Tema: Sanitet | 21 dec 2022

Nya krav ger smart wc

Ökande behov av vatten ger krav på smartare toalettfunktioner med minskad vattenanvändning – funktioner som även kan upptäcka sjukdomar.

Nya krav ger smart wc
Smarta toaletter som rengör användaren, där man kan styra toaletten via väggmanöverpaneler – men de kan också hjälpa till i sjukvården. Foto: Geberit

Ökande krav på vattenbesparande teknologi driver på utvecklingen av så kallade smarta toaletter på den internationella marknaden, enligt undersökningsföretaget Zion Market Research.

Den globala marknaden för smarta toaletter var värd 31 miljarder kronor 2021 och kommer att öka till 44 miljarder kronor år 2029. I Europa kommer ökningen under samma tid att ske med 9,1 procent, enligt rapporten.

Den största marknaden för smarta toaletter i Europa är Tyskland, med en försäljning på 1,1 miljarder dollar år 2028. Andra stora marknader är Storbritannien där försäljningen tros öka med 8,3 procent under åren 2021–28 och Frankrike med 10 procent under samma tidsperiod.

Smarta toaletter omfattar både automatisk spolning och möjlighet att styra vattenanvändningen för varje spolning, vilket reducerar vattenanvändningen jämfört med vanliga toaletter. De kan också förses med modern teknik som UV-ljus, fjärrkontroll och sladdlösa vägg­manöverpaneler som kan styra toaletten via Bluetooth.

Andra funktioner är uppvärmning av toalettsitsen liksom att toaletten rengör sig själv.

Att toaletten minskar behovet av toalettpapper – tack vare rengöringsfunktionen – gör att hushållen kan spara pengar, liksom att vattenanvändningen minskar, i synnerhet i länder med gammal toalettutrustning.

Förutom dessa funktioner av bekvämlighet har den nya tekniken börjat användas för att upptäcka sjukdomar hos toalettstolsanvändarna.

Sanjiv Gambhir, forskare vid Stanford-universitet. Foto: Stanford university

Vid Stanforduniversitetet i San Francisco i USA utvecklade den nyligen bortgångne forskaren Sanjiv Gambhir en toalettfunktion som kan upptäcka ett antal sjukdomsmarkörer, såsom cancerformer och diabetes. Det är en normal wc-stol som används, men den är utrustad med teknik för att mäta exempelvis ämnen i urinen. Funktionen skickar automatiska data till ett molnbaserat lagringssystem.

Systemet kan integreras i hälso­vårdens patientsystem och kan betraktas som ett kontinuerligt system för hälsokontroll, ungefär som smarta klockor. Men till skillnad från smarta klockor kan man ju inte sluta använda toaletten. Utrustningen man använder i tester kan även komma att bli integrerad i vanliga toaletter.

Toaletten kan dock inte ersätta en analys av en läkare. I den bästa av världar skulle toaletten, ifall den upptäcker blod i urinen, via en app kunna kontakta användarens läkare, så att professionella aktörer kan göra en korrekt analys.

Det viktiga är dock att systemet är helt sekretessbelagt i ett molnbaserat system.

Sanjiv Gambhir hade ytterligare tankar kring att använda de smarta toaletterna för att samla in analysmaterial, exempelvis att mäta glykosnivån hos användaren. De smarta toaletterna är den perfekta vägen att samla in data som ofta ignoreras – och utan att brukaren behöver göra något speciellt, menade han.

Publicerad 21 december 2022

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.