Ny teknik ska hålla fjärrvärmekammare torra

Denna artikel är från nedlagda tidningen Energimagasinet.

Ny teknik ska hålla fjärrvärmekammare torra

Torrt klimat i fjärrvärmekammare är uppsalaföretaget Airwatergreens nya marknad. Just nu är företaget i Tyskland för att sälja sin teknik – och fler länder och användningsområden är på gång.

I kopplingspunkterna för fjärrvärmenätet under marken är det både varmt och fuktigt, vilket leder till att rör och ventiler rostar och isolering faller av.

En fjärrvärmekammare kostar i genomsnitt mellan 150 000–300 000 kronor att reparera, exklusive ny utrustning.

– Det är ett ständigt pågående underhåll, säger Per Sanneus, regional säljansvarig på Airwatergreen.

– Vår teknik är den enda som kan kondensera i dessa höga temperaturer, eftersom vi använder värme, inte kyla, för att kondensera fukten.

Airwatergreen har nu tecknat ett första avtal med det skånska energibolaget Kraftringen. För 3 000 kronor i månaden garanterar Airwatergreen torrt klimat i bolagets fjärrvärmekammare.

– Marknaden för den här typen av installationer är stor: enbart i Uppsala finns 1 800 fjärrvärmekammare, säger Per Sanneus.

Nu jobbar företaget också med att ta fram en ”omvänd” applicering av sin teknik. Den kallas sorptionskyla och ska tillföra vatten till luft och därmed kyla den. Det kan i sin tur leda till en mycket billigare och effektivare kylning av inomhusmiljöer i till exempel kontor och andra kommersiella lokaler.

Airwatergreens varmkondensering är en vidareutveckling av traditionell sorptionsavfuktning. Där dras fuktig luft förbi eller genom ett fuktabsorberande material. Fukten avlägsnas sedan ur materialet genom att materialet utsätts för uppvärmd luft som tar upp ångan och sedan ventileras ut.

Airwatergreen hoppar över den energislukande förångningen.

– I stället stänger vi in materialet i en sluten behållare, och ökar trycket genom att värma upp det, vilket pressar ut vattnet ur det fuktadsorberande materialet, berättade Airwatergreens grundare och vd, Jonas Wamstad, vid en intervju 2013.

Det innebär att Airwatergreens teknik kan hantera stora volymer luft med liten energianvändning, i utrymmen där det tidigare varit för kallt för att använda traditionell avfuktning.

För fem år sedan fick Airwatergreen tillräckligt mycket kapital för att kunna lansera en första färdig produkt, kallad AWD450 Flex. Det är en liten avfuktare i samma storlek som en mellanstor platt-TV och väger 20 kilo.

Aggregatet finns i dag i fyra olika modeller och kan seriekopplas och placeras ut i till exempel ouppvärmda lagerlokaler, underjordiska utrymmen och kalla fuktskadade utrymmen.

Nyligen lanserade företaget en ny modell, Rex, som motsvarar 5-7 Flexmaskiner.

En av Airwatergreens kunder är Svenska kyrkan. Många kyrkor på landsbygden används sällan eller aldrig, ändå värms de upp för att undvika fuktproblem. Med Airwatergreens avfuktare kan värmen stängas av. Maskinen tar hand om fukten på ett nytt sätt som är energieffektivt både vid höga och låga temperaturer där det tidigare varit svårt.

– En genomsnittlig kyrka som drar ner temperaturen med 10 grader tjänar ungefär 2 500 kronor per månad i minskade uppvärmningskostnader, säger Jonas Wamstad i en intervju med Ny Teknik.

Även vatten- och avloppsverk har fått upp ögonen för Airwatergreen. Precis som kyrkorna kan pumpstationerna stänga av uppvärmningen och ändå få bukt med fukten. För avloppsstationerna säljer företaget också en ny produkt för att få bort lukt, Blackbox.

I år hamnade Airwatergreen på Ny Tekniks lista över Sveriges 33 hetaste nya teknikföretag.

I maj i år fick bolaget också 950 000 kronor av Vinnova för att lösa de sista pusselbitarna för sorptionskyla (hur luften först ska kunna göras torr på ett energi- och kostnadseffektivt sätt).

Nu är företaget i Tyskland för att försöka sälja sin teknik.

– Det finns 15 000 kyrkor runt om i Tyskland med samma problem som de svenska.

Det finns även en marknad i Polen.

– Där riktar vi in oss på vattenverk och pumpstationer, säger Per Sanneus.

Målet för Airwatergreen är att också ta sig in på fjärrvärmemarknaden i Tyskland och Polen. Finland är ett annat land som har visat intresee för företaget teknik.

Fakta

Airwatergreen

Gör: Effektiv klimathantering.

Ort: Uppsala.

Startår: 2009.

Anställda: 7.

Omsättning 2015: 3 Mkr.

Riskkapital: 12,75 Mkr.

Huvudägare: Grundare, privata investerare.

Sorptionsavfuktning: avfuktningsmetod där fuktig luft dras förbi eller genom ett fuktabsorberande material. Fukten avlägsnas ur materialet genom att varm luft blåses över materialet. Det bundna vattnet förångas och ventileras ut.

En annan vanlig metod för avfuktning är kondensavfuktare, där vattenångan kondenseras på en kall yta och förs bort som vatten. Kondensavfuktare fungerar dåligt under temperaturer under 20 grader och inte alls under 10 grader.

Airwatergreen kallar sin kondenseringsteknik varmkondensering. Den bygger på att ett hygroskopiskt material stängs in i en sluten behållare. Materialet utsätts för ett ökat tryck, vilket pressar ut vattnet ur det fuktabsorberade materialet.

Vattnet kan sedan ledas till ett avlopp eller sparas och användas som dricksvatten.

Publicerad 29 september 2016

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.
Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.