Ny rekommendation för IMD-vatten
Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har kommit överens om en ny rekommendation för individuell debitering och mätning av tappvatten, så kallat IMD-vatten. Nu är även tappvattenpriserna klara för hela Sverige.
Rekommendationen har tagits fram i syfte att underlätta för de lokala parterna att komma överens och därmed effektivisera förhandlingarna när IMD-vatten ska införas.
Nu har den kompletterats med underlag för hyresjusteringar vid införande av IMD-vatten och även underlag för den årliga prisförändringen för tappvatten.
– Underlag för tappvattenpriser varit en viktig del i arbetet för oss. Följer man vår rekommendation så uppdateras tappvattenpriserna årligen utan förhandling – något som ofta krävts tidigare, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.
– Det här kan dels minska kostnader för boende, dels göra stor miljönytta, fortsätter han.
I den årliga Nils Holgersson-rapporten redovisas tappenvattenpriser inklusive drift- och underhållskostnaden för IMD-systemet. Detta är det pris som de boende betalar. Men när hyresgästernas hyra justeras ska inte drift- och underhållskostnaden vara inkluderad.
Ett exempel:
Enligt det beräkningsstöd som rekommendationen har tagit fram föreslås att hyran för ett rum och kök i Karlshamn minskas med 142 kronor i månaden, om IMD införs för tappvarmvatten. Det baseras på ett tappvarmvattenpris på 84,49 kronor per kubikmeter. När de boende börjar betala för sitt eget tappvarmvatten är priset 89,72 kronor per kubikmeter.
– Det gäller att inte missa detta! Att vi får betalt för drift och underhåll har varit en viktig del för oss i arbetet med rekommendationen, säger Björn Berggren.
Källa: Sveriges allmännytta