Tema: Renovering | 9 nov 2023

Nu gäller bara framåt marsch

På ett tidigare regements- och universitetsområde i utkanten av Uppsala centrum håller ett nytt stort gymnasiecampus på att växa fram.
– Återbruk och minskade koldioxidavtryck är centrala delar i renoveringen av de gamla kasernbyggnaderna, säger fastighetsägaren Hemsös projektchef Åsa Nikitidis.

Nu gäller bara framåt marsch
Många installationer är gömda bakom nedsänkta undertak som slutar en bit från väggarna för att inte inskränka på fönstren. Undertaken fungerar även som ljuddämpare, berättar Åsa Nikitidis och Daniel Johansson under besök i skolans nya bibliotek. Foto: Jens Lasthein

I augusti flyttade den kommunala gymnasieskolan Lundellska in i tre nyrenoverade byggnader på Polacksbacken som området kallas. När nästa renoveringsetapp är klar lagom till hösttermins­starten nästa år beräknas skolan kunna ta emot sammanlagt 1 400 elever.

På området, som består av cirka 20 byggnader, driver dessutom Academedia tre gymnasieskolor med sammanlagt cirka 1 100 elever.

När Försvarsmakten (Upplands regemente/S1) lämnade Polacksbacken i början av 1980-talet tog Akademiska hus och Uppsala universitet över kasernbyggnaderna som i dag är över 100 år gamla.

Gamla kasernbyggnader har blivit moderna skolor. Foto: Jens Lasthein

Häromåret köpte fastighetsbolaget Hemsö området. En tid därefter inleddes arbetet med att renovera bland annat de fyra byggnader på tillsammans cirka 20 000 kvadratmeter som ska bli ny hemadress för Lundellska skolan.

– De och den tidigare kaserngården på cirka 10 000 kvadratmeter – numera skolgård – är kulturminnesskyddade vilket innebär utmaningar. Även om de flesta begränsningarna gäller utvändiga förändringar har vi invändigt inte alltid kunnat göra riktigt som vi har velat. I en del fall har det krävts godkännande av länsstyrelsen, säger Åsa Nikitidis.

Det är väldigt tröga, tunga och stora hus, men samtidigt byggnader som är tacksamma att arbeta med. Det är högt i tak, vackra fönster och rejäla korridorer.

Fakta

Ombyggnaden

  • Beställare: Hemsö fastigheter
  • Byggentreprenör: Zengun
  • Elentreprenör: Elak AB
  • Elkonsult: PQR
  • Vententreprenör: Adero Uppsala AB
  • Ventilationskonsult: Bjerking
  • VS-entreprenör: Rörgruppen AB
  • VS-konsult: Intec

Hållbarhet, lågt koldioxidavtryck och återbruk är bärande delar i renoveringen.

– Vi har ett mycket bra samarbete med skolan som accepterar att återbruk bland annat leder till att det är mindre standardisering än vanligt. Det kan till exempel vara olika utseende på radiator som sitter i samma rum. Men det uppvägs av den miljömässiga nyttan.

I ett tidigt skede inventerades vad som kunde och borde bevaras och vad som behövde bytas ut. Väggar, stråk, schakt och wc-grupper har i största möjliga utsträckning bibehållits.

– När det gäller elen har vi sparat huvudledningar och kanalisation, men satt in nya centraler och dragit nya ledningar därifrån. Vi har även behållit en del armatur, men konverterat den till led­belysning, berättar installationssamordnaren Daniel Johansson vid byggentreprenören Zengun.

De äldre ventilationsaggregaten har fått nya och mer energieffektiva fläktar. Foto: Jens Lasthein

Ungefär hälften av ventilationsaggregaten har sparats. Några nya har eller ska sättas in.

– I de ventilationsaggregat som vi har sparat har vi bytt ut fläktarna till mer energieffektiva.

Vad är det för ventilationsaggregat?

– Det är i huvudsak FTX-aggregat med roterande värmeväxlare. I labbsalar med dragskåp är det batteriåtervinning.

Åsa Nikitidis:

– Det är lätt att titta på ett ventilationsaggregat, konstatera att det har 15 år på nacken och därefter skicka ut det för att sätta in ett nytt. Vi har istället valt att, om möjligt, bara byta ut de delar som verkligen behöver bytas ut och behålla resten, vilket vi sparar mycket koldioxid på.

På liknande vis har man tänkt och agerat när det gäller till exempel värmesystemet.

