NYHETSREPORTAGE | 30 nov 2020

Ny styrning ger säkrare drift

Ny styrning ger säkrare drift
Mikael Rubensson, Locums specialist på styr- och reglerteknik, och styrkonsulten Kjell Sandehl i en av operationssalarna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge där de har arbetat med moderniseringen av klimatanläggningarna.

Arbetet på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge tog tio år – men nu är det gamla styrsystemet ersatt med modernare teknik. Den nya digitala tekniken ska ge både en säkrare och mer effektiv drift.

Mikael Rubensson, specialist på styr- och reglerteknik vid Locum, som förvaltar Region Stockholms vårdfastigheter, berättar att det är en extra utmaning att arbeta med att förnya fastighetstekniken på ett sjukhus i full produktion, dessutom ett mycket stort sådant.

Av säkerhetsskäl styrs allt lokalt. Det ska inte gå att exempelvis via webben hacka sig in i våra system och stänga av el eller liknande.

– En del verksamheter har kunnat flyttas, medan andra har varit igång samtidigt som delar av utrustningen som reglerar luft, värme och liknande bytts ut vilket har krävt provisoriska installationer. Men också mycket noggrann planering. Det går inte att bara gå in på en avdelning och försöka byta några komponenter eller begära att avdelningen stängs under några veckor medan utrustningen byts ut.

Med jämna mellanrum har planeringen fått göras om på grund av förändrad vårdsituation, vilket har gjort att förnyelsen tagit längre tid än vad den annars skulle ha gjort.

Från sjukhusets driftcentral har driftteknikerna Joakim Kjellberg och Mikael Kindahl koll på el, ventilation, vatten, värme, hissar, rörpostsystem och annan teknik som är viktig för driften av sjukhuset.

– Den stora skillnaden när det gäller att arbeta med styr- och reglertekniken här mot att göra det i exempelvis Gallerian i centrala Stockholm är tillgängligheten.

Vi förlorar dessutom alltid diskussionen med vården när vi är oense om tidpunkten för ett arbete eller liknande.

Varför då?

– Till slut får vi till svar: Vi räddar liv. Och det är ju sant. Vården måste gå först.

När dåvarande Huddinge sjukhus byggdes 1968–1977 i Flemingsberg i Huddinge, söder om Stockholm, var det ett av Skandinaviens största byggprojekt. 1972 togs de första patienterna emot. 2004 slogs sjukhuset ihop med Karolinska sjukhuset i Solna och bildade Karolinska Universitetssjukhuset.

Pumpar till kylsystem.

I direkt anslutning till sjukhusområdet ligger i dag det ständigt växande Campus Flemingsberg med bland annat Karolinska institutet, KTH och Södertörns högskola. Flera betydande forskningsgrupper har sin bas här.

– Det här är andra gången som sjukhusets styr- och reglersystem med uppkopplat system bytts ut. Förra gången var i början på 1990-talet. Den tekniska livslängden hade då löpt ut och samma sak var det nu, säger Kjell Sandehl, styrkonsult som på uppdrag av Locum arbetat med den pågående upprustningen av klimatanläggningarna.

Har inget bytts ut under tiden?

– Det är klart att man har haft löpande underhåll och med mellanrum förnyat motorer, pumpar, växlar, ställdon och liknande, men inte ventilationssystemet. Det är till exempel fortfarande remdrift på fläktarna. Det finns dock undantag. När man för några år sedan gjorde en helt ny ventilationslösning i ett av husen, rev man i princip ut allt förutom schakt, stammar och liknande.

På varje styrskåp finns det paneler för bland annat avläsning.

Kjell Sandehl berättar att när han som servicetekniker gjorde sina första besök på sjukhuset i mitten av 1980-talet var tekniken helt analog. Driftpersonal och servicetekniker fick på plats kontrollera att klimatsystemet fungerade som önskat. Han var även med och installerade sjukhusets fjärrkyla ett decennium senare.

Sjukhusområdet består av drygt tio huskroppar. Var och en av dem har två centralaggregat för ventilation och en mediacentral i mitten för värme, kyla, tappvarmvatten och liknande. Till varje centralaggregat är det anslutet cirka 20 efterbehandlingssystem. Det exakta antalet är beroende av antalet avdelningar i respektive hus.

– Varje hus har under moderniseringens gång fått ett antal nya apparat- och styrskåp. Sammanlagt har cirka 100 nya skåp installerats. Till respektive hus är det anslutet cirka 1 000 funktioner, till exempel givare, motorer och larm. Databasen, som utgör gränssnittet mellan systemen i teknikrummen i respektive hus och driftcentralen, består av cirka 4 000 variabler. Det totala antalet variabler i databasen uppgår till över 100 000 i dagsläget, berättar Kjell Sandehl.

– Cirka 400 larm anger om något är fel. Totalt har det på sjukhuset dragits uppskattningsvis 75 mil ny kabel för de nya styrsystemen. För att bygga systemen har det upprättats över 1 000 ritningar.

Moderniseringen och uppgraderingen av styr-, regler och övervakningsutrustning gör att mycket av sjukhusets fastighetsteknik kan styras från driftcentralen på plan nio i ett av husen.

– Men vid exempelvis rondering och tester kan man lokalt på plats använda sig av respektive styrskåps HMI (Human Machine Interface) för att styra och övervaka anläggningen, berättar Mikael Rubensson, när vi går in i driftcentralen.

