TEMA: RENOVERING | 14 nov 2022

Nya miljonhus – för miljoner

Flera hundra tusen av allmännyttans bostäder är i stort behov av renovering. I Enköping pågår sedan några år tillbaka upprustning av lägenheterna i stadens största bostadsområde Romberga.
– Förutom stambyten installeras det bland annat nya ventilationssystem och undercentraler för fjärrvärme, säger Enköpings hyresbostäders fastighetsutvecklingschef Joakim Winberg.

Nya miljonhus  – för miljoner
Ventilationsprojektören Jegor Aunola tillsammans med Enköpings hyresbostäders fastighetsutvecklingschef Joakim Winberg i ett av de nya fläktrummen. Området ska få sammanlagt mellan 20 och 25 stycken. Foto: Jens Lasthein

Från början av 1960-talet tills att oljekrisen bromsade in ekonomin i mitten av 1970-talet byggdes det ungefär 1,3 miljoner bostäder i Sverige, varav cirka en miljon under perioden 1965–1974, det som i efterhand har kal-
lats för miljonprogrammet.

För ungefär ett år sedan, alltså några månader innan den pågående energikrisen och kostnadsexplosionen satte ordentlig fart, presenterade byggbolaget NCC en rapport där man skriver att cirka 330 000 av lägenheterna i miljonprogrammet är i behov av upprustning. Av dessa bedömdes 140 000 år 2019 vara i akut renoveringsbehov.

Enligt en rapport som Sveriges allmännytta presenterade för några år sedan uppgick renoveringsskulden enbart för de allmännyttiga bolagen till 165 miljarder kronor för att åtgärda akuta tekniska brister och samtidigt anpassa bostäderna så att de uppfyller moderna krav på tillgänglighet och energiprestanda.

Sofia Hansdotter, expert inom fastighetsutveckling och nyproduktion på Sveriges allmännytta. Foto: Sveriges Allmännytta

Sofia Hansdotter, expert inom området fastighetsutveckling och nyproduktion på Sveriges allmännytta, säger att många av husen är gamla och utan tvekan är i stort behov av upprustning.

– Inför beslut om renovering gäller det att ta hänsyn till tre olika perspektiv: sociala, ekonomiska och hållbarhet. Det är perspektiv som delvis konkurrerar med varandra.

– Den sociala aspekten är oerhört viktig. I den ingår det att ta hänsyn till hyresgästernas ekonomi samtidigt som det behöver genomföras åtgärder för att husen ska stå kvar länge till.

Har bolagen ekonomi för att klara renoverings­behoven?

– Det varierar oerhört mycket. Många av de allmännyttiga bolagen har åtminstone fram tills nu haft en god ekonomi. Andra har det tuffare. En del skjuter upp renoveringar eller så gör man bara det som är akut, framför allt om kostnaderna fortsätter att öka kraftigt. Det tär i sin tur på fastigheterna och leder bland annat till ännu sämre energiprestanda.

I utkanten av de centrala delarna av Enköping, alldeles vid ett nytt handelsområde, ligger bostadsområdet Romberga. Det är kommunala Enköpings hyresbostäders (EHB) största sammanhängande bostadsområde med knappt 700 lägenheter fördelade på sex niovåningshus och flera trevåningshus.

Området började byggas i början av 1960-talet och genomgick en första renovering ungefär 30 år senare.

2018 inleddes en ny renovering och upprustning som framför allt är inriktad på energieffektivisering, stambyten samt kök och badrum. Energianvändningen låg då på cirka 150 kWh per kvadratmeter och år.

– Den ska sänkas med åtminstone 25–30 procent, gärna ännu mer, berättar EHB:s fastighets­utvecklingschef Joakim Winberg medan vi går runt i området.

Renoveringen, som genomförs som ett partneringprojekt med Byggconstruct som huvudentreprenör, är uppdelad i tio etapper och väntas pågå fram till 2025. Vid vårt besök hade man kommit ungefär halvvägs.

Enköpings hyresbostäders fastighetsutveck­lingschef Joakim Winberg och ventilationsprojektören Jegor Aunola. Foto: Jens Lasthein

I alla hus och lägenheter byts avlopps- och vatten­stammarna. Köken får ny golvmatta, nymålade väggar, ny spiskåpa, nya köksskåp och vid behov ny spis och kyl/frys. I badrum installeras det bland annat nytt handfat, ny blandare och vägghängd toalettstol. Det blir nytt kakel på väggarna och nytt klinkers på golven.