Byggnaderna är anslutna till fjärrvärme och fjärrkyla (ventilationsaggregatens kylbatterier).

Fakta

Klimatpåverkan

  • Klimatpåverkan beräknas som utsläpp av växthusgaser i enheten kilogram koldioxidekvivalenter per kvadratmeter bruttoarea (BTA). Denna enhet inkluderar den sammantagna effekten av utsläpp av växthusgaser exklusive upptag och utsläpp av biogen koldioxid.

Källa: Boverket

– Det tidigare värmesystemet, inklusive merparten av radiatorerna, är kvar. Däremot har vi bytt radiatorventiler, satt in nya stamventiler och flyttat en del befintliga rörstråk, säger Daniel Johansson.

– I undercentralerna har vi bytt pumpar och enstaka ventiler.

Det är samma apparat- och styrskåp som tidigare, men med nytt innehåll.

– All fastighetsintelligens är ny, berättar Åsa Nikitidis, medan hon tillsammans med Daniel Johansson visar oss runt i byggnaderna.

Korridorer och en del andra utrymmen är av säkerhetsskäl kameraövervakade. Högtalare för in- och utrop är på väg att sättas upp.

Förutom att vi sparat stora mängder koldioxid, har vi lärt oss mycket och fått viktiga erfarenheter, säger Åsa Nikitidis. Foto: Jens Lasthein

Istället för att installera sprinklersystem har man valt att ta upp några extra utrymmesdörrar och bygga nya brandväggar.

Mycket sanitetsporslin, till exempel tvättställ och wc-stolar, har återbrukats.

– Jag trodde till en början att det inte skulle gå av estetiska skäl. Men efter rejäl städning, byte av spolknapp och spolmekanism och en ny sits är det svårt att se att det inte är nya toaletter.

Samma sak är det med tvättställen som har fått nya rörelseaktiverade blandare och ny botten.

 

Det är samma ventilation i klassrummet oavsett om det sitter en ensam lärare och rättar skrivningar eller om det pågår en lektion med 28 elever. Det kan kanske tyckas lite konstigt, men sådana är reglerna i Uppsalas skolor.

 

Enligt preliminära beräkningar kommer renoveringen av byggnaderna att ge upphov till 44 kg koldioxidekvivalent/bruttototalarea (som är ett brukligt mått i det här sammanhanget).

– Det ska jämföras med 300 kilo som är vanligt vid bygge av en ny skola, säger Åsa Nikitidis.

Fakta

Klassiska kaserner

  • Delar av den klassiska tv-serien ”Någonstans i Sverige” från 1970-talet spelades in på kasernområdet
  • Detsamma gäller även filmen ”Repmånad”

För att minska energiläckage från byggnadernas stora, vackra och spröjsade fönster är det installerat invändiga isolerglas.

Många installationer är gömda bakom nersänkta undertak som slutar en bit från väggarna för att inte inskränka på fönstren. Undertaken fungerar även som ljuddämpare.

De tidigare logementen har eller är på väg att byggas om till klassrum.

– Vi har bara bytt ut de delar som verkligen behövde bytas ut och behållit resten, vilket vi sparar mycket koldioxid på, berättar installationssamordnaren Daniel Johansson och projektchefen Åsa Nikitidis. Foto: Jens Lasthein

I korridorer, studietorg, lärarrum och liknande är det ett konstant luftflöde.

– I klassrummen är det närvarostyrning. Forcering sätter i gång – med viss fördröjning – så fort någon går in, berättar Daniel Johansson.

Är det även koldioxidstyrning?

– Nej. Det är samma ventilation i klassrummet oavsett om det sitter en ensam lärare i det och rättar skrivningar eller om det pågår en lektion med 28 elever. Det kan kanske tyckas lite konstigt, men sådana är reglerna i Uppsalas skolor.

Har renoveringen blivit billigare tack vare återbruket?

– I dagsläget ser det ut att gå ungefär plus minus noll. Visserligen har vi kunnat spara in en del på materialinköpen, men samtidigt har det lagts ned mycket mera tid på projektering än normalt. Vi har dessutom fått göra en del anpassningar i efterhand när saker inte riktigt har fungerat som vi hade tänkt oss. Det har emellanåt varit ett steg framåt, två steg bakåt, säger Åsa Nikitidis.

– Samtidigt har vi sparat stora mängder koldioxid, lärt oss mycket och fått viktiga erfarenheter.

