NORDBYGG: Nya datasjöar med mätdata
Nordbygg 2012 – smart! 2014 – minskad energianvändning. 2016 var IoT hett. 2018: hållbara energilösningar. 2022 – inget banbrytande. 2024? Inte värst mycket nytt inom automationsområdet. Fastighetstekniken Proptech har dock satt fart på utvecklingen av teknikplattformar.
På Nordbygg 2012 var benämningen ”smart” ett frekvent förekommande uttryck bland utställare. Två år senare hade ”minskad energianvändning” ett tydligare fokus. På Nordbygg 2016 var uttrycken blandade och IoT (Internet of things) var en ny het potatis. Trenden för mässan 2018: IoT dominerade men man pratade även digitalisering och hållbara energilösningar.
Självklart fanns definitionen ”smarta” lösningar, produkter och system kvar. Inga banbrytande nyheter 2022. Inte heller på Nordbygg 2024 presenterades det nyheter som väckte någon större uppmärksamhet.
Belysningsstyrning. Belysningsstyrning är på frammarsch med Dali 2 och 2022 men det var ingen som visade hur denna teknik kan paketeras till smarta förvaltningssystem. Fler och fler fastighetsägare applicerar styrbranschens tänk och krav med en visualiserad anläggning som hanterar uppföljning av datapunkter och programmeringar, vilket främjar förvaltningen och möjliggör effektivisering.
Beckhoff. Beckhoff visade med hjälp av tredjepartsintegratör Trebors system Dali Visualizer som förvaltningsverktyg för belysning Dali 2. Beckhoff har tagit fram en certifierad Dali 2-modul för belysning. För solavskärmning har man en standardiserad kommunikationsmodul som används i stora delar av Europa, SMI (Standard motor interface). Detta har inte slagit igenom i Sverige där flertalet leverantörer har proprietära lösningar.
Integrerad anläggning. I ett nyligen genomfört projekt har Region Västerbotten (Norrlands universitetssjukhus i Umeå) tagit steg mot en mer energieffektiv framtid genom att ersätta traditionell belysning med modern LED-teknik och implementera belysningssystemet Trebor Dali Visualizer.
Före bytet från glödljus till LED-belysning och införandet av belysningssystemet använde den aktuella ytan en betydande mängd energi, uppmätt till 14 996 kWh per år.
Initiala beräkningar påvisade att övergången till LED-belysning
och ett smart belysningssystem skulle minska användningen till 4 260 kWh. Dessa beräkningar överträffades av de faktiska resultaten. Den uppmätta användningen visade en imponerande besparing på 81 procent, med en användning på endast 2 790 kWh per år.
Informationsöverföring. Något som flertalet leverantörer för in-
samling av mätvärden och energiuppföljning använder sig av är LoRaWan. Detta nätverksprotokoll är energieffektivt och har en stabil kommunikation över långa avstånd. Kommunikationen sker mellan gateways och noder. Fler leverantörer nyttjar denna teknik för mätvärdesinsamling i till exempel bostäder då man får en säkrare överföring kontra trådlös M-bus.
Energi och nyheter. Direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD) som har genomförts enligt EU, med nollutsläpp från 2030 i alla nya byggnader och noll för alla nya offentliga byggnader 2027, ökar kraven på energieffektivisering. Branschen kommer fortsättningsvis att ha goda år framför sig om bara investeringsviljan inte kommer av sig.
Produal. Produal har utvecklat en ny rumsregulator som kompenserar för luftgenomströmning som kan påverkas av luftströmning som kan orsakas via vägg/kanalisation och ge felaktigt mätvärde och därmed avvikelser i rumsklimatet. Man har infört MESH-nätverk i rumssystem Proxima.
Siemens. Siemens ABT Go är det mobila verktyget för driftsättning och underhåll av enheter som används i fastighetsautomation och styrsystem från Siemens. Licensfritt och man laddar ner app till sin mobila enhet. Underlättar vid driftsättning och till exempel besiktning. Man har även tagit fram ”Funktionsguiden” vilket är ett digitalt verktyg som underlättar vid framtagning och projektering av fastighetsautomation.
Kiona. Kiona pratar öppna, flexibla och oberoende proptechplattformar som skapar möjligheter, Edge, Energinet, Iwmac, WebPort och Edge.
Datasjöar. Kan vi ta vara på all mätdata som möjligheterna ger i dag? Vi har fått nya sjöar – datasjöar. Ett uttryck #proptech blev bekant i och med covid-19 och satte fart på utvecklingen av teknikplattformar inom fastighetsbranschen. Proptech startades dock redan i början av 1980 som version 1.0, men i dag sägs det vara på version 4.0.
Text: Kjell Sandehl