Ny ekodesignmärkning klar ”Ett jättesteg i rätt riktning”

Ekodesignmärkningen för luft-/luftvärmepumpar är klar. På etiketten anges bland annat årseffektivitet i tre olika europeiska klimatzoner. Mätningarna får tillverkaren/importören göra själv.

EU:s ekodesigndirektiv omfattar en lång rad produkter, allt från belysning till däck. Nu är kraven för luft-/luftvärmepumpar (luftkonditionering) klara, liksom hur energimärkningen ska se ut. 1 januari 2013 börjar kraven gälla, och eftersom de är tvingande för CE-märkning och försäljning i Europa är det bråttom för tillverkarna. Energimyndigheten, som ska stå för tillsynen, presenterade både energikraven och märkningen vid ett frukostseminarium i Stockholm.
– Nu är lagstiftningen för luftkonditionering på plats. Enligt beräkningarna ska den spara 11 TWh per år 2020, men jag tror att det blir mycket mer, sade Carlos Lopes, Energimyndigheten.

Energikraven är absoluta krav för att produkterna ska få säljas inom EU, men det var energimärkningen som tilldrog sig det största intresset. Årsmedeleffektiviteten för värmepumparna ska anges för både kyla (SEER) och värme (SCOP). Klassningen är enligt kylskåpsmodellen uppdelad från A till G.

Kan få olika betyg
Efterhand ska kraven skärpas, och då införs A-klasser med plus samtidigt som de sämsta klasserna försvinner. Värmemärkningen har delats in i tre regioner, en värmepump som får A på en plats kan alltså få B på en annan. Dock är bara den mellersta regionen obligatorisk att undersöka och ange på etiketten.
– Det går att optimera för ett medelklimat. Risken är då att produkten inte är optimerad för kallt klimat. Energimyndigheten vill främja att alla luft-/luftvärmepumpar som säljs här har den här indikationen, men vi kan inte kräva det genom tillsyn, bara informera, sade Carlos Lopes.

Ytterligare en aspekt är att det inte krävs tredjepartskontroll. Tillverkarna kan alltså stå för alla data själva. Att det går rätt till är Energimyndighetens sak att kontrollera genom att göra egna tester. Att genomföra provning av en luft-/luftvärmepump har dock visat sig vara en kostsam historia. Ett pris som nämndes vid diskussionen var en halv miljon kronor om alla indikatorer ska granskas externt, en kostnad som delvis hänger ihop med att det är mer krävande att testa produkter med variabelt varvtal. Detta påverkar förstås både Energimyndighetens möjlighet till tillsyn och tillverkarnas intresse av att låta utföra tredjepartskontroll.

Ett framsteg
I jämförelse med nuläget är Ekodesignetiketten ändå ett stort framsteg, var de flesta överens om.
– Situationen är långt ifrån perfekt. Men det är mycket bättre än vad vi har i dag, ett jättesteg i rätt riktning, sade Martin Forsén, Svep.

Ingar Lindholm, Energi & Miljö nr 6/7 2012 sid 9

Publicerad 26 juni 2012

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

Jonny Andreasson är ny projektledare och programmerare fastighetsautomation på Klimat och VVS-teknik i Värmland. Han kommer från Akademiska hus där han var teknikspecialist vvs.
Kent Lundström är vvs-konsult på den nystartade egna verksamheten Lundström S-Konsult i Stockholm. Han kommer från Stockholmsmässan där han var vvs-ansvarig och arbetsledare.
Tomas Mellbom är ny försäljningsingenjör på Samsung Aircon Nordics. Han kommer från Panasonic där han var produktchef för kommersiella system i Norden och Baltikum.
Niklas Andersson är ny avdelningschef service på Swerör i Göteborg. Han var tidigare projektledare där.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.