– För att begränsa bilningsarbetena i samband med stamrenoveringen, och för att underlätta för framtida service och reparationsarbeten, sätter vi in våtrumskassetter i badrummen.

Hissarna moderniseras, bland annat genom uppgradering och energieffektivisering av motorer och att slagdörrar byts ut mot automatiska skjutdörrar. För att öka tryggheten införs det i alla hus ett elektroniskt passersystem. Samma sak gäller för de så kallade miljörummen. Lägenheterna får även nya säkerhetsdörrar.

– Vi går igenom varje lägenhet för eventuellt kompletterande åtgärder, men genomför av hållbarhetsskäl inga renoveringar eller förnyelser om det inte finns behov av det. Men också för att hålla nere kostnaderna och hyrorna. Vi vill bara byta ut sådant som är slitet och dåligt, berättar Joakim Winberg.

Renoveringen av husen i Romberga beräknas pågå till 2025. Foto: Jens Lasthein

– I samband med statusbesiktningen av området upptäckte vi att en del av taken var i dåligt skick med bland annat bristande isolering, sliten takpapp och dåliga takstolar, vilket har åtgärdats. Vi vill inte behöva komma tillbaka om bara några år för att genomföra nya arbeten som stör hyresgästerna.

Alla hyresgäster evakueras till lägenheter i området i samband med stambyte.

Jegor Aunola, grundare av vvs-konsultfirman som svarar för ventilationsprojekteringen i Romberga­projektet, berättar att företaget har varit med sedan starten.

– Det installeras ett helt nytt ventilationssystem, ett utökat FTX-system som kallas FTXA. Från början fanns det bara frånluft utan värmeåtervinning i lägenheterna.

Vi har hittills inte installerat solpaneler på taken. Men vi har som rutin att varje gång vi byter eller gör större åtgärder på ett tak räkna på om det är rimligt att installera det

– Det nya systemet leder till ordentligt minskad energianvändning, även om man inte gör några större förändringar av klimatskalet förutom att sätta igen friskluftsventiler i ytterväggarna.

Bland annat fönstren byttes ut i samband med tidigare renovering.

– De stora fördelarna med installation av FTXA är att den kvarvarande energin i avluften från aggregatet återvinns genom en värmepump. Genom FTXA kan energibehovet för tappvarmvatten och även delar av värmebehovet tillgodoses över merparten av årets timmar. I detta projekt har det påvisats att under cirka 5 500 timmar om året tillgodoses energibehovet för tappvarmvatten av FTXA. Det vill säga mer än 60 procent av helåret med ett medel COP på 3,9.

– Enbart i etapp 2–3, vilket är cirka 100 lägenheter, har värmepumpen sparat över 166 000 kWh, säger Jegor Aunola.

Antalet fläktrum i området är beräknat till mellan 20 och 25. Det exakta antalet är ännu inte klart på grund av pågående projekteringsarbeten.

Jegor Aunola berättar att det har installerats nya tilluftskanaler och tillhörande schakt.

Återvinning för FTXA. Foto: Jens Lasthein

– Det har emellanåt varit trångt. Projektet har lyckats nyttja befintliga utrymmen och använt varje area till det optimala för att installera nya FTXA-aggregat.

I princip alla elinstallationer och dragningar har eller ska bytas ut, bland annat av brandsäkerhetsskäl. Radiatorerna har behållits, men fått nya ventiler och termostater.

Romberga är anslutet till fjärrvärmenätet. Områdets gemensamma undercentral, som ligger i ett stort före detta pannrum, håller på att ersättas av – förmodligen – sex mindre, en för varje gård. Uppdelningen i flera olika undercentraler med mindre kulvert- och ledningsnät anses göra systemet robustare förutom att det minskar värmeförlusterna.

De kraftigt stigande energipriserna har drivit på utbyggnaden av solenergi och gjort att branschen i dag är inne i en exponentiell tillväxt.

– Vi har hittills inte installerat solpaneler på taken i Romberga. Men vi har som rutin att varje gång vi byter eller gör större åtgärder på ett tak räkna på om det är rimligt att installera det, säger Joakim Winberg.

