Nya testriggar på plats i Borås

Allt fler blandare på marknaden gör att efterfrågan på testriggar ökar. Nu inviger SP två nya anläggningar för just blandarprovning.

Hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har man nu byggt två stycken testriggar för blandare. En blandarprovningsrigg för de två svenska energimärkningsstandarderna som presenterades tidigare i år (se också sidorna 30-32 i detta nummer av Energi & Miljö), samt en blandarprovningsrigg för funktions- och hållbarhetstester enligt de europeiska standarderna EN 111, EN 817 och EN 200.
Enligt Sara Jensen, projektledare hos SP Energiteknik, där utrustningen är placerad, har SP provat blandare förut men upphörde med blandarprovning i början av 1990-talet. Uppbyggandet av ny modern utrustning för blandarprovning har inneburit den största enskilda investeringen inom va-området hos SP på många år. Orsaken till att SP åter vill utföra provning av blandare enligt europastandarderna är att möta en ökad efterfrågan på testresurser, eftersom blandarmarknaden växer i form av både fler leverantörer och modeller från dessa.

Fyra tester på tre stationer
Blandarprovningsriggen består av tre stationer där man kan göra fyra olika cyklingstester för att kontrollera hållbarheten på: svängbara kranar, blandare med tvågreppsreglage (till exempel termostatblandare/duschblandare), blandare med ettgreppsreglage (spak) samt för blandare med omkastare för dusch/bad. Det man testar är bland annat trycktålighet, hydrauliska egenskaper som flöde och känslighet i reglering (termostatblandare), läckagetäthet, mekanisk uthållighet och akustiska egenskaper.
I riggen, som är helt robotiserad, kan man göra mekaniska hållbarhetstest där man upprepar ett bestämt rörelsemönster upp till 200 000 gånger. Blandarna läckagetestas innan det mekaniska hållbarhetstestet, samt efter detta. För blandare med spak testas också denna funktion.

Specialgjord duschkabin
Testerna enligt de två svenska energimärkningsstandarderna är inte så mekaniserade. Där är det mer fråga om handpåläggning för att utföra funktionstesterna. Testerna för detta sker inte i en robotrigg, utan i en specialpreparerad duschkabin, för att det inte ska slabba så mycket.
– Vi har byggt klart utrustningen, men den ska trimmas in innan vi börjar testa på allvar, det handlar exempelvis att provköra robotarna. Jag – som ska utföra testerna enligt energimärkningsstandarderna – måste också öva på handläggningen så att mina handgrepp blir så standardiserade som möjligt, säger Sara Jensen.

Mark Kretz, Energi & Miljö nr 5/12, sid 35

Publicerad 16 maj 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.