Som?

– Bland annat vikten av att vara på plats när man ritar, att fysiskt kunna känna på saker och ting. Jag tror att mer återbruk kommer att kräva delvis en annan kompetens av projektörer än när man ritar något helt nytt. De behöver även vara lite av besiktningsmän och kunna bedöma om exempelvis ett aggregat duger även om fem år.

De tidigare logementen har eller är på väg att byggas om till klassrum. Foto: Jens Lasthein

– Det är också viktigt att få med sig driften som emellanåt kan vara skeptisk till återbruk som riskerar att ställa till det lite för dem. Kanske får man öka driftbudgeten något. Det gäller att hitta en rimlig balans.

Ett problem vid återbruk kan vara tillgången till reservdelar.

– Det är viktigare än hur gammalt ett aggregat är, säger Daniel Johansson.

Garantier brukar lyftas fram som ett annat bekymmer.

– Det kan även vara svårt att i förväg göra exempelvis ljudberäkningar vid installation av en ny fläkt i ett befintligt aggregat. Du har visserligen bra ljuddata på själva fläkten, men inte i det nya sammanhanget. Det har gjort att vi i efterhand har fått vidta en del åtgärder.

– Samtidigt behöver man titta på helheten. Det går att spara mycket – både pengar och miljö – på att behålla och återbruka jämfört med att bygga nytt.

Text: Mikael Bergling

Publicerad 9 november 2023

Konsultplatsen

Hitta enkelt rätt konsult inom installations- och energiteknik

På nytt jobb

   
  • Robert Aldrich (bilden) blir 3 mars ny vd för Ecoclime Group. Han kommer från Manager Columbus Sweden där han var Commercial strategic account.
  • Patrik Svelander är ny Skandinavienchef på Oras. Han kommer från Franke där han var nordisk försäljningschef.
  • Emil Carlsson är ny produktchef på Bosch Thermoteknik. Han var tidigare försäljningsingenjör där.
  • Peter Filipsson är ny energisystemarkitekt på Öresundskraft i Helsingborg. Han kommer från CIT Renergy där han var projektledare.
  • Viktor Niklasson är ny projektledare på Planproj i Linköping. Han kommer från samma roll på Victoriahem i Norrköping.
  • Svenåke Boman blir 2025 vd för GK Sverige. Han är för närvarande tillförordnad vd och tidigare regionchef för bolaget.
  • Peter Bodin är ny försäljningschef för avdelningen Ventilation-Retrofit på Ebm-Papst. Han kommer från en liknande roll på Ecoclime.
  • Anders Fagerkrantz är ny vd för Caverion i Sverige. Han var tidigare regionchef Öst.
  • Joel Nyberg är ny vvs-konstruktör på Intec i Nässjö. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • David Nordström är ny vvs-konstruktör i Uppsala. Han kommer från Caverion där han var projektledare.
  • Dennis Hagel är ny gruppledare för Sprinkler i Uppsala. Han kommer från Afry där han var sprinklerprojektör.
  • Peter Lillbacka är ny projektledare på Engis i Stockholm. Han kommer från samma roll på Locum.
  • Sebastian Pålsson är ny energikonsult i Göteborg. Han kommer från Totalinstallation i samma stad där han var vvs-konsult.
  • Linda Olsson har återanställts som vvs-ingenjör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark i Göteborg. Hon kommer från Sweco.
  • Victor Jiglund är ny teknik- och kvalitetsansvarig på Indoor Energy i Uppsala. Han var tidigare konstruktör och projektledare i Linköping.
  • Lucas Leal Östlund är ny projektledare för energi och omställning på Erelko i Helsingborg. Han kommer från en liknande roll på Afry i samma stad.
  • Josefin Dahlander är ny projektledare på Installationsbolaget Sprinkler GBG. Hon var tidigare installationssamordnare på Skanska i samma stad.
  • Jimmy Hildenborg är ny konstruktör på Sandbäcken Sprinkler Mitt. Han var tidigare projektör på Projpartner.
  • Robert Sjöbeck är ny filialchef på Assemblin Sprinkler i Malmö. Han var tidigare entreprenadchef för VS i samma stad.
  • Cristin Hahn är ny projektledare för sprinkler i Göteborg. Hon kommer från samma roll på Högbergs Rör i Borås.
  • Marie Ekström är ny kalkylator och vvs-ingenjör på AB Oscar Hanson i Halmstad. Hon kommer från Instotal där hon var kalkylator för ventilation.
  • Marcus Kvist är ny vvs-konsult på PE Teknik & Arkitektur i Malmö. Han kommer från samma roll på Erelko i samma stad.
  • Pritesh Mistry är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Kungälvs Rörläggeri i Borås.
  • Linda Pålsson är ny vd och koncernchef för Afry. Hon var tidigare vice vd och chef för energidivisionen.
  • Sebastian Tham är ny specialist för medicinska gaser. Han var tidigare vvs-ingenjör på Ramboll i Göteborg.
  • Martin Lindholm är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Norrköping. Han kommer från samma roll på Ramboll i Nyköping.
  • Victor Åberg är ny vvs-ingenjör på samma kontor. Han kommer från samma roll på Ramboll i Norrköping.
  • Herolind Olomani är ny vvs-ingenjör i Malmö. Han kommer från annan bransch men har tidigare varit verksam som vvs-projektör.
  • Lina Lindström är ny vvs-konstruktör på Umeå Projekt Team i Umeå. Hon kommer från utbildning.
  • Yasser Ghavamnejad är ny vvs-ingenjör på Sweco i Uppsala. Han kommer från samma roll på Scania Industrial Maintenance i Södertälje.
  • Rebecka Andersson är ny energiingenjör/vvs-konstruktör i Malmö. Hon kommer från utbildning.
  • Johan Enmalm är ny affärschef för Energi på Sitowise. Han var tidigare avdelningschef för Energi i Stockholm.
  • Osman Budak är ny vvs-konsult på A Klimat i Enköping. Han kommer från samma roll på PQR International.
  • Louise Pollak är ny vvs-konstruktör på PGB Group i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Ken Nordlund är ny vvs-montör/projektör på Effektiv Fastighetsteknik i Stockholm. Han kommer från PGB Group i samma stad där han var vvs-konstruktör.
  • Fredrik Waldemarsson är ny injusterare på Ventilation Entreprenad, Veab, i Malmö. Han kommer från samma roll på WNAB.
   
