Nya regler för fördelarskåp från halvårsskiftet
Fördelarskåp, som ofta placeras i en vägg för att gömma ledningar, har länge varit under luppen på grund av läckage. En ny testmetod har tagits fram och de första produkterna har godkänts. Säker Vatten uppdaterar därför branschreglerna från den 1 juli i år.

Redan för fem år sedan, 2019, genomförde Länsförsäkringars Forskningsfond i samarbete med Säker Vatten tester av fyra modeller av nya fördelarskåp. Men inget av skåpen klarade testet tillfredsställande.
Sedan dess har det pågått ett intensivt arbete både bland produkttillverkare och test- och forskningsinstitut för att ta fram robustare skåp och utveckla tillfredsställande testmetoder.
Nu finns både en godkänd metod och produkter som klarat testerna som försäkringsbolag och branschorganisationer kräver.
Justeringarna
i Branschregler Säker Vatteninstallation 2021:2 som gäller från den 1 juli 2024 är:
- 1.3 Övergångsreglerna är uppdaterade.
- 2.1.2 Texten är ändrad om hur intyg ska skrivas, eftersom det inte längre finns pappersblanketter att fylla i.
- 4.1.1 samt 4.5 Krav på vilken höjd tät botten ska monteras på är borttaget. Kravet är ersatt med att fördelarskåp ska vara provade enligt SP-metod 5676.
- 4.2.1 Kravet att läckageindikering ska mynna i rum med golvbrunn är borttaget. Ändringen följer ändringen i P125 från Svenskt Vatten.
– Det innebär att Säker Vatten uppdaterar Branschreglerna Säker Vatteninstallation till version 2021:2 och inför övergångsregler för testade fördelarskåp som träder i kraft den 1 juli 2024, säger Sara Lehn, vd för branschorganisationen Säker Vatten.
Reglerna innebär att från och med den 1 juli 2024 ska fördelarskåp som är testade enligt den nya metoden användas.
För att göra övergången så smidig som möjligt, finns övergångsregler som säger att i projekt som startat eller påbörjats innan den 1 juli 2024, kan branschregler Säker Vatteninstallation 2021:1 användas.
Försäkringsbolagen är positiva till den nya provmetoden, som syftar till att minska antalet vattenskador.
Fördelarskåp som klarat den nya provmetoden och installeras enligt Branschregler Säker Vatteninstallation anses vara fackmässigt utförd, vilket därmed uppfyller försäkringsbolagens krav på fackmässighet.
Källa: Säker Vatten