Koldioxidinfångning | 17 maj 2023

Norrländskt kraftbolag utreder koldioxidinfångning

Skellefteå Kraft undersöker Bio Energy Carbon Capture and Storage, koldioxidinfångning, för att kunna leverera klimatpositiv fjärrvärme. Cowi har anlitats som experter

Norrländskt kraftbolag utreder koldioxidinfångning
Att kunna samla in och lagra koldioxid kommer att bli avgörande för att kunna nå de klimatmål som vi satt i Sverige och i världen, säger Isabella Herstad Norin, processingenjör på Cowi. Foto: Cowi

Nästan 100 procent av Skellefteå Krafts elproduktion kommer från förnybara källor – till allra största delen kommer elen från norrländsk vattenkraft och vindkraft. Genom att fånga biogen koldioxid på kraftvärmeverket är ambitionen att hindra att koldioxid kommer ut i atmosfären och i stället slutförvara den djupt under havsbotten.

– Att kunna samla in och lagra koldioxid kommer att bli avgörande för att kunna nå de klimatmål som vi satt i Sverige och i världen. På Cowi har vi den expertis som behövs för att kunna guida kunder som Skellefteå Kraft när de bryter ny mark och utvärderar hur tekniken kan vara en del av deras gröna omställning, säger Isabella Herstad Norin, processingenjör på Cowi med expertkunskap om CCS.

I projektet är Cowi ”owners engineer” för Skellefteå Kraft. Det innebär att Cowis experter hjälper dem att driva tekniska frågor inom BECCS-projektet framåt, exempelvis hur anläggningen ska fungera och utformas. Första steget har varit att klargöra designförutsättningar och stötta under upphandlingen av projekteringen. Under genomförandet av projekteringen, som utförs av Norconsult, är Cowi stöd åt Skellefteå Krafts ingenjörer i svåra tekniska beslut om anläggningens integration och utformning.

– Med Cowis expertis får vi det stöd vi behöver när vi utreder potentialen med att fånga in och lagra koldioxid. Att integrera tekniken i vårt kraftvärmeverk skulle kunna innebära ett tydligt steg i en hållbar riktning, säger Erik Pott, affärsutvecklare på Skellefteå Kraft.

Källa: Cowi

Publicerad 17 maj 2023

På nytt jobb

Robin Dunborg är ny teknikutvecklare inom vvs på Akademiska hus i Linköping. Han kommer från Afry i Norrköping där han var gruppchef Energieffektivisering.
Shirin Javadian är ny vvs-ingenjör på Andersson & Hultmark. Hon kommer från utbildning.
Viktor Karlsson är ny teknisk marknadsförare på Swegons Stockholmskontor. Han kommer från Olsen IVK där han har arbetat som ventilationstekniker och arbetsledare. Daniel Lindva är också ny teknisk marknadsförare på samma kontor. Han kommer från HH:s Ventilation. Linnea Sjöberg är ny tekniker på Norrköpingskontoret. Hon kommer från utbildning. Jimmie Svensson är ny projekttekniker på Malmökontoret. Billie Rehnström är ny avdelningschef teknik i region Syd. Han var tidigare projekttekniker. Jan-Ove Lillback, som har varit regionansvarig för ABC-produkter i region Stockholm, har flyttat över till region Mellan i samma roll.
 Philip Östling är ny vvs-projektör på Intec i Göteborg. Han kommer från samma roll på LL VVS-konsult. Torbjörn Lundén är ny vvs-konsult i Stenungsund. Han kommer från samma roll på Afry. Andreas Lahham är ny sektionschef på Intec projektstyrning. Han kommer från WSP där han var avdelningschef för digitala lösningar.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.