  • Tim Otter (bilden) har anställts som försäljningschef på Bevent Rasch. Han kommer från Fläktgroup, där han var distriktschef för Väst.
  • Sebastian Englinde har startat det egna företaget Värme- och sanitetsexperterna i Göteborg. Han kommer från Bravida, där han var avdelningschef i samma stad.
  • Carl-Johan Johansson är ny nyckelkundsansvarig på Villeroy & Boch Gustavsberg. Han var tidigare regional försäljningschef för Syd/Väst.
  • Love Nilsson har börjat som vvs-konsult på Bengt Dahlgren i Malmö. Han kommer från Cowi, där han var uppdragsledare inom vvs.
  • Johan Sundström är ny projektsäljare på Beulco Armatur. Han kommer från Assemblin, där han var ledande vvs-montör i Stockholm.
  • Erik Magnusson har tillträtt som projektchef på Caverion i Linköping. Han kommer från Coor, där han var sektionschef för projektledning.
  • Klas Norrstig är ny energiingenjör på Caverion i Linköping. Han kommer också från Coor.
  • Sargon Chanko är ny vd för SLS Kyla Värme Energi i Norrköping. Han kommer från samma roll på Turnmill Group.
  • Joachim Solstrand har anställts som teknisk marknadsförare på Swegon. Han kommer från Systemair, där han var teknisk säljare.
  • Mats Adolfsson är ny regionansvarig för Syd på Bad & Värme. Han kommer från Oras, där han var säljare.
  • Håkan Dagerborn har börjat som projektledare på TPH Kleaa Ventilation & Projektering i Stockholm. Han kommer senast från en annan bransch och har tidigare varit egenföretagare inom vvs.
  • Martin Rundqvist är ny kontorschef på Aktea i Göteborg. Han var tidigare energikonsult där.
  • Alma Engman har anställts som vvs-projektör på Ingenjörsbyrån Andersson & Hultmark. Hon kommer direkt från utbildning.
  • Alexander Nennedal är ny installationsledare på Fram Installationsledning i Stockholm. Han kommer från Veitech, där han var projektledare för VA.
  • Christoffer Järkeborn är ny vd och koncernchef för Nimlas Group. Han fortsätter även i samma roll för Sandbäckens, som är en del av Nimlas.
  • Andreaz Wennerström är ny vd/filialchef på Botkyrka VVS & Fastighetsservice. Han kommer från Abab Sverige, där han var regionchef.
  • Nils Grunditz är ny Sverigechef för Enerz. Han kommer från vd-posten på Bengt Dahlgren Greenergy.
  • Sanna Vesterberg har börjat som innesäljare vvs på Bra Gross i Norrköping. Hon kommer från Origo Group, där hon var projektadministratör.
  • Jonas Åhman är ny operativ chef på VVS Rental Scandinavien. Han kommer från Comfortzone, där han var teknisk chef.
  • Björn Dezitter är ny energiingenjör på Assemblin i Göteborg. Han kommer från Huurre Sweden.
  • Fredrik Färjh har startat det egna företaget Färjhstarka AB i Bjärred. Han kommer från Geberit Sverige, där han var försäljningschef OEM.
  • Marcus Sandlund är ny vd för Systemair Sverige. Han kommer från Caverion, där han var kommersiell direktör.
  • Katerina Kasian har anställts som energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Yara Marine Technologies, där hon var processingenjör.
  • Diana Mesropyan är också ny energiingenjör på WSP i Göteborg. Hon kommer från Afry i samma stad.
  • Marcus Persson är ansvarig för etableringen av Värmex nya kontor i Uppsala. Han är teamledare och vvs-konsult på företaget.
  • Helen Carlström har blivit ansvarig för forskning och utveckling på Qvantum. Hon kommer från Eon, där hon ansvarade för försäljning och tillväxt på nya marknader för Ectogrid.
  • Stefano Poppi är ny produktledningsansvarig på Qvantum. Han kommer från Nibe, där han var global produktchef.
  • Karzan Ashrafi är ny vvs-konstruktör på Tecnoresolut i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Jimmy Telin har blivit affärsområdeschef för projekt på Svensk Ventilationsservice. Han var tidigare planeringschef på företaget.
 
