Radon | 15 dec 2022

Ny handbok kring radonmätning i skolor

Radonova Laboratories tagit fram en handbok som ska göra det enklare att göra rätt och säkerställa att elever och personal på skolor inte utsätts för onödiga hälsorisker på sina arbetsplatser.

Ny handbok kring radonmätning i skolor

Handboken riktar sig till kommuner, fastigheter och skolan som arbetsgivare. Boken ger därför en översiktlig bild av regelverket och de metodbeskrivningar för radonmätning som finns. Läsaren får också tydliga och enkla tips hur en radonmätning genomförs steg för steg. Från beräkning och beställning av radondosor till utplacering, tolkning av mätresultat och rapportering.

Statistik baserad på radonmätningar som genomförts i drygt 1 000 skolor mellan år 2017 och 2020 visar att 40 procent av svenska skolor har ett eller flera utrymmen med radonhalter över referensnivån 200 Bq/m³.

– Även om många av de skolor som visat förhöjda värden har betydligt lägre radonhalter under skoltid när ventilationen är på kvarstår det faktum att det behöver göras fler uppföljande radonmätningar i våra skolor. Sannolikt finns det skolbyggnader där man behöver vidta åtgärder för att sänka radonhalten under skoltid. Med den här handboken vill vi göra det enklare för fler att genomföra en säker och effektiv radonmätning i skolmiljö, kommenterar Radonovas Johan Olsson.

I boken finns beskrivet hur man går till väga om skolan/förskolan har förhöjda radonhalter och vilka nya krav som ställs på uppföljande mätningar utifrån den senaste metodbeskrivningen.

Radon är en hälsorisk som efter rökning är en av de vanligaste orsakerna till att människor drabbas av lungcancer. Globalt beräknas varje år 230 000 människor drabbas av lungcancer som en följd av långvarig exponering för radon. I Sverige är motsvarande siffra cirka 500 människor. Därför bör människans exponering för radon kontrolleras och hållas på en så låg nivå som möjligt.

Handboken kan beställas här.

Källa: Radonova

Publicerad 15 december 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.