Ny nordisk standard för inomhusklimat

En gemensam nordisk standard för inomhusklimat och ett bedömningsverktyg för hållbara renoveringar kan bli några resultat av ett nytt nordiskt samarbete.

Initiativet till samarbetet kommer från Nordiska ministerrådet, som vill göra det enklare för de nordiska länderna att påverka arbetet med gemensamma standarder i Europa. Ett mål är också att underlätta för företag i byggbranschen att erbjuda sina tjänster på den inre marknaden.

Arbetet med att ta fram en ny standard för inomhusklimat, ett nytt bedömningsverktyg för hållbara renoveringar och produktspecifika regler för miljövarudeklarationer av byggvaror leds av ministerrådets organisation Nordic Innovation. Under sommaren skickades de tre förslagen ut på remiss och svaren ska vara inne senast 13 oktober.

– I arbetet med standarden vill vi till exempel ta fram faktorer för vad som är ett gott inomhusklimat. Kan vi peka ut vilka faktorer som är viktigast i Norden? säger Navid Gohardani, projektledare på SIS.

Samarbetet bedrivs i tre olika projekt där Danmark är projektledare för standarden om inomhusklimat och Norge för verktyget för hållbara renoveringar. Finland projektleder arbetet med ett nytt samsynsdokument med produktspecifika regler för miljövarudeklaration av konstruktionsstål och termisk isolering. Det slutliga arbetet ska presenteras i maj 2015.

Parallellt med det nordiska samarbetet tas en ny svensk standard för energiklassning av byggnader fram. En delstandard om klassning av miljöpåverkan publicerades i augusti. Navid Gohardani tror att standarden kommer att få en viktig roll.

– Så fort man bygger energisnålt blir huset stämplat som lågenergihus eller något liknande. Men ibland vill man kanske inte att det ska kallas för något särskilt, utan att det bara ska vara ett bra hus som följer gängse standard, säger han.

Marie Granmar, Energi & Miljö nr 9/2014 sidan 10

Fakta

Fakta Tre projekt

Det nordiska samarbetet är indelat i tre projekt:

  • ta fram verktyg för bedömning av renovering av en byggnad
  • skapa en klassificeringsstandard för inomhusklimat för nya och befintliga byggnader
  • ta fram produktspecifika regler för miljövarudeklaration för konstruktionsstål och termisk isolering.

Publicerad 17 september 2014

På nytt jobb

Dick Sellberg har anställts som säljare hos Roth Sverige AB, Malmö. Han kommer från STP Konsult.
Christel Ternström har anställts som innesäljare på Ekovent AB, Malmö. Hon kommer från Lindab.
Jenny Stenberg har utsetts till produktchef bygginfo hos Svensk byggtjänst, Stockholm. Hon kommer från Fastighetsmäklarförbundet.
 Kristin Olving har anställts som konsult för att jobba med miljöcertifieringar och taxo­nomi på Energi och miljö hos Bengt Dahlgren Göteborg AB. Hon kommer från annan bransch. Tobias Dahlquist har anställts som biträdande vvs-konsult. Han kommer från Yrgo. Jesper Knutsson har anställts som expert på cirkulära vattensystem och dagvattenhantering. Han kommer från Chalmers. Linnea-Louise Joo har anställts som biträdande konsult. Hon kommer från Chalmers. Pär Holm har anställts som elkonsult. Han kommer från Bravida. Christoffer Alm har anställts som konsult och gruppledare inom energieffektivisering. Han kommer från Chalmers industriteknik. Moa Normark har anställts som biträdande vvs-konsult. Hon kommer från Chalmers. Fredrik Risby har anställts som seniorkonsult som besiktningsman, uppdragsledare, byggledning och kontroll­ansvarig i Borås. Han kommer från Afry.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.