HOTELL | 17 maj 2016

Ny satsning i anrikt ångkraftverk

Det K-märkta ångkraftverket i Västerås kommer snart att inhysa ett nytt hotell, bredvid upplevelsebadet. Varmvattnet förvärms av spillvatten från båda anläggningarna.

För ett par år sedan invigdes badanläggningen Kokpunkten i det gamla ångkraftverket vid Mälaren i Västerås. Nu är det dags för nästa etapp i utvecklingen av de byggnadsminnesförklarade tegelbyggnaderna, som tidigare inhyste Sveriges tredje största kraftstation.

I augusti nästa år förväntas det nya hotellet, kallat The Steam Hotel, öppna för gäster. Hotellet kommer att ha cirka 230 rum och blir 18 våningar högt. Det får ett eget spa med inom- och utomhuspool, relaxavdelning, flera restauranger, vinterträdgård och en skybar på taket. En konferensavdelning för upp till 650 gäster planeras också.

– För att spara energi kommer tappvarmvattnet att förvärmas med spillvatten via värmeväxlare. Förvärmningen blir gemensam med badet och drar på så vis nytta av att värmen tillförs under olika tider på dygnet, berättar Leif Jangholt, projektledare hos Assemblin (tidigare Imtech).

Företagets uppdrag är att göra hotellets installationer av värme och sanitet samt kyla i de två restaurangköken. Huset kommer att anslutas till fjärrvärme och -kyla och ha ventilation med värmeåtervinning. Uppvärmningen blir huvudsakligen luftburen, via fläktkonvektorer, utom i entréerna och konferensavdelningen där det blir golvvärme.

Hotellets badrum kommer att levereras som färdiga moduler inklusive kakel och el från ett finskt företag.

– Den största utmaningen blir att bygga ”huset-i-huset” och samtidigt klara kraven på hållfasthet och ventilation. Det är ett ansvarsfullt uppdrag att arbeta i en gammal kulturbyggnad som denna, säger Leif Jangholt.

Precis som i upplevelsebadet kommer delar av den gamla tegelfasaden att förbli synlig inifrån hotellet. För att isolera väggarna används en så kallad akvarielösning, där innerväggen är av glas. Mellan glasväggen och tegelväggen cirkulerar tempererad luft.

De första delarna av Västerås ångkraftverk stod klara 1917 och hade då fyra ångpannor. Kraftverket byggdes sedan ut successivt och hade i slutet av 1920-talet 10 pannor. Under 1930-talet byggdes de första höga tornpannorna som gav verket dess karaktäristiska siluett.

En av tornpannorna var Europas största i sitt slag och blev känd internationellt, bland annat för att den kunde startas på så kort tid som 20 minuter. Den sista pannan sattes in under 1950-talet när fjärrvärmen började byggas ut. 1992 lades driften ner helt och 1999 byggnadsminnesförklarades husen.

Marie Granmar, ur Energi & Miljö nr 4/2016 sid 25

Fakta

Steam Hotel

Hotellutvecklingsföretaget ESS Group står bakom nya The Steam Hotel som ritats av arkitekt Norra Flygeln. Byggherre är Kokpunkten Fastighets AB, Peab är byggentreprenör och Assemblin gör installationer av VS och kyla.

I augusti 2017 beräknas det 18 våningar höga hotellet med 230 rum öppna för gäster. Hotellet ligger i direkt anslutning till upplevelsebadet Kokpunkten (se Energi & Miljö nr 10/2013).

Publicerad 17 maj 2016

På nytt jobb

Lars Pellmark har utsetts till specialist teknisk förvaltning hos Jernhusen AB, Stockholm. Han kommer från Skandia fas­tigheter.
Bengt Bäckström har anställts som teknisk säljare på Hallströms verkstäder AB, Nälden. Han kommer från Fläktgroup.
 Sofie Bjurling har utnämnts till produktchef för varumärket Pneumatex hos IMI Hydronic Engineering AB. Hon var tidigare kundvårdsspecialist på företaget. Lena Särehag Bellwood har utsetts till produktchef för varumärkena TA och Heimeier. Hon kommer närmast från Protek där hon var projektledare.
 Deniz Kalkan har anställts som sprinklerkonstruktör hos Intec. Han har tidigare arbetat som vvs-konstruktör på Technoresolut och Sweco.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.