  • Niklas Grönlund (bilden) är ny vvs-ingenjör på Bengt Dahlgren i Karlstad. Han kommer från samma roll på företagets kontor i Göteborg. Kenneth Kotowski är ny VA-projektör i Stockholm. Han kommer från samma roll på Sweco.
  • Magnus Hansson är ny servicechef på Systemair Sverige. Han kommer från Bravida där han var filialchef för service, ventilation, automation, kyla och energi i Örebro.
  • Anders Collberg är ny vd för Alig ventilation i Mariestad. Han kommer från Fläktgroup där han var service- och eftermarknadsansvarig och efterträdde Mikael Ohlsson som har gått i pension.
  • Anders Bergvall är ny region ansvarig för Currentum sydväst, Göteborg. Han kommer från vd-posten i Installationsbolaget i GBG.
  • Mikael Gripenstam är ny energi- och teknikspecialist på Victoriahem i Stockholm. Han kommer från Indoor Energy där han var teamledare energi.
  • Per-Olof Nilsson är ny affärsutvecklare på Veitech. Han kommer från Bravida där han var teknik- och marknadschef för region vvs Stockholm. Fredrika Skoglund är ny projektledare. Hon kommer från Veidekke Sverige där hon var arbetsledare produktion i Göteborg.
  • Wikström i Göteborg har rekryterat tre nya vvs-projektörer: Lucas Andersson kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur. Patrik Kwiatkowski kommer från samma roll på Concoord. Malin Nordh kommer från utbildning. Mohammed Hadrous är ny energiingenjör. Han kommer från utbildning.
  • Ibrahim Al-bwab är ny energiingenjör på Scea i Stockholm. Han kommer från utbildning.
  • Robin Säker blir 1 januari ny sektionschef VA & Dagvatten på Afry. Han kommer från Bengt Dahlgren där han är gruppchef VA & Dagvatten i Stockholm. Daniel Ögren är ny gruppchef i Alingsås. Han var tidigare uppdragsledare för multidisciplinära projekt där. Jacob Lundin är ny vvs-konsult i Göteborg. Han kommer från samma roll på Concoord.
  • Stefan Ellmin är ny vice vd för FVB Sverige. Han är energiingenjör och har arbetat i bolaget sedan 1999. Han fortsätter också att vara regionchef för FVB Nord och kontorschef i Sundsvall.
  • Fredrik Djure är ny vvs-ingenjör och uppdragsansvarig handläggare, på Savtec i Stockholm. Han kommer från WSP Real Estate där han var fastighetsrådgivare.
  • Yalda Ghoreishi är ny vvs-konstruktör på P O Andersson konstruktionsbyrå i Solna. Hon kommer från Bravida i Stockholm där hon var installationsingenjör.
  • William Topallaj är ny affärsutvecklare/ regional produktchef ventilation på Klima-Therm i Malmö. Han kommer från Komfovent där han var regionchef Syd.
  • Martin Eriksson är ny vvs-konstruktör på Projpartner i Västerås. Han kommer från utbildning.
  • Bertil Wickander är ny energitekniker på Ferla i Nacka. Han kommer från Kylgruppen där han var projektledare. Philip Rudén är ny energicontroller på Energiförvaltning. Han kommer från FMV där han var utvecklingsingenjör. Engelyous Bebawy är ny energicontroller inom samma affärsområde. Han kommer från Lassila & Tikanoja där han var drifttekniker/energioptimerare.
