Nytt labb för ett friskare liv
Riksdagens talman Per Westerberg klippte det blågula bandet när Camfil AB invigde sitt nya laboratorium i Trosa. Ett tidigare lager har förvandlats till toppmodern forsknings- och processutvecklingsanläggning.
Per Westerberg klippte bandet när Camfils forskningscentrum i Trosa invigdes. Foto: Ingar Lindholm
– Framtiden är anledningen till att vi investerar, sade Anders Sundvik, forsknings- och utvecklingschef på Camfil AB.
Camfil är ett svenskt familjeföretag som utvecklar och tillverkar filter, med verksamhet över hela världen. Vid det tekniska centrumet i Trosa tillverkas bland annat specialmaskiner till företagets alla produktionsanläggningar. Dessutom provas och utvecklas produkter av olika slag, bland annat gasfilter. – Kraftgenerering i gasturbiner är ett område som växer snabbt i och med en ökad energianvändning, sade Anders Sundvik. Han poängterade dock att fokus för framtiden ligger på hälsa. Företagets filter ska hjälpa människor att få längre och friskare liv. – Ren luft ska vara en mänsklig rättighet, liksom rent vatten. Vi satsar mycket resurser på det, bland annat lobbying i Bryssel, sade han.
Britta Permats från branschorganisationen Svensk Ventilation räckte över en blomma och gratulerade till det nya labbet. – Det här är ett stort steg för hela den svenska ventilationsindustrin och kommer att leda till bättre innemiljö, sade hon.
Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 11/12 sid 9
- FAKTA: Camfil Farr Tech Centre i Trosa1. Molekylärlaboratoriet. Här testas gasfilter. Bland kundgrupperna finns mikrochipindustrin, som har oerhört höga krav på renhet i sina produktionsanläggningar. Nya material kan också provas ut här, fem olika material kan provas parallellt. Här finns också en rigg för provning av filtersystem under kontrollerade former. Bland annat kan temperatur och gasinmatning styras. Det finns endast en handfull liknande testriggar av denna storlek i hela världen.2. Gasturbinlaboratoriet. Här testas filter som används i gasturbiner och liknande applikationer. Filtren utsätts ofta för svåra förhållanden, som fuktig och saltbemängd luft. Avskiljningen är oerhört viktig för kunderna, som med dålig filterfunktion tvingas stänga och renovera sina turbiner med täta intervall. I riggen kan filtren testas med över 6 000 Pa och flöden på 20 000 kbm/h. Total fläkteffekt är 132 kW. Salthalten i luften kan mätas bland annat genom att luften hettas upp och att strålningen på den våglängd som motsvarar natriumklorid mäts.3. Partikellaboratorium ett och två. I partikellab ett utvecklas komfort- och hepafilter. Här mäts bland annat tryckfall och avskiljningsgrad. I partikellab två klassificeras filtren enligt EN 779:2012 och Ashrae 52.2. Filter kan även energiklassificeras här. Här prepareras luft som är fri från partiklar med ett kontrollerat teststoft, så kallat ”Ashraestoft”. Detta innehåller bland annat bomullsfibrer och ”Arizona road dust”. Stoftet är ganska grovt och ger inte representativa värden, men är ett sätt att jämföra olika filter.
4. Svepelektronmikroskop. I mikroskopet analyseras luftprover tagna på så kallade ”stubbar”. Provet kan studeras med 50 000 gångers förstoring och ger både information om vilka partiklar som förekommer och vilka grundämnen som är representerade.
IL