IMD | 8 nov 2023

Ny rekommendation för IMD-vatten

Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har kommit överens om en ny rekommendation för individuell debitering och mätning av tappvatten, så kallat IMD-vatten. Nu är även tappvattenpriserna klara för hela Sverige.

Ny rekommendation för IMD-vatten
Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna har tagit fram en övergripande rekommendation för IMD-vatten, i syfte att underlätta för de lokala parterna att komma överens och därmed effektivisera förhandlingarna när IMD-vatten ska införas. FOto: Shutterstock

Rekommendationen har tagits fram i syfte att underlätta för de lokala parterna att komma överens och därmed effektivisera förhandlingarna när IMD-vatten ska införas.

Björn Berggren, energiexpert på Sveriges allmännytta. Foto: Sveriges allmännytta

Nu har den kompletterats med underlag för hyresjusteringar vid införande av IMD-vatten och även underlag för den årliga prisförändringen för tappvatten.

– Underlag för tappvattenpriser varit en viktig del i arbetet för oss. Följer man vår rekommendation så uppdateras tappvattenpriserna årligen utan förhandling – något som ofta krävts tidigare, säger Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta.

– Det här kan dels minska kostnader för boende, dels göra stor miljönytta, fortsätter han.

I den årliga Nils Holgersson-rapporten redovisas tappenvattenpriser inklusive drift- och underhållskostnaden för IMD-systemet. Detta är det pris som de boende betalar. Men när hyresgästernas hyra justeras ska inte drift- och underhållskostnaden vara inkluderad.

Ett exempel:

Enligt det beräkningsstöd som rekommendationen har tagit fram föreslås att hyran för ett rum och kök i Karlshamn minskas med 142 kronor i månaden, om IMD införs för tappvarmvatten. Det baseras på ett tappvarmvattenpris på 84,49 kronor per kubikmeter. När de boende börjar betala för sitt eget tappvarmvatten är priset 89,72 kronor per kubikmeter.

– Det gäller att inte missa detta! Att vi får betalt för drift och underhåll har varit en viktig del för oss i arbetet med rekommendationen, säger Björn Berggren.

Källa: Sveriges allmännytta

Publicerad 8 november 2023

På nytt jobb

 Jeanna Nylander har utsetts till vd för Bengt Dahlgren Syd AB, Malmö. Hon kommer från Allbygg.
Anders Sjögren har utnämnts till vd för Bastec AB, Stockholm. Han var tidigare affärsområdeschef Produkter på företaget.
Victor Ahl har anställts som energi- och vvs-ingenjör hos Energija, Jonsered. Han kommer från Afry.
Marcus Sandlund har utnämnts till kommersiell direktör på Caverion. Han var tidigare affärsområdeschef för advisory business i företaget.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.