Ny solfångare fixar eget varmvatten

Forskare vid Lundts tekniska högskola har kommit på ett sätt att koppla solfångare till den befintliga varmvattenberedaren. Det innebär att det nu kan bli lönsamt att installera solvärme för att värma sitt eget varmvatten.

 

Hittillsvarande system kräver att man måste byta varmvattenberedare, vilket innebär att egen solfångare blivit för dyrt för de flesta hushåll.

Med den här lösningen beräknas elräkningen sjunka med några tusenlappar per år samtidigt som de boende gör en insats för miljön.

– Vi har byggt och testat systemet i vårt labb. Under våren kommer vi att installera en prototyp i några hus. Därefter siktar vi på att utveckla en kommersiell produkt tillsammans med industrin. Potentialen är stor, menar Luis Ricardo Bernardo, doktorand i Energi- och ByggnadsDesign vid Lunds Tekniska Högskola. Han presenterar sin licentiatavhandling den 7 januari.

Systemet fungerar så att solfångaren installeras på taket och kopplas till den befintliga varmvattenberedaren som sitter inomhus. Ingenting behöver bytas. Lösningen fungerar alltså endast på hus som har varmvattenberedare, vilket oftast är hus som värms med el. I Sverige beräknas ungefär drygt en halv miljon hus värmas på detta sätt.

Att värma hus med el är dyrt och den årliga elnotan för dessa hushåll brukar landa på ca 25000 kronor. Med en sådan här lösning beräknas ett hushåll kunna spara ca 2000 kronor per år. Uppskattningsvis hälften av vattnet kan värmas med solfångare, resten på traditionellt sätt.

– Vi vet ännu inte hur mycket solfångaren kommer att kosta. Men vi vet, att tack vare Ricardos förslag, kan det nu bli intressant att installera solfångare för hus med varmvattenberedare, hävdar Åke Blomsterberg, forskare i Energi- och Byggnadsdesign och Luis Ricardo Bernardos handledare.
Källa: LTH

Publicerad 4 januari 2011

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.