod för ungefär 15 procent av Öbos totala användning av fastighetsel. Det motsvarar cirka 14 miljoner kronor per år.
– Vi blev helt tagna på sängen av hur stor elanvändningen var. Bara på en adress drog ett torkskåp 26 000 kWh per år. Det är ungefär som en stor villa, säger Jonas Tannerstad.
Mätningarna har satt fingret på en del energislösande teknik som på sikt kommer att bytas ut. Jonas Tannerstad tror också att mätningen av elen i tvättstugan kommer att påverka beteendet hos användarna, så att de till exempel packar tvättmaskinerna mer.
– Många bovärdar är också glada, för de tror att diskussionerna kring användningen av tvättstugan kommer att minska när man får betala för sin användning, säger Jonas Tannerstad.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 10/2012 sid 9
 

Publicerad 19 oktober 2012

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.