Ny generation smart teknik i visningsvillan
För att öka intresset för smarta hem, har JM uppfört ett visningshus där husköparna ska kunna uppleva funktionerna. JM har redan tio års erfarenhet av konceptet. Jämfört med tidigare projekt är bland annat styrbara markiser och möjlighet till lägre luftväxling när huset är tomt funktioner som har försvunnit.
JM var tidigt ute med konceptet smarta hem, där bostäder försågs med teknik inriktad på energi, trygghet och bekvämlighet. Kring år 2000 uppfördes sex småhus på Värmdö och 126 lägenheter i Stockholm. Dessa har nu utvärderats ordentligt av JM:s Greger Sandström som följt hushållen under åtta år. Det har resulterat i en doktorsavhandling (se faktaruta).
JM är nu på väg in i en andra fas av smarta hem, där man bygger vidare på de tidigare erfarenheterna. I en nybyggd villa – ett visningshus – ska husköpare handfast få bekanta sig med olika tjänster och funktioner inriktade på energi, bekvämlighet, säkerhet och underhållning. Villan är uppförd i området Hålludden, inte långt från Gustavsberg på Värmdö utanför Stockholm.
Osäkra köpare
Tack vare JM:s erfarenheter finns en övertygelse om att många husköpare uppskattar smarta-hem-funktioner. Men husköpare kan vara osäkra om nyttan, varför det kan vara svårt att besluta vilka funktioner och tjänster man vill förse huset med.
– Mina undersökningar visar att de som väl fått funktionerna i huset, inte vill vara utan dem, säger Greger Sandström. Men husköpare som inte upplevt dem, kan ha svårt att se värdet i funktionerna. Med visningshuset vill vi kunna visualisera tjänsterna för köpare.
2010 års smarta hus baseras på ett KNX-bussnätverk, vilket möjliggör samverkan mellan olika funktioner, som belysning och värme.
All belysning är lysdiodbaserad, och kan styras i detalj.
– Ett flertal ljuspunkter ska gå att dimra beroende på vilket belysningsscenario man vill ha: hemma- eller bortascenario, eller mys- eller städbelysning, exemplifierar Greger Sandström.
Scenarior för belysning
Greger Sandström intygar att inställningen av belysningsscenarier inte är svår. Det görs från en inbyggd skärm vid entrén. Är man sedan inte nöjd med ljuset i ett rum, kan det ändras med rummets strömbrytare. Bortascenariot kan spara el, genom att man programmerar lampor och uttag att brytas när man lämnar huset. Däremot finns inte funktionen som varvar ned ventilationen då huset är tomt kvar sedan tidigare projekt, beroende på klagomål på dålig luft.
Huset är försett med inbrotts- och brandlarm. Det senare samverkar med belysningen, så att den tänds för att underlätta utrymning vid eldsvåda.
Värmen kommer från en bergvärmepump med en ny utformning på borrhålet. Istället för ett djupt hål har man åtta grundare hål.
– Det ska bli möjligt att få ut 40 procent högre effekt från värmepumpen, vilket minskar behovet av spetsvärme, uppger Robert Vangstad, affärsutvecklingschef vid JM.
Det ökade effektuttaget är framräknat via en beräkningsmodell från KTH, uppger Vangstad. Hur detta påverkar husets totala energiåtgång vet inte JM i dagsläget, men det ska utvärderas.
FTX-ventilation
Den beräknade energianvändningen är 50 kWh/m2 för uppvärmning och varmvatten. Dock med reservation för osäkerhet kring borrhålens påverkan. Huset är försett med FTX-ventilation, för att kunna återvinna värmen i utgående luft.
Där finns även ett vattenlarm som ska stänga inkommande vatten vid indikationer om läckage. Det kan indikera tryckfall, och har sensorer som ska avslöja fukt och läckor från kylskåp och diskmaskiner.
