Nysatsning på solceller i Glava
I dag finns ingen produktion av solcellsmoduler i Sverige. Nu startar det nya bolaget Renewable Sun Energy Sweden AB tillverkning i Swemodules gamla fabrik i Glava i Värmland.
Ett konsortium bestående av affärsmannen Per Kjellberg, Thomas Wedelin (ägare av Rymans Elservice, som bland annat bygger interna nät i vindkraftsparker) och Hans-Olof Nilsson (tidigare egen företagare i transportkylbranschen, sedan tio år investerare i vindkraft och förnybara energisystem genom H-O Enterprise och Parkudden Energi) köpte i början av juni utrustningen i Glava av konkursförvaltaren för en ej offentlig summa.
Vi satsar på att etablera och driftsätta lokala mikronät drivna av förnybara energisystem inkl energilagring och med solen som ”bränsle”.
– Tillverkningen ska dra i gång så snart det finns en första bekräftad beställning. Vi kommer att starta i liten skala, cirka 1 MW eller 4 000 paneler i veckan, säger Hans-Olof Nilsson.
Precis som Swedmodule ska Renewable Sun Energy Sweden producera mono-kristallina standardmoduler (sextio kiselmoduler i varje ram). Solcellerna importeras från Kina och Taiwan och monteringen sker i Glava.
Om produktionen kommer i gång behöver det nya företaget anställa cirka 10-12 personer.
Planerna möts dock med skepsis från branschorganisationen Svensk Solenergi:
– Alla tidigare svenska modultillverkare utnyttjade etableringsbidrag och exporterade moduler till länder med stödsystem – och alla fick problem när de internationella priserna föll, säger Jan-Olof Dahlenbäck, professor i bygg- och miljöteknik vid Chalmers i Göteborg och sekreterare för branschföreningen Svensk Solenergi.
– Sammantaget finns det i dagsläget små förutsättningar för att ett litet svenskt modulföretag ska kunna konkurrera med de låga världsmarknadspriserna, annat än på vissa nischmarknader, tillägger han.
Men just en sådan nisch anser sig gruppen bakom Renewable Sun Energy funnit:
– Vi har inga planer på att konkurrera med storskaliga kinesiska tillverkare, vi satsar på ett leverera kompletta förnybara energisystem med solceller, mikronät, frekvensomriktare, energilager med batterier och vätgaslagring samt bränsleceller, till den afrikanska marknaden, säger Hans-Olof Nilsson.
Affärsplanerna bygger tekniskt på det energisystem som Hans-Olof Nilsson har byggt själv i sitt off-grid hus i Agnesberg utanför Göteborg. Där är solcellerna och batterierna kompletterade med vätgastillverkning, som han lagrar i ett fristående gaslager utanför huset.
Vätgasen tillverkas med elöverskottet på runt 15 000 kWh som solcellerna ger under sommaren. När elen inte räcker under den kalla årstiden förvandlas vätgasen till både el och värme i en bränslecell från Powercell.
Monteringen av modulerna i Glava innebär att Renewable Sun Energys energisystem till mer än 35 procent består av svenska varor, vilket gör att företaget kan söka stöd från Exportkreditnämnden (EKN).
Att företaget väljer just Afrika som marknad förklarar Hans-Olof Nilsson så här:
– Behovet av energi är enormt och möjligheterna att bygga med senaste teknik gör det möjligt att på kort tid etablera och driftsätta lokala mikronät drivna av förnybara energisystem inklusive energilagring och med solen som ”bränsle”.
– Svenska produkter har ett bra rykte och uppfattas som bättre kvalitet än alternativen från asien. Detta, tillsammans med att vi levererar kompletta energisystem för off-grid inklusive distributionsnät gör att vi tror att vi har en bra chans att ta oss in på marknaden.
Fakta
REC Scanmodule i Glava var ett norskt företag. 2010 flyttade bolaget sin tillverkningen till Asien. Då togs anläggningen i Glava över av Arvika kommun och tillverkningen av Swemodule, delvis med andra norska intressen. Fabriken gick i konkurs 2015.