Jegor Aunola inspekterar värmebatteri i ett av fläktrummen. Foto: Jens Lasthein

– Med tanke på de nuvarande energipriserna är det troligt att det framöver blir solpaneler på taken. Vi behöver utreda hur vi kan och vill använda den el som produceras, förutom som fastighetsel. Tidigare har det inte varit en bra affär att sälja den. Det är annorlunda nu.

Efter att den tidigare regeringen utvidgat undantagen från kravet på så kallad nätkoncession är det sedan årsskiftet tillåtet att dela energi mellan byggnader i lokala mikronät.

– Efter regeländringen är mikronät absolut något att diskutera även för oss med tanke på att det handlar om många byggnader fördelade på flera fastigheter. Hade de nuvarande reglerna gällt redan när man planerade det här projektet är det möjligt att det hade installerats solpaneler på alla tak och att vi även hade haft ett mikronät.

I kombination med batterilager?

– Vi kommer framöver att arbeta även med det i våra projekt. De höga energipriserna gör att vi får ett större mandat att arbeta med olika energiprojekt.

– Men det är också viktigt att vi kan påverka våra hyresgästers beteende och att vi får med dem på energieffektiviseringsresan. Vi har till exempel infört så kallad individuell mätning och debitering (IMD) av varmvattnet, vilket innebär att man som hyresgäst enbart betalar för sin egen förbrukning och därmed kan påverka sina egna kostnader.

Sedan i somras finns det vid nyproduktion av flerbostadshus krav på individuell mätning och sedan i fjol begränsade krav på IMD i befintliga flerbostadshus.

Romberga är kommunala Enköpings hyresbostäders (EHB) största sammanhängande bostadsområde. Foto: Jens Lasthein

Joakim Winberg berättar att hyresgästerna så här långt i huvudsak verkar vara nöjda med renoveringen. Efter varje etapp genomförs en enkät­undersökning. Få klagomål har kommit in.

– Många tycker att de har fått ett bättre inomhusklimat. Tidigare var det bara tilluft via fasaden. Nu är tilluftskanaler dragna till varje rum, vilket ger en helt annan cirkulation. Dessutom är luften filtrerad.

– Några säger att de känner drag, andra att de upplever en överhörning som inte fanns tidigare. Men det är inget som inte är inom ramen för vad som är godkänt.

Häromåret nominerades projektet till Allmännyttans pris för Sveriges bästa renovering.

Vad kostar renoveringen och ombyggnaden?

– Budgeten är på närmare en miljon kronor per lägenhet. I den summan ingår, förutom stambytena, även alla andra åtgärder, till exempel nya undercentraler för fjärrvärme, nya fläktrum och ventilationssystem, nya kulvertar och renovering av en del tak.

Det innebär att den sammanlagda kostnaden beräknas hamna på cirka 700 miljoner kronor.

Björn Berggren, energiexpert på Sveriges allmännytta. Foto: Sveriges allmännytta

Björn Berggren, energiexpert på Sveriges allmännytta, berättar att de svenska allmännyttiga bostadsbolagen i genomsnitt, högt räknat, har en renoveringstakt på 1,5 procent per år.

– EU är på väg att införa krav om att tre procent av beståndet årligen ska renoveras upp till nybyggnadsstandard. Det handlar för svensk del alltså om en fördubbling av renoveringstakten.

Kommer de höga energipriserna att driva på?

– Jag tror att de kommer leda till att åtgärder som tidigare inte ansetts som lönsamma kommer att bedömas som lönsamma.

– Vi vill att de så kallade flaskhalspengarna från Svenska kraftnät – 90 miljarder kronor – ska användas för att underlätta bolags och privatpersoners möjligheter till energieffektiviserings­åtgärder.

Text: Mikael Bergling

Fakta

Luftbehandling

Installerade luftbehandlingsaggregat i Romberga (etapp 2–3)

  • Tilluftsflöde: 770 l/s–1 200 l/s
  • Frånluftsflöde: 770 l/s–1 200 l/s
  • Dim temp, sommar: 25 °C–27 °C
  • Dim temp, vinter: -20 °C
  • Temperatur in, tilluft, sommar: 16 °C
  • Temperatur in, frånluft, sommar: 24 °C
  • Temperatur in, tilluft, vinter: 20 °C
  • Temperatur in, frånluft, vinter: 22 °C
Publicerad 14 november 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.