Energi | 4 apr 2022

Ny branschstandard för energiklassning av byggbodar

Sedan ett par veckor finns en branschgemensam standard för energiklassning av byggbodar och bodetableringar. Utvecklingsprojektet har finansierats av Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond (SBUF), Energimyndigheten och Västra Götalandsregionen.

Ny branschstandard för energiklassning av byggbodar
För att det lättare ska gå att jämföra byggbodar energiförbrukning har en ny branschgemensam standard tagits fram.

I Sverige finns det runt 60 000 byggbodar från olika leverantörer. Alla leverantörer har haft sitt eget klassificeringssystem som inte är likt någon annans. Det har gjort att det varit svårt att jämföra hur mycket energi olika bodetableringar egentligen förbrukar. För att komma till rätta med problemet startades ett utvecklingsprojekt, med uppgiften att fram en standard för hur bodar ska energiklassificeras.

– Jag är väldigt nöjd med utfallet av projektet. Ett stort antal leverantörer och beställare har gemensamt och med stor konsensus tagit fram ett dokument med kriterier för energiklassning av bodar och bodetableringar, säger Helena Eriksson, från Peab som varit projektledare för projektet.

Under arbetets gång har det varit ett stort intresse från branschen att delta både i arbetsgrupper och referensgrupp och vi har redan fått en rad frågor från beställare som vill börja använda sig av systemet.

Klassningssystemet som tagits fram kräver ingen tredjepartscertifiering och gäller alla bodar och etableringar i Sverige. Ett antal funktionskrav avgör vilken energiklass som uppfylls. När projektet nu avslutas tar Rentalföretagen över huvudmannaskapet och ska bland annat arbeta med att ta fram en vägledning för hur klassningssystemet ska användas. Rentalföretagen är branschorganisationen för professionella maskinuthyrare i Sverige.

– Vi utvecklar rentalbranschen för ett hållbart och säkert samhällsbygge. Våra medlemmar är landets största bodägare och vi ser det som ett viktigt led i vårt erbjudande till byggföretagen att kunna erbjuda en konkurrensneutral energiklassning, menar Fredrik Levau, sammankallande i Rentalföretagens bodutskott. Att hyra en bod från våra medlemmar ska både vara klimatsmart och hållbart.

Publicerad 4 april 2022

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.