– Ett försäkringsbolag ger 20 procent lägre premie på hemförsäkringen, berättar Robert Vangstad. Vi har diskuterat med andra bolag, men de har ännu inte lovat något.
JM tittar även på intresset för inbyggd underhållningsteknik. Huset har en dockningsstation för Ipod, samt en internetradio med 4 000 kanaler. Dessa är anslutna till högtalare inbyggda i vardagsrummets tak.
– I dagsläget avstår vi från trådlöst ljud, kabel är att föredra för att minimera support i efterhand. Med inbyggda högtalare slipper man utanpåliggande kabel, säger Greger Sandström.
Från tidigare projekt vet JM ganska väl vilka funktioner som husköparna ser ett värde i. Men man hoppas att villan på Hålludden ska fler svar på hur de framtida smarta hemmen ska utformas, inklusive kringtjänster och eftermarknad. JM ska lyssna på besökarna för att se vilka funktioner som efterfrågas, och viljan att betala för dessa.
– Det blir ju en prisdifferens om bostaden har smarta hem-teknik. Om kunden får uppleva nyttan med den, är det lättare att ta ställning till priset, säger Robert Vangstad.
I dag vet man inte prislappens storlek.
– Men priset får inte göra det till ett stort beslut. Vi hoppas att prislappen blir som för andra tillval, kanske i storleksordningen från 10 000 till 15 000 kronor och uppåt, säger Robert Vangstad.
Vem sköter underhållet?
JM tittar även på vad som ska hända efter att ett smart hem fått en ägare. Installationerna lär kräva att det finns aktörer som kan sköta support, underhåll, reparationer och även bygga ut systemet i framtiden.
– Vi måste knyta till oss leverantörer och installatörer som kan hantera dessa system långsiktigt. Med den bussteknik som JM valt, KNX som är en ISO-standard, ser vi inte det som en utmaning. Just nu upplever KNX en stark expansion med många nya tillverkare och fler installatörer som ansluter sig, säger Greger Sandström som betonar att JM ska sy ihop något slags eftermarknadspaket.
Det har gått tio år sedan de första hemmen med så kallade smarta funktioner såg dagens ljus. Robert Vangstad framhåller att den tekniska utvecklingen ändrat förutsättningarna:
– Utvecklingen har gått mot tydlighet, där interoperabilitet i system fungerar tack vare standardisering. Produkterna har blivit mycket lättare att installera. När det blir volym på marknaden kommer också priserna att pressas. Om priserna sjunker finns ingen anledning att avstå från ett bussystem i hemmet, avrundar Robert Vangstad.
Av Björn Åslund, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 24
- Faktaruta Smart teknik i visningshuset
• Ett inbyggt nätverk som integrerar olika teknikfunktioner.
• Programmerbar lysdiodbelysning.
• Inbrotts- och brandlarm.
• Larm för vattenläckage.
• Internetradio, Ipoddocka och inbyggda högtalare.
• Nätverk för internet, telefoni och TV.
- Faktaruta Bortplockat
Detta är borta från JM:s tidigare smarta villor på Värmdö:
• Utvändig kyl för matleveranser.
• Nedvarvning av ventilation vid bortavaro.
• Styrbara markiser.
• Kylskåp med inbyggd skärm.Säkerhet högt prioriterat bland boende
Greger Sandströms avhandling har undersökt nytta och användning med IT-baserade smarta-hem-tjänster, i tre olika projekt från 1999/2000.
Funktioner som värderades högt av de boende var sådana som ökade tryggheten och säkerheten, bland annat larm, bortalås, elektroniska nycklar och portkamera med bildskärm.
Intresset för energimätning varierade, störst var det bland villaboende. Hos lägenhetsboende tyckte en del detta var en bra funktion, medan andra hade motsatt åsikt.
Speciell pekskärm gav hög användning av smarta-hem-tjänsterna. De boende som måste logga in på webben var mindre frekventa användare.Björn Åslund, Energi & Miljö nr 11/2010 sid 26