Kjell Sandehl och Mikael Rubensson framför ett av de nya styrskåpen.

Framför en stor mängd bildskärmar sitter driftteknikerna Mikael Kindahl och Joakim Kjellberg och följer vad som sker på sjukhuset. Ena väggen täcks nästan helt av en stor panel – mosaiktavla – som bland annat visar elkraftsmatningen till sjukhuset.

– Härifrån driftcentralen har man full koll på el, ventilation, vatten, värme, hissar, rörpostsystem och mycket annan teknik som är viktig för driften av sjukhuset, säger Mikael Rubensson.

Går det att styra tekniken från någon plats utanför sjukhuset, till exempel via webben?

– Nej. Av säkerhetsskäl styrs allt lokalt. Det ska inte gå att exempelvis via webben hacka sig in i våra system och stänga av el eller liknande. Varje sjukhusbyggnad är dessutom byggd autonom. Vid behov ska man i var och en av dem kunna styra el, vatten, ventilation och liknande. Vi har extremt höga krav på driftsäkerhet.

I en annan byggnad på sjukområdet står det åtta dieselmotorer som vid ett avbrott i den ordinarie försörjningen kan förse sjukhuset med livsviktig el. Om så skulle ske prioriteras automatiskt funktioner som akuten, intensivvårdsavdelningar, neonental och förlossning. Det finns dessutom UPS-lösningar som åtminstone klarar en tids elavbrott.

Kjell Sandehl inspekterar en styrventil för värme på en efterbehandling.

– Vi använder oss av beprövad teknik på våra sjukhus och ligger inte i den absoluta framkanten med den allra senaste tekniken. Orsaken är ganska enkel. Vi måste veta att de produkter vi använder oss av verkligen fungerar, har varit ute på marknaden en tid och leverantörerna har en organisation som kan stötta oss vid behov. Det får helt enkelt inte fallera, oavsett vad det handlar om, säger Mikael Rubensson.

– Vi vill också själva ha full access till den programvara som vi använder oss av.

Karolinska universitetssjukhuset Huddinge har både fjärrvärme och fjärrkyla. 21 grader är den vanliga temperaturen i kontorsutrymmen och på vårdavdelningar. Uppvärmning sker med hjälp av radiatorer och kylning med kylbafflar. I operationssalar och laboratorier är temperaturen ofta lägre, cirka 17 grader.

Temperatur och luftflöden kan också variera beroende på tid på dygnet och hur många personer som vistas i lokalerna.

Karolinska universitetssjukhuset har cirka 15 000 anställda, varav ungefär hälften arbetar i Huddinge. Foto: Region Stockholm

– Kylning träder normalt in vid temperaturer över 22 grader i tillufttemperatur, berättar Kjell Sandehl.

Det är inte bara temperaturen som varierar mellan olika rum och verksamheter inom sjukhuset. Det gäller även lufttrycket. På infektionsavdelningens salar, till exempel, får det absolut inte vara något övertryck. Ett sådant riskerar att sprida smitta. Inom labbverksamheten kan det vara tvärtom. Där vill man ofta ha ett övertryck för att inte få in ovälkomna partiklar.

På respektive byggnads tak finns det stora intagsschakt som utomhusluften sugs in genom innan den leds ner till plan två där den filtreras från partiklar. Via återvinnings- och värmebatterier regleras den till rätt temperatur innan den fördelas ut till varje våningsplan.

– Den har då en temperatur som fungerar för de flesta ställen, men som kan efterbehandlas utifrån de olika verksamheternas individuella behov. I operationsrummen, till exempel, ska ofta temperaturen vara lägre vilket styrs lokalt. Hur mycket lägre beror bland annat på vilken typ av operation det är frågan om, säger Mikael Rubensson.

Samma sak gäller för hur ofta luften ska bytas ut och hur ren den ska vara för att undvika bakteriell smittspridning under operation. Extra stora krav på luftens mikrobiologiska renhet ställs vid olika typer av implantatkirurgi då främmande material sätts in i kroppen.

Enligt den nationella Vårdhandboken, som ges ut av Sveriges Regioner och Kommuner (SKR), är det dock inte bara typ av kirurgi som bör styra luftens kvalitet i operationsrummet. Patientens mottaglighet för infektion kan vara en lika viktig faktor.

Ofta används i operationssalar så kallade LAF-tak, som för ner luften ovanifrån och skapar genom underkylning och låg lufthastighet en stabil luftström som tränger undan orenheter.

– Fungerar inte ventilationen är det inte möjligt att genomföra operationer. Smittorisken skulle vara alldeles för stor, säger Mikael Rubensson.

Även luften som lämnar sjukhuset via ventilationssystemen renas i varierande grad.

– Vid behov renas den för att förhindra att farliga bakterier sprids. Dessförinnan återvinns så klart värmen i frånluften, säger Kjell Sandehl.

I somras invigdes på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge en ny byggnad för operation, intervention, röntgen och sterilteknik. I den 29 000 kvadratmeter stora byggnaden finns bland annat en av Sveriges största operationsavdelningar med 23 operationssalar och även en hybridsal med egen ingång och sluss för patienter med luftburen smitta.

Text: Mikael Bergling Foto: Jens Lasthein

Fakta

Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge
• Ett av Sveriges största sjukhus
• 19 000 operationer per år
• 65 000 patienter besöker vuxenakuten och 15 000 barnakuten årligen
• Cirka 4 500 förlossningar genomförs varje år

Publicerad 30 november 2020

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.