Koldioxidinfångning | 17 maj

Norrländskt kraftbolag utreder koldioxidinfångning

Skellefteå Kraft undersöker Bio Energy Carbon Capture and Storage, koldioxidinfångning, för att kunna leverera klimatpositiv fjärrvärme. Cowi har anlitats som experter

Norrländskt kraftbolag utreder koldioxidinfångning
Att kunna samla in och lagra koldioxid kommer att bli avgörande för att kunna nå de klimatmål som vi satt i Sverige och i världen, säger Isabella Herstad Norin, processingenjör på Cowi. Foto: Cowi

Nästan 100 procent av Skellefteå Krafts elproduktion kommer från förnybara källor – till allra största delen kommer elen från norrländsk vattenkraft och vindkraft. Genom att fånga biogen koldioxid på kraftvärmeverket är ambitionen att hindra att koldioxid kommer ut i atmosfären och i stället slutförvara den djupt under havsbotten.

– Att kunna samla in och lagra koldioxid kommer att bli avgörande för att kunna nå de klimatmål som vi satt i Sverige och i världen. På Cowi har vi den expertis som behövs för att kunna guida kunder som Skellefteå Kraft när de bryter ny mark och utvärderar hur tekniken kan vara en del av deras gröna omställning, säger Isabella Herstad Norin, processingenjör på Cowi med expertkunskap om CCS.

I projektet är Cowi ”owners engineer” för Skellefteå Kraft. Det innebär att Cowis experter hjälper dem att driva tekniska frågor inom BECCS-projektet framåt, exempelvis hur anläggningen ska fungera och utformas. Första steget har varit att klargöra designförutsättningar och stötta under upphandlingen av projekteringen. Under genomförandet av projekteringen, som utförs av Norconsult, är Cowi stöd åt Skellefteå Krafts ingenjörer i svåra tekniska beslut om anläggningens integration och utformning.

– Med Cowis expertis får vi det stöd vi behöver när vi utreder potentialen med att fånga in och lagra koldioxid. Att integrera tekniken i vårt kraftvärmeverk skulle kunna innebära ett tydligt steg i en hållbar riktning, säger Erik Pott, affärsutvecklare på Skellefteå Kraft.

Källa: Cowi

Publicerad 17 maj 2023

På nytt jobb

Jakob de Ron har anställts som energikonsult på FVB Sverige AB, Stockholm. Han kommer från Property Partner.
Sebastian Franzke har anställts som teknisk säljare på projektservice hos Jeven AB, Gävle. Han kommer från Gävle kommun.
Rhode Östling har utsetts till gruppledare för vvs i Skåne hos Norconsult AB, Malmö. Hon kommer från WSP.
Christian Sjöström har anställts som drift-/servicetekniker hos Swegon Sverige i Malmö. Han kommer från Coor.

Föreningen för branschens proffs

Tillsammans skapar vi ett hållbart samhälle där både människor och miljö mår bra. Aktiviteterna, utbildningarna och verktygen du behöver för att utvecklas i din yrkesroll. Gå med i EMTF du också.

Läs mer om fördelarna av medlemskap i EMTF

Nyhetsbrev från Energi & Miljö

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss som jobbar för god innemiljö och energieffektiva byggnader.
Gratis varje vecka direkt i din inkorg.

jag godkänner att energi-miljo.se sparar och hanterar mina kontaktuppgifter.