  • Lars Göransson är ny regional försäljningschef för Norrland på Atrea med placering i Östersund. Han kommer från Swegon där han var distriktschef för Jämtland.
  • Jan Petersson är ny vvs-specialist på Statens fastighetsverk i Göteborg. Han kommer från Sitowise där han var vvs-ingenjör.
  • Milad Amsih är ny filialchef på Assemblin ventilation, Stockholm kyla. Han var tidigare servicechef på Caverion i Stockholm.
  • Tim Johansson är ny teknisk projektsäljare på Armatec kyla. Han var tidigare servicetekniker på företaget.
  • Pontus Lindell är ny distriktsansvarig säljare för region syd och Stockholm på Calectro. Han kommer från Acetec där han har varit distriktssäljare.
  • Peter Norrman är ny distriktssäljare Västergötland & Dalsland på Carpings. Han kommer från vd-posten på Rör-Anders i Vänersborg.
  • John Björklin är ny vvs-uppdragsledare på Fresh Air i Uppsala. Han kommer från samma roll på PE Teknik & arkitektur.
  • Daniel Lanz är ny chef för avdelningen Underhåll och lokalanpassning på Higab i Göteborg. Han kommer från Västfastigheter och en roll som fastighetschef.
  • Jakob Andersson är ny specialistsäljare chillers på Ahlsell. Han kommer från Stulz där han arbetat som säljare av datakylaggregat.
  • Fredrik Forsberg är ny arbetsledare Ventilation/OVK på Örebrosotarn. Han kommer från Ventpartner i Närke där han var servicechef.
  • Christian Lilja är ny serviceprojektledare ventilation/klimat på Caverion i Malmö. Han var tidigare kyltekniker där.
  • Magnus Ramström är ny filialchef vs på Assemblin i Stockholm. Han kommer från VVS Montage i Bålsta där han var arbetschef entreprenad.
  • Petri Suomäki är ny projektledare/energiingenjör på Brion i Borås. Han kommer från Bengt Dahlgren.
  • Mohamed Omar är ny verksamhetsspecialist energi på Region Skåne. Han var tidigare teknisk förvaltare där.
  • Maria Nylander har utsetts till medlem i Bjerkings ledningsgrupp. Hon är sedan tidigare hållbarhetsstrateg på företaget.
  • Johannes Hedman är ny regionansvarig säljare öst hos Wavin Sweden. Han kommer från Assemblin VS Västerås, där han var filialchef.
  • Simon Pihl är ny vvs-handläggare på Vinnergi i Malmö. Han kommer från samma roll på PQR Malmö.
  • Joakim Zeybrandt är ny projektledare ventilation på Kungälvs rörläggeri. Han kommer från Fastighets AB Balder där han var byggledare.
  • Robert Selberg är ny filialchef för Radiator VVS i Hudiksvall. Han kommer från Botkyrka VVS & Fastighetsservice, där han var vd.
  • Meis Qattan är ny vvs-konstruktör på Scania Maintenance Group QPK i Stockholm. Hon kommer från utbildning.
  • Emil Reuterham är ny vd för Stockholm Luftkompetens. Han var tidigare vice vd.
  • Clas Crafoord Olsson är ny vd för Tollco. Han var tidigare marknadschef där.
Marcus Sandlund tillträder som ny vd för Systemair Sverige AB 13 januari 2025. Han har haft ledande roller som Kommersiell direktör på Caverion Sverige AB och vd för Ecoclime Group AB.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.